Recenzia

Káva Grower`s cup

06. 03. 2013 aktualizovené 18. 08. 2015
Ako milovníka kávy (a tak trochu závisláka) ma potešilo, keď nám v redakcii pristála táto špecialita. Na kvalitu kávy si potrpím a tak na horách väčšinou utriem hubu, lebo turek či rozpustná káva ma nenadchýnajú. Grower`s cup je niekde na polceste od napodobeniny k naozajstnej káve – ide o filtrovanú kávu v predpripravených vrecúškach. Ale nepredbiehajme.

Aktualizácia 18.8.2015
Na koniec článku boli pridané informácie o novej edícii kávy.

Vrecúško s kávou Grower`s cup sa tvarom podobá na vrecúška s lyofilizovanou stravou. Z vonkajšej je papierové, avšak zvnútra má plastové časti, takže ekologické spálenie v teréne nehrozí a odpad treba zniesť do civilizácie. Má dvojité plastové dno – prvé je perforované a je v ňom 26 gramov nahrubo mletej kávy, druhé zachytí hotový nápoj.

Varianty a cena

Na slovenskom a českom trhu sú k dispozícii tri varianty, nazvané podľa krajiny pôvodu:

Bolívia – silná,
Etiópia – stredne silná,
Nikaragua – stredne silná.

[ Tipy na túry, aktuality z hôr a iné zaujímavosti môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstragrame ]

Všetky sú 100 % arabica s biocertifikátom a Bolívia má navyše aj Fairtrade logo. Na zadnej strane sú popísané ďalšie vlastnosti ako odroda, bližšia špecifikácia chuti, či nadmorská výška oblasti, z ktorej káva pochádza. Podľa ďalších informácií od výrobcu, každý druh pochádza len z konkrétneho miesta, nejde o zmesky neurčitého pôvodu. Všetky sú pripravované v súkromnej mikropražiarni v malých dávkach pomalým spôsobom praženia a za stálej kontroly. To je dobrá správa pre všetkých odporcov korporácii, bezhlavej globalizácie a najmä pre ľudí, čo si zakladajú na tom, aby ich nákupy nepodporovali zlé podmienky pre život v krajinách tretieho sveta.

Cena jedného vrecúška je 2,86 € a balíčka so 6 kusmi je pod 15,- €. Či je cena vysoká alebo primeraná, nechám na zváženie každého kávičkára. V kaviarňach je bežná cena espressa okolo 1,- až 2,- €. Šálka vlastnoručne pripraveného turka, či rozpustnej kávy je neporovnateľne nižšia.

Spôsob prípravy

V hornej časti vrecúška je zip-lock uzáver a pod ním zvar, aby sa káva nevysypala. Zvar treba opatrne roztvoriť, čo ide dosť ťažko, treba pritom dávať pozor, aby sa vrecúško neroztrhlo. Po otvorení vytiahneme červenú pásku v smere, ktorý je naznačený na ilustrácii na zadnej strane. Nalejeme 0,5 litra horúcej vody. Správne množstvo je dôležité pre výslednú chuť kávy. Je preto dobré mať ešus s odmerkou, na vrecúšku totiž nie je naznačené, pokiaľ treba plniť. Zavrieme zip-lock a necháme stáť 5 až 8 minút. Cez otvor na boku (viď obrázok) nalejeme kávu do plecháčika alebo iného pohárika. Množstvo kávy je ideálne pre dvojicu ako doplnok po raňajkách.

Chuť kávy

Ako som už spomínal v úvode, na chuť kávy si potrpím. Najradšej mám ristretto s bohatou crèmou. Je zrejmé, že túto úroveň gurmánskeho zážitku nemožno očakávať od filtrovanej zalievanej kávy. Moje neveľké očakávania potvrdil variant Etiópia, ktorý má menej výraznú chuť. Vyššia kyslosť a ovocný nádych však z tejto kávy robia chutný nápoj na oveľa vyššej úrovni ako rozpustná káva či turek. Zato druhá skúšaná Bolívia ma prekvapila svojou silnou chuťou a arómou. Práve tento variant odporúčam vziať do batoha.

