Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra 10 rokov Softshellu

Nedávno sme si predstavili novinky v oblečení pre aktívny šport, avšak tento rok si pripomíname 10. výročie od prvého výskytu softshellových výrobkov na našom trhu, a preto som sa rozhodol napísať i zopár zaujímavostí o softshelle.

Možno je to neuveriteľné, ale softshellové bundy sú tu už 10 rokov. Veľa outdoorových nadšencov si ich pochvaľuje, no zaznievajú i hlasy, že softshell je pri aktívnom športe nepoužiteľný. Napriek tomu si ho obľúbilo mnoho ľudí a v posledných rokoch zaznamenávame i jeho uplatnenie v mestskej móde.

Hans-Jürgen Hübner, bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Schoeller Textil AG a jeden z priekopníkov softshellovej bundy povedal: „Dnes tu už nie je jediný športový alebo outdoorový predajca, ktorý by nepredával výrobky zo softshellu." Môžem iba dodať, že nielen športové a outdoorové obchody, ale už aj bežné obchody s mestskou módou predávajú softshellové kabáty a rôzne druhy oblečenia z tohto materiálu.

Softshellové bundy boli teda po prvýkrát predstavené na konferencii počas výstavy OutDoor v roku 2002, kde moderátor konferencie povedal: „Nemôžem vám povedať, čo presne Softshell je. Môžem len povedať, čo nie je. Softshell nie je vodotesný."

Po desiatich rokoch vývoja už síce máme aj vodotesný softshell, no aj napriek tomu stále nevieme jeho presnú definíciu. Čo je to softshell? Za desať rokov pribudlo do softshellovej rodiny mnoho nových materiálov a tak tu máme množstvo materiálov od veľmi tenkých a ľahkých až po veľmi hrubé a ťažké textílie, ktoré môžu byť tkané, ale i pletené. Veľká časť softshellových materiálov obsahuje i membránu proti vode a vetru, prípadne je ošetrená DWR úpravou atď.

Z toho vyplýva, že softshell je sendvičový materiál, ktorý môže obsahovať 2 až 3 vrstvy, pričom je minimálne jedna vrstva tvorená textíliou (môže to byť tkanina, pletenina alebo netkaná textília). Ďalšia vrstva je zvyčajne membrána, no v súčasnosti sa v týchto nových kompozitných textíliách začínajú využívať i netextilné materiály, ako je napríklad korok.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Corkshell: softshellová novinka roku 2012

Corkshell je nový druh softshellovej textílie od firmy Schoeller, ktorý úspešne skombinoval vynikajúce vlastnosti prírodného materiálu (korku) s vysoko funkčnými textíliami. Táto novinka dokonca uspela aj na výstave OutDoor a zaradila sa medzi 10 najlepších výrobkov OutDoor INDUSTRY GOLD AWARDS v kategórii materiálové inovácie.

Corkshell v porovnaní s tradičným softshellom ponúka až o 50 % vyššiu tepelnú izoláciu, pričom si zachováva vysokú priedušnosť a ponúka optimálne pohodlie. Textília obsahujúca korok je mäkká, veľmi ľahká a vyznačuje sa aj antibakteriálnymi vlastnosti, ktoré jej korok zapožičal.

Na výrobu corkshellu sa využíva korkový granulát, ktorý je vedľajším produktom vo výrobe korkových zátok pre vínové fľaše. Tento granulát sa spracúva patentovaným spôsobom a jeho kombináciou s tkaninou alebo pleteninou tak vzniká jedinečná technická textília. V súčasnosti existujú dva varianty corkshellu. Prvý variant predstavuje 2-vrstvovú textíliu zloženú z tkaniny a korkovej vrstvy na rubovej strane. Druhý variant predstavuje 3-vrstvovú textíliu, kde je korok umiestnený medzi vode a vetru odolnú textíliu a vysoko priedušnú podšívku. Navyše, korok má prirodzené strečové vlastnosti, a preto sa corkshell môže vyrába ako dvojcestný alebo štvorcestný streč.

Možnosti použitia: oblečenie z corkshellu je ideálne tam, kde je potrebná stála tepelná izolácia. Preto je vhodný pre všetky outdoorové aktivity, a to najmä do chladného počasia. Prvé outdoorové výrobky z tohto materiálu môžeme očakávať už v sezóne 2013.

Fotogaléria k článku

Najnovšie