Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Vodoodpudivá úprava (DWR)

Ak si myslíte, že pred vodou vás chráni iba membrána, tak sa mýlite. Membrána síce zohráva dôležitú úlohu, no bez vodoodpudivej úpravy by váš odev nefungoval, tak ako má. Prvou vrstvou, ktorá príde do kontaktu s vodou a ktorá vás ochraňuje pred jej účinkami, je povrchová úprava na nosnej textílii.

Pod povrchovou úpravou mám na mysli vodoodpudivú úpravu, ktorá sa často označuje aj ako DWR úprava (skratka DWR pochádza z angl. výrazu Durable Water Repellent).

Účelom DWR je zabrániť v prenikaní vody do štruktúry nosnej textílie, na ktorej je laminovaná membrána. Je veľmi dôležité, aby textilná vrstva nad membránou nebola presiaknutá vodou, pretože kompozit potom neplní svoju funkciu. Voda v nosnej textílii bez DWR úpravy vypĺňa priestory medzi vláknami a vytvára tým nepriechodný film pre pot, ktorý migruje cez membránu. Ak chceme, aby odev „dýchal“, musíme najprv odpariť vodu z nosnej textílie a až potom sa uvoľnia póry pre migrujúci pot. Okrem toho, voda v textílii zvyšuje jej hmotnosť a odev sa stáva ťažším.

Ako funguje vodoodpudivá úprava

Ak to zjednodušíme, tak vodoodpudivá úprava funguje na princípe modifikácie povrchových vlastností textílie, medzi ktoré patrí povrchové napätie. S povrchovým napätím ďalej súvisí kontaktný uhol a ten súvisí so zmáčaním textílie. Ak preskočíme vysvetľovanie odborných pojmov, tak sa dostaneme k tomu, že vodeodolnosť textilného materiálu závisí od kontaktného uhla, ktorý popisuje zmáčanie. Pre lepšiu názornosť sa pozrite na obrázok vyššie. Pevná látka s hladkým povrchom na obrázku predstavuje textíliu (ide o zjednodušený model, v skutočnosti je povrch textílie členitý).

Ak je hodnota kontaktného uhla vyššia ako 90° (viď obrázok), ide o nezmáčavý hydrofóbny povrch. Ak uhol zmáčania presahuje 150°, hovoríme o superhydrofóbnom povrchu, ktorý umožňuje kvapkám vody stiecť po povrchu textílie bez zanechania stopy. Uhol pod 90° (viď obrázok) predstavuje textíliu so zmáčavým hydrofilným povrchom, ktorý nie je odolný voči vode.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ako dosiahneme vysoký kontaktný uhol? Kontaktný uhol sa dá na textilných materiáloch upraviť zmenou povrchového napätia. V priemysle sa na tieto zmeny využíva napr. korónový výboj, plazma, úprava plameňom, nanočastice, mechanická abrázia, chemická úprava, gama žiarenie, atď. Z pohľadu bežného užívateľa prichádza do úvahy impregnácia prostriedkami v spreji (spray-in) alebo do prania (wash-in), ktoré sa dajú kúpiť v outdoorových obchodoch.

Čo znižuje výkonnosť DWR

DWR nie je večná a najlepšie funguje, keď je oblečenie nové. Používaním sa jej výkon znižuje, pretože na ňu pôsobia rôzne faktory. Medzi tieto faktory patrí napríklad špina, telová mastnota, trenie a opakované pranie. Okrem spomínaných faktorov majú negatívny vplyv aj zjemňujúce a zjasňujúce látky v bežných pracích práškoch a aviváž, a preto ich nepoužívajte. Negatívny vplyv má dokonca aj dym, opaľovacie krémy a látka Deet, ktorá je obsiahnutá vo väčšine repelentov.

Kedy je potrebná obnova DWR?

Ak chcete zistiť, či váš odev potrebuje obnovu DWR, stačí si urobiť malý test. Skúste váš nepremokavý odev poliať alebo postriekať vodou a sledujte čo sa bude diať. Ak voda vytvára malé guľôčky, ktoré odskakujú od povrchu alebo steká prúdom po textílii, tak je DWR v poriadku. Ak sa však voda usadí na látke a textília v mieste kontaktu stmavne, tak to znamená, že voda preniká do štruktúry materiálu a obnova DWR je nevyhnutná.

Správne fungovanie membránových odevov je závislé od kvality DWR. Preto je dobré, ak sa vodoodpudivá úprava oživuje po 5 praniach (čo je zhruba životnosť bežných DWR). Ak svoj odev používate pravidelne, no neperiete ho viac ako päťkrát do roka, obnovu DWR realizujte na základe testu uvedeného v tejto kapitole.