Nová edícia Brasil single estate (aktualizácia 18.8.2015)

Po čase opäť chutnám kávu z praktických vrecúšok Grower`s cup. K dispozícii sú tri druhy limitovanej série brazílskych káv. Každá z nich nám ponúka nielen samotný mok, ale aj vlastný príbeh, ktorý si môžete prečítať na zadnej strane obalu – tam je síce v dánštine, no distribútor pripína k baleniu jeho českú mutáciu na samostatnom malom letáčiku.

Obal je z rovnakého materiálu ako predošlé kávy Grower`s cup. Má peknú grafickú úpravu, rozdiel je v množstve použitej kávy (20 g) a objeme potrebnej vody (250 až 300 ml). Je trochu menší, tak sa lepšie šuchne do batohu a môžete spoluturistu pohostiť hocikde, stačí, aby mal vlastný plecháčik alebo vršok z termosky.

Zjednodušila sa príprava, obal má na boku praktický "coffee exit" namiesto červenej pásky. Pred naplnením vodou je konček potrebné odlomiť a použiť opačným smerom ako vrchnáčik. V hornej časti oddeliť od seba dve strany papieroveho obalu a naliať horúcu vody. Kávu po vyluhovaní nalievame do plecháčikov, získame dve porcie. Kým popíjame, môžeme si prečítať históriu. Prázdny obal samozrejme v batohu treba odniesť a nezahadzovať v prírode.

Santana – V roku 1967 Abram a Dagmar Zenuni kúpili farmu a zasadili prvé kávovníky, za 45 rokov si vybudovali rešpekt nielen vzhľadom na vysokú kvalitu kávy. Konzumenta poteší sladkou arómou po karamele a sladkých čerešniach, jemne kyslá s nádychom orechov a marcipánu.

Daterra – V roku 1908 Miguel Paschoal začal svoje podnikateľské dobrodružstvo v malom stánku s kávou na miestnom trhu v Campinas. Dnes je Daterra jednou z predných svetových káv nielen v Brazílii. Daterra bol tiež priekopníkom v rámci hnutia spoločenskej environmentálnej zodpovednosti. Táto káva je špecifická svojou výraznou arómou s ľahkým nádychom čokolády a nízkym obsahom kyselín.

Ascarive – Družstvo Ascarive sa nachádza v Brazílskom štáte Minas Gerais v mikroregióne Mantiqueira, kde sú ideálne podmienky na produkciu kávy vysokej kvality. Túto kávu Grower`s cup praží viac do tmava (t.j. intenzívnejšie). Je vhodná pre kávičkárov, ktorí majú radi silnú kávu. Plnú chuť dopĺňajú orechové a čokoládové tóny.

Ako chutí - Filtrované kávy sú pre moje chuťové poháriky príliš mdlé a nevýrazné, preto ich nevyhľadávam. Kávu Datteru som si dnes postavila na stôl na koštovku hneď zrána, keď mi ešte mozog nefunguje, jej príjemná vôňa ma prebúdza. Delím vzorne do dvoch šálok, jednu chutnám čistú, druhú s trochou mlieka, necukrujem. Káva je dosť tmavá, nie je vodová. Oceňujem menšiu kyslosť, chuť je plná a aj po dopití šálky ešte dlho mám príjemnú chuť v ústach. Mlieko ani nepotrebujem, veď by som ho v batohu nenosila. Takáto káva môže byť príjemným spestrením tam, kde sa nedá odskočiť na jedno espresso.

