Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Palice Gabel Mont Blanc

Talianska značka Gabel na našom trhu možno nerezonuje tak ako niektorí jej konkurenti, no v segmente výroby trekingových palíc má vyše 50-ročnú tradíciu. Model Mont Blanc predstavuje ako univerzálne palice pre bežných a častých turistov, špeciálne vhodné do strmšieho terénu. Počas uplynulého roka som mal možnosť ich otestovať.

Výrobca
Gabel
Model
Mont Blanc
Typ
teleskopické turistické palice
Materiály
dural (ALU 7075, F=56)
Hmotnosť
534 g
Páči sa mi
použitá zliatina, pevnosť, spoľahlivý aretačný systém, mäkčený plast rukoväte
Nepáči sa mi
tvarovanie gripu, tvrdé nylonové pútka, opotrebovanie hrotov
Ostatné info
rozsah: 64-143 cm
Infocena
30 / 45 FL €
Hodnotenie
- cena: 9 z 10
- hmotnosť: 7 z 10
- dizajn: 8 z 10
- manipulácia: 8 z 10
- rozmery: 9 z 10
- materiály: 7 z 10
- údržba: 9 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 7 z 10
- multifunkčnosť: 8 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 80 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Teleskopické trekingové palice sú základom turistickej výzbroje snáď všetkých návštevníkov hôr – občasnými rekreantmi počnúc, ultratrailovými stíhačmi končiac. Ja som sa im veľmi dlho vyhýbal s blahosklonným odmietaním, že nič také predsa nepotrebujem. Dnes s nimi vyrážam na takmer každú túru. Najmä v zime sú neodmysliteľnou pomôckou pri pohybe na snehu. Presvedčil som sa, že využitie palíc nie je len o odľahčení kĺbov pri dlhých pochodoch so záťažou na chrbte. Aj pri bežnej jednodňovke dodajú výšľapu do kopca rytmus a dynamiku a vyvážia zaťaženie nôh prenesením jej časti na ruky. Pri zostupoch, predovšetkým rýchlejších “zbiehaniach”, zas výrazne podporujú stabilitu. Nemožno opomenúť ani rôznorodé ďalšie funkcie palíc zo sorty doplnkových – ako napríklad opierka pri odfukovaní v polovici svahu, dočahovanie predmetov záujmu či podpichovanie partnerky.

Svoj prvý pár palíc bezmennej značky som pokazil za dve sezóny, preto ma veľmi potešilo, keď u nás pristala ponuka na otestovanie palíc Gabel Mont Blanc. Ohrievajú sa hlavne v mojich rukách už viac ako rok, čo je správna doba na podelenie sa so skúsenosťami.

Gabel Mont Blanc

Hneď na úvod musím podotknúť, že s cenou na úrovni okolo 30,- € ide o dostupnejšiu alternatívu dvoj- až trojnásobne drahších high-end produktov na trhu. Samozrejme, pri zachovaní aspoň minimálnych požiadaviek na kvalitu. Tento konkrétny model sa vyrába zrejme v Českej republike. Na každej palici je totiž 2 x informácia „Made in Italy“ a raz „Made in Czech Republic“.

Materiál a rozmery

Podobne ako iné súčasné palice strednej triedy, aj Mont Blanc sú vyrobené z duralu (ALU 7075, F=56), ktorý zabezpečuje potrebný mix pevnosti a pružnosti. Skladajú sa klasicky z troch dielov valcového prierezu o priemere 18-16-14 mm s rozpätím dĺžky od 64 centimetrov v zloženom stave po 143 centimetrov pri vysunutí a zaaretovaní do maximálnej pozície. To je už dĺžka, ktorá iste postačí aj do snehu a uspokojí aj vysoké postavy. Výrobca uvádza hmotnosť jednej palice 267 gramov. Podľa mňa sa netreba zaťažovať porovnávaním s uhlíkovými vláknami v súvislosti s hmotnosťou paličiek. Pri tomto vybavení prestavuje prípadná úspora hmotnosti úroveň jednej horalky. Naopak, voľba karbónových paličiek často neúmerne zaťaží peňaženku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Alfou a omegou všetkých palíc je upínací systém medzi ich časťami, práve ten je najviac náchylný na opotrebenie či „havárie“ spôsobené nečakaným vysunutím, alebo zasunutím segmentu palice. Model Mont Blanc nevyužíva trendový FlickLock systém, ale upevnenie klasickým pootočením dielu s názvom EXL (Extra Easy Locking). Oproti jednoduchším jednočinným aretačným systémom je tu použitý dvojčinný, ktorý by mal vydržať o 40 % vyššiu záťaž. V obchodoch sa môžete stretnúť s viacerými palicami s označením Mont Blanc, ja som skúšal strieborné palice s čiernou sieťotlačou ilustračnej alpskej mapy (model 2009). Dizajn modelov pre aktuálnu sezónu je už oveľa pestrejší (viď posledné foto) a v ponuke je tiež model s aretáciou Fast Lock.

