Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Inovecká chata (Chata pod Inovcom)

Inovecká chata, resp. Chata pod Inovcom sa nachádza vo výške 790 m, severne od vrcholu Inovec (1042 m), ktorý je najvyšším vrcholom pohoria Považský Inovec. Už desaťročia je obľúbeným cieľom turistov z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia a predovšetkým v nedeľu sa tu stretávajú pravidelní návštevníci z radov trenčianskej turistickej obce.

Poloha
Považský Inovec: 1,5 km severne od vrchu Inovec
Nadmorská výška
790 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.78518 ° SŠ
dĺžka: 18.04705 ° VD
» Mapa
Nocľah
55 lôžok (z toho v hlavnej chate 31 a v samostatných chatkách 24 lôžok)
Prevádzka
celoročná s obslužným personálom
Voda
vodovod v chate
Cena
12,30 € človekonoc
10,30 € za 2 a viac nocí vrátane miestneho poplatku
Kontakt
chata@inoveckachata.sk, +421 948 830 333, inoveckachata.sk$ret
Spojenie
Mníchova Lehota (vlak), Mníchova Lehota, žel.st. (bus), Selec (bus)
Dalšie info
inoveckachata.sk$ret

Prístup

Ak sa vydáte na Chatu pod Inovcom po prvýkrát, pravdepodobne využijete niektorú zo značkovaných turistických trás. Ideálnym východiskom zo severu je sedlo Jastrabský priesmyk, medzi turistami častejšie nazývané Radar, podľa motorestu, ktorý sa v sedle nachádza. Cez Jastrabský priesmyk vedie štátna cesta Brno – Zvolen a tiež železničná trať Trenčín – Chynorany. Nachádza sa tu autobusová zastávka prímestskej dopravy a odstavná plocha pre motorové vozidlá.

Z Jastrabského sedla (365 m) vedú na Chatu pod Inovcom dve značkované trasy, červená a zelená. Obe sú dlhé približne 5 km a zaberú vám 1:15 – 1:30 hod. bežným turistickým tempom. Červená trasa má rovnomernejšie rozložené stúpanie, celkovo je príjemnejšia, pokiaľ však na nej zrovna neprebieha ťažba dreva. Prevažná väčšina domácich turistov, smerujúcich na chatu, využíva tretiu, neznačenú trasu, ktorá sa asi v polovici výstupu napája na zelenú značku. V rovnakom mieste sa pripája aj o niečo dlhšia žlto značkovaná trasa z Trenčianskeho Jastrabia. Z Trenčianskeho Jastrabia vedie ku chate aj 8 km dlhá asfaltová cesta, zjazdná motorovými vozidlami.

Ďalšie turistické značkované chodníky vedú ku chate cez vrchol Inovca. Zo západu z obce Selec zelená a z juhu z Bezovca červená hrebeňová trasa. A samozrejme, ďalšie neznačené trasy z okolitých obcí. Chata pod Inovcom je častým cieľom aj vyznávačov horskej cyklistiky. Najčastejšie k nej mieria po asfaltke z Trenčianskeho Jastrabia alebo po lesnej ceste z Trenčianskych Stankoviec okolo Čierneho vrchu.

História

Prvá Chata pod Inovcom bola postavená v roku 1931 trenčianskym odborom vtedajšieho KČST (Klub československých turistov) z iniciatívy pána Rudolfa Úlehlu. Chata bola maličká, pretože pre nedostatok finančných prostriedkov sa nepodarilo zrealizovať pôvodný projekt chaty. V roku 1941, už pod hlavičkou KSTL (Klub slovenských turistov a lyžiarov), bola chata rozšírená o priestornú jedáleň pre 60 osôb. Ubytovacia kapacita bola 35 lôžok. V roku 1944 zaviedli v chate elektrické osvetlenie. V tom istom roku však chatu obsadili nemecké vojenské jednotky a pri ústupe ju do základov vypálili.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Obnovenie zničenej Chaty pod Inovcom patrilo po vojne medzi priority KSTL, a tak v roku 1947 sa začalo s výstavbou novej chaty s rozpočtom 1,35 mil. Kčs. Slávnostné otvorenie chaty sa uskutočnilo v dňoch 17. a 18. septembra 1949. V neskorších rokoch, po začlenení KSTL do ČSZTV (Československý zväz telesnej výchovy), prešla chata do správy štátneho podniku TOS Trenčín. Ten po roku 1989 chatu v privatizácii predal. Následná niekoľkoročná snaha o navrátenie chaty do vlastníctva KST súdnou cestou nebola úspešná, najmä pre neschopnosť a neochotu ústredných orgánov KST vyhľadať potrebné doklady v ústrednom archíve. (Podobný osud postihol aj Holubyho chatu na Veľkej Javorine, ktorá v divokej privatizácii začiatkom deväťdesiatych rokov niekoľkokrát zmenila majiteľa.) Vďaka skutočnosti, že pri tejto chate boli k dispozícii všetky potrebné dokumenty, Okresný súd v Trenčíne ju priklepol do vlastníctva turistov. Vtedajší majiteľ chaty, ktorý ju získal v privatizácii, sa odvolal a spor bol posunutý na Krajský súd do Bratislavy. Regionálna rada KST v Trenčíne presunula všetku agendu v tejto veci na Ústrednú radu KST do Bratislavy, tá však z nepochopiteľných dôvodov od ďalšieho súdneho konania upustila.

