Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok Žimerová

V oblasti masívu Veľkého Choča sa dá ukryť alebo prenocovať v známom salaši "Hotel Choč" na Strednej poľane na západ od vrcholu. Pri výstupe z opačného smeru na hornom konci lúk Žimerová som už pred rokmi zaregistroval prístrešok, ktorý je momentálne obnovený a pripravený poslúžiť turistom.

Poloha
Chočské vrchy: lúky Žimerová pod sedlom Vráca medzi Veľkým a Malým Chočom
Nadmorská výška
1100 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.14071 ° SŠ
dĺžka: 19.35448 ° VD
» Mapa
Nocľah
povala - 3 ľudia, zem - 2 až 3 osoby
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
prameň cca 900 m pod sedlom Vráca (upravená studnička)
Spojenie
Lúčky (bus) - lúky Žimerová (červená značka)
Dalšie info
ohnisko s dvomi lavicami, panel NCH

Poloha

Prístrešok sa nachádza na trase červenej značky z obce Lúčky na Veľký Choč, na miernom návrší na okraji smrekového lesa. Turista stúpajúci riedko porastenými lúkami Žimerová ho zazrie už z pár desiatok metrov, zároveň s pohľadom na skaly Malého Choča. Z opačného smeru, pri klesaní zo sedla Vráca (medzi Malým a Veľkým Chočom) je signálom smerovník Žimerová (na lúke s pekným spätným výhľadom na skaliská Chočov) - prístrešok je za zákrutou po 130 m.

Prístup

- červená z Lúčok, 1.50 h
- červená z vrcholu Veľkého Choča, 1.00 h

Objekt

Prístrešok je celodrevený, s pôdorysom asi 3 x 3 metre. Štyri nosné hranoly nie sú zapustené priamo do zeme, ale uchytené na zabetónovaných kovových prvkoch. Obvodové steny sú obité doskami do výšky postavy, dolu je medzera, južná strana je otvorená. Sedlová strecha je pokrytá šindľom, východný štít plný, v západnom časť voľný. Do podkrovia sa dá vyliezť zvnútra pevne zabudovaným rebríkom. Zariadením sú lavice po obvode (dosť široké na spanie), uprostred premiestniteľný stôl. Na prenocovanie sa na povalu vojdú 3 osoby, na lavice tak isto, prípadne na zem ďalšie 2 - 3 osoby. Pri daždi a prudkom južnom vetre treba rátať s ochranou priestoru z toho smeru.

Voda

Prameň je vedľa turistického chodníka, vedúceho nahor do sedla Vráca vzdialený asi 900 m. Je zachytený dreveným žľabom a pomerne výdatný. Pri výstupe z Lúčok si treba vodu vyniesť z doliny Jastrabá.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie

Pred prístreškom je ohnisko s dvomi lavicami z rozpoleného kmeňa. Na juh sa otvára výhľad na Liptov. Za výhľadom na sever, na Choč, treba zájsť k smerovníku Žimerová.


Fotogaléria k článku

Najnovšie