Rukoväť palice je vystužená mäkčeným plastom s dynamicky tvarovaným gripom a zárezmi na odvádzanie potu. Je doplnená o nevystužené nylonové pútko nastaviteľnej dĺžky, široké dva a pol centimetra. Praktickým zvykom u niektorých palíc býva dodatočné penové madlo pod rukoväťou, využiteľné pri občasnom prudšom stúpaní a v traverzoch. Tento model ho ale nemá. Palicu ukončuje Vario Fit koncovka s karbidovým hrotom, samozrejmosťou sú vymeniteľné tanieriky so skrutkovacím uchytením. Štandardne sú dodávané malé kužeľovité tanieriky s priemerom 8 mm a plastové prepravné kryty hrotov.

Skúsenosti z používania

Už to, že palice u mňa vydržali rok bez ujmy, je nesporná známka kvality. Kto pozná môj vzťah k predmetom „bežnej spotreby“, ten vie. Palice si ma užili na mnohých túrach počas celého roka za rôznych podmienok. Až na úvodné faux pas dodávateľa (chybný kryt hrotu a tanierik) sa niet na čo sťažovať. Aspoň čo sa týka hlavnej funkcie palíc. Tie elegantne odpružili aj moje hrubšie zaobchádzanie, sú v pohybe dostatočne pevné, odolné, dá sa „o ne oprieť“. Bežnou nevýhodou upínacieho systému je, že pri nižších teplotách pod bodom mrazu zatuhne. Na uvoľnenie skrutky dielov je tak potrebné vyvinúť väčšiu silu v zápästiach. Horšie by bolo samovoľné uvoľňovanie spojov, to som ale nespozoroval, zatiaľ držia pevne.

Mäkčený plast na rukoväti je príjemný, pre mňa oveľa lepší ako alternatívny syntetický korok. Naproti tomu jej grip mi do dlane nesadne ideálne, mám pocit, že výčnelok pre ukazovák je príliš vytvarovaný. Vedel by som navrhnúť ergonomickejšie tvary. Uvítal by som tiež polstrovanie pútka, dlhodobé trenie nylonu o holú ruku vie znepríjemniť pochod, takže ho okrem zimy radšej nevyužívam. Na dôvažok, nastaviteľné pútko je opatrené plastovým klinkom, ktorý má zabraňovať vyvlečeniu pútka. Z nepochopiteľných dôvodov je tento klinok doplnený o plastové hroty, ktoré nepríjemne škrabú kĺb palca počas úchopu. Ale stačí ich zabrúsiť.

Tanieriky sa vymieňajú kombináciou skrutkovania a tlaku. Ide to sťažka, ale mydlo pomôže. Po naskrutkovaní držia spoľahlivo a nestrácajú sa. Pred uvoľnením pri výmene pomôže ich namočenie do teplej vody, pôjde to ľahšie. Čo ma po roku zarazilo, je opotrebovanie hrotov. V porovnaní s predošlými palicami s podobnou frekvenciou využitia je oveľa výraznejšie, vlastne sa už nedá hovoriť o hrote. Koncovky s hrotmi sa dodávajú ako náhradný diel. Po odňatí tanierika a nahriatí (stačí vriaca voda) sa stará koncovka stiahne a palica nechá vychladnúť. Koniec treba zľahka natrieť lepidlom (Chemoprén) a dreveným kladivom naraziť novú koncovku (je dobré si vopred naznačiť, až pokiaľ ju treba naraziť, aby spoľahlivo držala).

Záverečné zhodnotenie

S modelom Gabel Mont Blanc som celkovo spokojný. Hádam to pred ďalšími túrami nezakríknem, ale ak hľadáte kvalitné paličky za rozumnú cenu, tak tieto budú dobrou voľbou. Pomer cena – výkon stojí za tento výber.

Fotogaléria k článku

Najnovšie