Spolupracovala: Daniela Mäkká

Fórum 43 príspevkov
Káva Grower`s cup 26/10/15 13:06 43 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Recenzia Fjällräven Kaipak – nohavice a bunda (+video) Sesterský model úspešného Kebu patrí taktiež medzi produkty, ktoré výrobca označuje za vhodné pre tzv. technický trekking. Po testovaní na jar, cez leto a na jeseň v slovenských horách v najrôznejších situáciách budeme hľadať odpoveď na to, v čom je tento set podobný a v čom rozdielny od Kebu. 18/11/20 Ľubomír Mäkký Oblečenie
Test Devold Tuvegga – obojstranné merino termoprádlo Merino je pevne zakotvený štandard v termoprádle, no popri mnohých výhodách zvykne horšie odvádzať pot, čo je problém najmä pri intenzívnejšom pohybe – napr. pri skialpe či behu. Je viacero spôsobov, ako to zlepšiť. Buď môžete siahnuť po extra tenkom merine, prípade po takom, čo má na vnútornej strane vrstvu z umelého vlákna. Ďalšiu cestu skúša minuloročná novinka Devold Tuvegga, ktorá kombinuje tri rôzne merino úplety – jemnú sieťovinu, klasické merino a merino s 3D štruktúrou. Vychytávkou je obojstrannosť tohto termoprádla – každá zo strán sa zároveň správa tepelne odlišne. Prádlo nosím už vyše roka a o svoje skúsenosti sa podelím v tomto teste. 21/10/20 Ľubomír Mäkký Oblečenie
Recenzia Hanwag Ferrata Light Low GTX Nízke topánky kategórie C s možnosťou používania poloautomatických mačiek. Zvršok z bezšvového polyuretánu, nezvyčajne riešený jazyk aj šnurovanie. Torzne tuhá univerzálna podrážka do vyšších hôr zaliata v TPU pre dlhšiu životnosť. Nedajte sa pomýliť, nejde o ľahučké approachky na slovenské ferraty, sú to univerzálne polovičky do technickejšieho terénu vyšších hôr. Nie sú však pre každého. 08/10/20 Ľubomír Mäkký Obutie
Najnovšie články na titulke
 
Túra Slovenskom 2: Krivánska Fatra, Kysuce a Orava Druhá časť môjho putovania „od domu až domov“ okolo Slovenska. V tejto časti prejdem cez Krivánsku časť Malej Fatry, Kysuckú vrchovinu, Kysucké Beskydy, Oravské Beskydy, Podbeskydskú vrchovinu a Oravskú Maguru. dnes Pavel Forgáč Malá Fatra, Kysucká vrchovina, +
Podcast O lavínach s Pavlom Krajčím zo Strediska lavínovej prevencie V 22. dieli HIKING podcastu bol naším hosťom Pavel Krajčí, odborník na lavínovú problematiku zo Strediska lavínovej prevencie. Hovorili sme o tom, čo robiť, ak sa my alebo naši kamaráti dostanú do lavíny, ako si plánovať túru v zime, aj ako Stredisko lavínovej prevencie tvorí každodenné lavínové správy. včera Soňa Mäkká Rozhovory
Recenzia Karol Kaliský: Rok v divočine Knihy s horskou tematikou zaberajú značnú časť našej knižnice. Koncom januára sem pribudla publikácia Rok divočiny od Karola Kaliského. Vytiahla som ju opäť teraz s príchodom dlhých zimných večerov, kedy sa aj deti s obľubou prehrabávajú v prírodopisných a geografických knihách. včera Soňa Mäkká Mapy a knihy

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Káva Grower`s cup 26/10/15 13:06 43 príspevkov
Fakty
  • Výrobca
    • Grower's Cup
  • Typ
    • filtrovaná káva vo vrecúšku pre jednoduchú prípravu
  • Hmotnosť
    • 47 g
  • Páči sa mi
    • rýchla príprava, jednoduchá manipulácia, chuť v rámci možností filtrovanej kávy
  • Nepáči sa mi
    • chýba ryska pre správne plnenie
  • Ostatné info
    • 3 varianty: Bolívia (silná), Etiópia (stredná), Nikaragua (stredná)
  • Infocena
    • 2,86 €
    • 1,58 € – edícia Brasil single estate
  • Obchody
  • Obchody v HIKING adresári
    • Túto značku nepredáva žiaden z obchodov v našej databáze.
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.88 (0.32)