Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Iniciatíva za prístupnejšie Tatry

O prijatí nového návštevného poriadku Tatranského národného parku (TANAP) sa diskutuje už roky. Teoreticky nič nebráni Krajskému úradu životného prostredia, aby vyhlásil novú vyhlášku o návštevnom poriadku. V praxi sa to však stále odkladá z rôznych dôvodov. O zmenu tohto stavu sa usilujú rôzne občianske združenia a iniciatívy. V piatok 14.12. podpísali Dohodu piatich spolkov o spolupráci v oblasti ochrany prírody a krajiny a cestovného ruchu Klub slovenských turistov, Slovenský horolezecký spolok JAMES, Slovenský vysokohorský turistický spolok, Slovenský cykloklub a občianska iniciatíva Naše hory.

Zúčastnené kluby a spolky chcú "zásadným spôsobom zmeniť zavedený pohľad na ochranu prírody a životného prostredia a tým dosiahnuť urýchlenú prípravu nového Zákona o ochrane prírody a krajiny." Výsledkom verejnej diskusie by malo podľa zúčastnených strán byť rozdelenie hôr na oblasti, kde je zakázaná akákoľvek činnosť všetkým osobám bez výnimky a na oblasti, v ktorých sa môže turistika v jeho jednotlivých formách pestovať. Zároveň chcú presadzovať opatrenia vedúce k zvýšenej bezpečnosti návštevníkov: značenie turistických chodníkov, technické zabezpečenie vysokohorských chodníkov – napr. ferratový prístup v kritických miestach, orientačné a informačné body, a pod.
Najbližším krokom by malo byť otvorenie otázky prijatia zmien v súčasnom Návštevnom poriadku TANAP-u, ktorým by sa sprístupnili vybrané oblasti Tatier.

Čo sa týka konkrétnych krokov, signatári chcú do konca januára 2013 osloviť vládu a Národnú radu SR, či je v legislatívnom pláne vlády na najbližšie obdobie zaradené aj rokovanie o novom Zákone o ochrane prírody a krajiny, prípadne o jeho novele. Ak nie, budú žiadať, aby sa o ňom rokovalo čo najskôr.
Tiež sa budú usilovať, aby sa v prvej časti roka 2013 prijalo aspoň dočasné riešenie vo forme dodatku k súčasnej Vyhláške o návštevnom poriadku TANAP-u, keďže tá už neodráža stav, ktorý v súčasnosti v TANAP-e vládne. V tomto zmysle plánujú podať podnet na Krajský úrad životného prostredia v Prešove.

Kde viazne schválenie nového návštevného poriadku

Správa TANAP-u má pripravený návrh nového návštevného poriadku už osem rokov. Strážca Pavol Tajboš ho predstavil na besede organizovanej iniciatívou Naše hory v Poprade v septembri, časť turistickej verejnsoti ho pozná už dlhšie. Turistické kluby a spolky k nemu zasielali aj svoje pripomienky. Pavol Tajboš tvrdí, že oni návrh vypracovali, ale nie je vôľa nadriadenými orgánmi nový návštevný poriadok prijať. Vyhlášku o návštevnom poriadku schvaľuje Krajský úrad životného prostredia v Prešove. Oficiálne sa prezentuje, že sa čaká na novú zonáciu, resp. na nový zákon o ochrane prírody a krajiny. Z legislatívneho hľadiska to však nie je potrebné, vyhláška sa môže zmeniť kedykoľvek.