Ako oživiť DWR

Prvý krok, ktorý je potrebné urobiť ešte pred samotnou obnovou DWR, je čistenie a pranie, pretože špina a mastnota môže spôsobiť, že sa DWR na kontaminovaných miestach neobnoví. V domácich podmienkach môžeme DWR oživiť pomocou chemických prípravkov, ktoré sa dajú kúpiť v outdoorových obchodoch. Chemikália sa na odev aplikuje buď sprejom alebo pomocou prania v impregnačnom kúpeli. Niektorí výrobcovia (napr. Marmot), ale i samotná firma Gore uprednostňujú sprejovú metódu, pretože upravuje povrchové napätie iba na vrchnej textílii, kde je to žiaduce. Impregnácia v kúpeli však upravuje povrchové napätie aj na podšívkovej vrstve, čo môže ovplyvniť priepustnosť vodnej pary.

Po aplikácii chemických látok je ešte potrebná fixácia, ktorá zabezpečí dlhšiu trvácnosť vodoodpudivej úpravy. Fixácia sa robí teplom a môže byť prevedená krátkodobým sušením v sušičke (10 - 15 minút pri strednej teplote) alebo žehličkou. Vynechanie fixácie znižuje životnosť DWR.

Fixáciu v sušičke neodporúčajú napríklad výrobcovia odevov z materiálu eVent, pretože údajne dochádza k poškodeniam, ktoré ovplyvňujú činnosť membrány. Pri žehlení však môže dôjsť takisto k poškodeniam, pretože syntetické materiály nemajú príliš rady vysoké teploty. Ak sa však rozhodnete žehliť, tak použite teplotu do 100 °C (na žehličkách sa označuje symbolom 1 bodky). Ideálne bude, ak sa ešte vyvarujete priamemu kontaktu žehliacej plochy s odevom. To sa dá dosiahnuť prekrytím odevu bavlnenou látku alebo utierkou, po ktorej budete žehliť.

Obnova DWR impregnáciou nie je nutná po každom praní. DWR sa dá obnoviť i samotným žehlením po praní. Impregnáciu realizujem iba pri značnom opotrebení DWR. Ak sa na odeve vyskytujú miesta, ktoré sú nadmerne opotrebované trením, je možné ich ošetriť prípravkom v spreji. Tieto miesta si vyžadujú i viacnásobne nanesenie flórokarbónu a nevyhnutnosťou je fixácia teplom (najlepšie žehličkou).

Na obnovu je možné použiť impregnačné prípravky typu spray-on a wash-in od značiek ako sú Grangers, Nikwax, Atsko, Holmenkol alebo Hey.

Aké látky obsahujú prípravky na obnovujú DWR?

Vodoodpudivá úprava sa dá obnoviť viacerými spôsobmi. V domácnosti sa však používajú výlučne chemické látky, ktoré chemickou cestou menia povrchové napätie textílie. Medzi tieto látky patria napr. fluórokarbóny (fluóropolyméry), ktoré sú najúčinnejšie, a preto sa používajú najčastejšie. Okrem fluórokarbónov sa používajú aj silikóny a uhľovodíky.

K dispozícii je aj DWR, ktorá využíva úpravu vlákien keramickými nanočasticami. Princíp tejto úpravy spočíva v napodobení lotosového efektu, ktorý je typický pre lotos. Voda na lotose vytvára guľôčky (kvôli nanočasticiam), ktoré stekajú po povrchu a pritom so sebou berú i nečistoty. V tomto prípade teda nejde len o vodoodpudivú, ale aj o nešpinivú úpravu. Najznámejšia je nanoúprava textilného povrchu od švajčiarskej firmy Schoeler a predáva sa pod názvom NanoSphere.

Testovanie DWR v laboratórnych podmienkach

Účinnosť DWR sa posudzuje pomocou striekacej skúšky, ktorá sa nazýva Spray Test. Táto skúška spočíva v kropení vody na textíliu pod určitým uhlom a výsledok sa hodnotí vizuálne podľa etalónov. Ak sa uvádza, že skóre Spray Testu je 90 bodov, tak to znamená, že na 90 % textílie neostala žiadna stopa po vode. Čím vyššie je skóre, tým účinnejšia je vodeodpudivá úprava. Táto skúška sa opakuje aj po niekoľkých praniach a výsledok testu sa zapisuje v tvare 90/10, čo znamená, že materiál dosiahol skóre 90 bodov po 10 praniach.

Informácie sa väčšinou udávajú iba pri samotných látkach a slúžia pre výrobcov oblečenia. Samotní výrobcovia oblečenia tieto údaje neposkytujú, aj keď niektorí svoje výrobky testujú napr. firma Gore.

Pre zaujímavosť uvádzam, čo znamenajú nasledovné čísla:
- skóre 80/10 = dobrá hydrofóbna úprava,
- skóre 80/20 = vynikajúca hydrofóbna úprava,
- skóre 80/50 až 100 = špičková hydrofóbna úprava, tzv. super hydrofóbna úprava (napr. NanoSphere).

Fotogaléria k článku

Najnovšie