Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhovor Začína sa obnova Zrubu Burda

Správca zhoreného Zrubu Burda priblíži aktuálne dianie okolo obnovy objektu v sedle Burda v Národnom parku Muránska planina. Reaguje na otázky, týkajúce sa samotného požiaru i tohtoročných plánov so znovuzrodením zázemia pre návštevníkov pod Fabovou hoľou. Aká je podpora turistickej verejnosti a ochota postaviť novú Burdu? Odpovede nielen na tieto otázky nám dá ranger NP Muránska planina – Zdeno Pochop.

Môžete priblížiť udalosť zo začiatku novembra 2012, kedy zrub zhorel? Opíšte trochu, čo sa dialo v ten deň v sedle Burda.

Zo zrubu Burda sme odišli v nedeľu 27.10.2012, čo bol dátum prechodu na mimosezónnu prevádzku. Na víkend sme mali ohlásených hostí. 2.11.2012 som pomáhal na Salaši Zbojská s prípravou na zabíjačku v decembri. O 17:30 h mi volal kamarát zo sedla pod Vysokým, vzdialeným asi 2,5 km od Burdy. Pýtal sa, kde sme, a volanie ukončil slovami, že horí zrub Burda. Vyrazil som ihneď s kamarátom Ivanom terénnym autom cez Kučelach na sedlo Burda. Po ceste som volal hasičov z Brezna, políciu z Pohorelskej Maše a vlastníkovi, zastúpenému riaditeľom Národného parku Muránska planina Ing. Borošovi. Bolo 18:10 h, keď sme dorazili k zrubu Burda.
Oheň zúril už najmenej hodinu a stavba horela 15-metrovým plameňom. Bolo jasné, že už ho nič nezachráni. O 18:30 h dorazili policajti a o 18:40 h hasiči z Pohorelskej Maše. V tej dobe sa nedalo k požiaru ani len priblížiť. Napriek tomu hasiči „rozvinuli útok“ a dorazili hasiči z Brezna s ďalšou cisternou plnou vody. Oheň na drevenom zrube zúril asi dve hodiny a pomaly ustával. Hasiči sa pustili do dohasenia zvyškov drevenej stavby. Okolo 20-tej hodiny z požiariska stúpal stĺp bielej pary a občas vyletela reťaz iskier. V tej chvíli som odchádzal domov so strašnými pocitmi smútku. Vŕtalo mi hlavou, čo sa stalo a kto založil oheň.

Myslíte, že podpálenie zrubu bol úmysel a nie nešťastná náhoda?

3. 11. v sobotu sme sa stretli na Zbojskách (sedlo Zbojská), po predbežných telefonátoch, s príslušníkmi Polície z Hnúšte a s expertom na požiare. Neskôr na sedlo Burda došiel aj policajný vyšetrovateľ. Obhliadka a zaisťovanie stôp ukázalo, že požiar bol založený úmyselne. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudem zachádzať do detailov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Bolo vyšetrovanie už ukončené a uzavreté?

Podľa mojej vedomosti vyšetrovanie nebolo ešte ukončené a uzavreté. No musím povedať aj to, že napriek tomu, že som podal trestné oznámenie ako poškodená osoba, nedostávam informácie o priebehu vyšetrovania. Je ťažké komunikovať s vyšetrovateľom.

Kto bol majiteľom zrubu a bol objekt poistený?

Zrub Burda bol majetkom Štátnej ochrany prírody SR, presnejšie Národného parku Muránska planina. Účelom tohto zariadenia bolo predovšetkým slúžiť turistom ako informačné centrum s možnosťou jednoduchého ubytovania. Stavba bola poistená a poisťovňa uznala poistnú udalosť.

Aké stanovisko zaujala Správa Národného parku Muránska planina k prípadnej obnove Zrubu Burda?

Podľa vyjadrenia riaditeľa Národného parku Muránska planina Ing. Boroša sa bude zrub Burda stavať na pôvodnom mieste, i keď samotná stavba bude mať trochu zmenený vzhľad. So stavbou sa začne v jarných mesiacoch, samozrejme po vybavení náležitostí spojených so stavebným povolením.

Zhorel nahraditeľný hmotný majetok, ale čo považujete za najväčšiu stratu, ktorú už nemožno nahradiť alebo obnoviť?

To, že Zrub Burda zhorel, je veľká strata. Za dva roky sme vybudovali funkčné zariadenie, čo turistická verejnosť prijala veľmi pozitívne. Len v roku 2012 toto zariadenie navštívilo 2300 turistov. So službami boli spokojní a niektorí si plánovali zastávku v Zrube Burda.