Aké zmeny sú v návrhu návštevného poriadku

V návrhu sa zavádza tzv. turistika vyššej obtiažnosti s týmito vyhradenými trasami:
1. Lomnické sedlo – Lomnický štít
2. Zelené pleso – Baranie sedlo – Baranie rohy – Baranie sedlo – Téryho chata
3. Téryho chata - Ľadová priehyba – Ľadový štít – Malý Ľadový štít – Sedielko
4. Sliezsky dom – Velická próba – Gerlachovský štít – Batizovská próba – Batizovské pleso
5. Batizovská dolina – hrebeň Končistej – Končistá a späť
6. Sedlo Váha – Kohútik – Vysoká.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Trasy nebudú v teréne nijako označené. Ich využívanie by malo byť povolené od 16. júna do 15. apríla, Pavol Tajboš však tvrdí, že také dlhé obdobie sa tam asi dostalo preklepom. Ďalej sa návštevníkom odporúča doprovod horského vodcu, nie je to však povinné. Inak sa návštevníci musia pri kontrole v teréne preukázať horolezeckým výstrojom a znalosťou trasy. Byť členom akéhokoľvek spolku alebo klubu nebude potrebné.

Do skialpinistických areálov môžu už dnes vstupovať aj turisti, nielen skialpinisti

Nový návštevný poriadok má oproti súčasnému rozšírené základné pojmy. Je tam presne zadefinované, čo je lyžovanie, a čo je pešia turistika, kam spadá aj pohyb na snežniciach. To v aktuálnom návštevnom poriadku úplne chýba.

Pavol Tajboš tvrdí, že do aktuálne prístupných skialpinistických areálov môžu aj dnes vstupovať nielen skialpinisti, ale aj iná športová verejnosť: "Skialpinistické areály slúžia na to, aby sa tam ľudia pohybovali. Nám je jedno, či tam idete na skialpoch, snowboarde, na snežniciach alebo či sa vám chce prebárať pešo."
Napriek tomu, že súčasný návštevný poriadok spomína len skialpinistov a tvrdí, že skialpinizmus môžu vykonávať skialpinisti a horolezci organizovaní v horolezeckých zväzoch, podľa týchto vyjadrení sa v čase od 21. decembra do 15. apríla môžete pohybovať aj ako turisti v týchto oblastiach:
1. Veľká Studená dolina od Zbojníckej chaty cez kotol Sivých plies do Priečneho sedla, z neho k Téryho chate v Malej Studenej doline a ďalej popod Mačaciu vežu do Baranieho sedla a Veľkou Zmrzlou dolinou na Chatu pri Zelenom plese,
2. v Mlynickej doline od vodopádu Skok do Soliskového sedla a tou istou trasou späť, prípadne s prechodom zo sedla na zjazdovku od chaty Solisko,
3. v Žiarskej doline - Veľké Závraty a Malé Závraty, východiskovým miestom je Žiarska chata,
4. Bobrovecká Vápenica - Červenec - Babky - Veľká Kopa - sedlo Priehyba a späť,
5. Spálená dolina
6. zjazdovka Spálená - Salatínska dolina.

Návrh nového návštevného poriadku neobsahuje už aj tak nedodržiavané ustanovenia, ako napríklad maximálny počet skialpinistov na jednom mieste za jeden deň, nahlasovanie skialpovej túry Správe TANAP-u vopred či nutnosť mať pri sebe preukaz horolezckej organizácie. Tiež rozširuje skialpinistické areály na ďalšie oblasti.
Návrh neupravuje ani činnosť horského vodcu, činnosť inštruktorov VhT, limity v počte osôb na vrcholoch a pod. Celý si ho môžete pozrieť tu.

Súvisiace články

http://hiking.sk/hk/ar/872/letna_sezona_v_tanape_so_zmenami.html
http://hiking.sk/hk/ar/530/novy_navstevny_poriadok_tanap_v_priprave.html
http://hiking.sk/hk/ar/56/tanaprd.html

Titulná fotografia: Dušan Valúch, Klub slovenských turistov. Na fotografii sú signatári dohody M.Porada (Naše hory), J. Zábojník (SVTS), I. Koller (SHS JAMES), P. Perhala (KST), J. Hlatký (SCK), a M. Heinrich - hovorca signatárov (KST).

Najnovšie