Zdroj: František Nejezchleba, 120 rokov trenčianskej turistiky, 2010.

Súčasnosť

Po roku 1989 nikto z nových majiteľov významnejšie neinvestoval do obnovy chaty. Zmena nastala začiatkom roku 2009, keď ju kúpil Ivan Bulík z Trenčianskeho Jastrabia. Je to scestovaný človek, a tak turistická obec očakávala, že pozdvihne aj úroveň chaty. Prvé pozitívne zmeny prišli takmer okamžite. Zo stolov zmizli popolníky (tie mi tam predtým prekážali najviac), zrekonštruovali sa sociálne zariadenia a hlavne sa zmenil prístup personálu. Menej pozitívnou zmenou bolo mierne zdraženie, to sa však dialo pri každej výmene chatára, a pri zvýšení kvality služieb je to akceptovateľné. Zmenil sa aj názov chaty, nový majiteľ ju premenoval na Inoveckú chatu. V nasledujúcich mesiacoch boli vymenené stoly a lavice v chate aj na terase. Zastrešila sa existujúca terasa a za chatou pribudla nová, rozsiahlejšia terasa a ihrisko pre deti s rôznymi preliezačkami a pod. Bohužiaľ, za obeť tomu padli krásne smreky.

Rekonštrukcia

V roku 2010 prešla chata komplexnou rekonštrukciou s využitím financovania z eurofondov. Interiér ubytovacej časti, kuchyne aj jedálne sa zmenil na nepoznanie, pôsobí príjemne, vkusne a štýlovo. Zrekonštruované boli aj tri samostatné menšie chatky, tzv. alpinky, v blízkosti hlavnej chaty, z ktorých každá poskytuje ubytovanie pre 8 - 10 ľudí. Pri pohľade zvonka chata tiež omladla, vďaka novému obloženiu drevom. Za terasou vyrástla lezecká stena a v suteréne chaty pribudla bowlingová dráha (pre ubytovaných hostí).

Vďaka zlepšeniu služieb sa zvýšila aj návštevnosť chaty. Najmä počas pekných, slnečných dní chata praská vo švíkoch. Keďže je dostupná aj motorovými vozidlami, mnohí návštevníci sa na chatu vyvezú autami. Personál, tvorený prevažne brigádnikmi, občas nestíha obslúžiť všetkých návštevníkov v prijateľnom čase, treba sa preto obrniť istou dávkou trpezlivosti.

Jediná vec, ktorá mi na súčasnej chate prekáža, je reprodukovaná hudba v chate. Akustika jedálne sa po rekonštrukcii zhoršila (zrejme kvôli drevenému obkladu), a keď je chata plná ľudí a do toho hrá z reproduktorov hudba, musia sediaci pri jednom stole na seba doslova kričať, aby sa počuli. Chatár tvrdí, že väčšina zákazníkov si hudbu žiada, avšak nepoznám nikoho, komu by sa to páčilo (pridajte svoj názor na vec do diskusného fóra).

Atmosféra

Celkový dojem z rekonštrukcie chaty je pozitívny. Majiteľovi a personálu nemožno uprieť úprimnú snahu o spokojnosť návštevníkov. Čas ukáže, či si Inovecká chata dokáže zachovať atmosféru horskej chaty, alebo sa zmení na reštauráciu v horách.

Webová stránka chaty

Fotogaléria k článku

Najnovšie