Na jar 2013, keď sa rozpustia posledné zvyšky snehu, plánujete zlikvidovať zhorenisko a začať s obnovou objektu. Aké máte plány a čo sa už udialo vo veci obnovenia zrubu?

Dôležité je, že poisťovňa vyplatila vzniknutú škodu. Keď sa rozpustia posledné zvyšky snehu, začneme s likvidáciou popola a vyčistíme miesto stavby. V druhom rade pripravíme podmienky na provizórne fungovanie informačného centra a možnosti poskytovania turistického ubytovania a občerstvenia. Začneme stavbu vodovodu a stavby obvodových múrov z kameňa. Zámerom je, aby hrubá stavba bola ukončená pred nástupom zimy.

Ako môže pomôcť turistická verejnosť pri obnove objektu? Budete organizovať aj brigády pre dobrovoľníkov?

Záujem o pomoc pri obnove zrubu Burda zo strany turistickej verejnosti, podnikateľov, ale aj chatárov, ktorí sa u nás stretávali, je veľký. Tento potenciál chceme využiť a preto sme založili Občianske združenie Nová Burda – obnova turistického informačného centra Burda. Poslaním združenia je organizácia a realizácia aktivít k obnove vyhoreného Zrubu Burda a podpora jeho činnosti v súlade s „Chartou trvale udržateľného turizmu v Národnom parku Muránska planina“. Informácie hľadajte na webových stránkach hiking.sk alebo zbojska.sk. Finančnú pomoc môžete posielať na číslo účtu – Slovenská sporiteľňa 5037580945/0900.
Budeme organizovať brigády pre dobrovoľníkov, ktorým poskytneme turistické ubytovanie a stravu. Dianie sledujte na uvedených webových stránkach. Všetkým ďakujeme za akúkoľvek pomoc a tešíme sa na spoluprácu.

Cítite podporu verejnosti k obnoveniu Burdy? Ozývali/ozývajú sa vám ľudia po tejto nešťastnej udalosti, že pomôžu a že má zmysel sa znovu vrátiť do sedla Burda?

Áno, cítime veľkú podporu turistickej verejnosti, ktorá nás presvedčila o tom, že obnova zrubu v sedle Burda má zmysel. Táto podpora nás veľmi motivuje a chceme vytvoriť nové, lepšie zariadenie.

Prišla už nejaká konkrétna podpora/pomoc zo strany verejnosti alebo podnikateľských subjektov?

Po nešťastnej udalosti z 2. novembra 2012 sa nám ozvalo veľa známych, ako aj neznámych turistov, ktorí ihneď ponúkli pomoc pri obnove Zrubu Burda vo forme fyzickej pomoci alebo finančnej podpory. Boli sme naozaj prekvapení a vnímame to ako záväzok, ktorý nás posúva dopredu, a vieme, že obnova Zrubu Burda má zmysel. Ponuku pomoci nám vyjadrili aj podnikateľské subjekty konkrétnou pomocou pri stavbe, prípadne finančnou. Chceme veľmi poďakovať, veľmi nás to podporuje v našom úsilí.

Čitateľov, dobrovoľníkov a darcov na obnovu Burdy bude určite zaujímať, ako plánujete zabezpečiť nový objekt pred podobnými prípadmi, aby vynaložená práca a financie neprišli opäť nazmar.

Podľa mňa je zabezpečenie objektu, po skutočnostiach, ktoré máme, veľmi dôležitou úlohou. Objekt bude zabezpečený elektronickou ochranou a personálom, ktorý bude prítomný každý deň. Týmto opatrením prechádzame na celoročnú prevádzku, čo je dobrá správa aj pre turistickú verejnosť.

V akom časovom horizonte plánujete spustenie aspoň provizórneho prístrešia v sedle pre okoloidúcich turistov a dokončenie novej Burdy?

Akonáhle nám to prichádzajúca jar umožní, chceme okrem začatia obnovných prác pripraviť v provizórnych podmienkach funkčnosť informačného centra, ako aj poskytovať služby pre turistickú verejnosť. Budeme sa snažiť v tomto režime poskytnúť občerstvenie a ubytovanie. Zapožičiame si maringotky a postavíme vojenský stan (stany). Veríme, že turistická verejnosť pochopí vzniknutú situáciu.

Za rozhovor ďakujeme Zdenovi Pochopovi, rangerovi, sprievodcovi, správcovi Zrubu Burda a predsedovi OZ Nová Burda.

Želáme veľa úspechov, aby sa podarilo naplniť plány a aby nová Burda čoskoro privítala návštevníkov.

Autor fotografií: Zdeno Pochop.

Fotogaléria k článku

Najnovšie