Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Turistická základňa Tiešňava Krpeľany

Klub slovenských turistov Dynamo Krpeľany si na podhorí Veľkej Fatry postavil jednoduchú turistickú základňu, ktorú pomenovali Tiešňava. Stojí na opačnom brehu Váhu, ako je obec Krpeľany, blízko hydroelektrárne Krpeľany, na úpätí hory Kopa, ktorá dominuje severnej časti Veľkej Fatry v severovýchodnom cípe Turca.

Poloha
Veľká Fatra: nad Krpeľanmi pod Kopou na trase modrej značky smer Ľubochnianske sedlo
Nadmorská výška
450 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.12507 ° SŠ
dĺžka: 19.10219 ° VD
» Mapa
Nocľah
vopred na objednávku cez KST Dynamo Krpeľany
Prevádzka
celoročná
Voda
2 válovy pri základni (vodný trkáč)
Kontakt
KST Dynamo Krpeľany, 038 54 Krpeľany, predseda klubu Ondrej Bače, +421 918 430 058, +421 43 429 5244, ondrej.bace@centrum.sk, kst.krpelany.sk
Spojenie
Krpeľany (vlak, bus) - hrádza VN Krpeľany (modrá značka)
Dalšie info
veľká krytá veranda a vonkajšie ohnisko s posedením

Poloha a prístup

Priamo popri turistickej základni prechádza modrá značka, ktorá začína na železničnej zastávke Krpeľany a vedie cez obec a okolo rovnomennej vodnej nádrže na Váhu. Značka vychádza do Ľubochnianskeho sedla (Vrchfatra) a zostupuje Ľubochnianskou dolinou do Ľubochne (kúpele) k autobusovej a železničnej zastávke. Druhá trasa, ktorá prechádza blízko Tiešňavy, je žltá značka od hydroelektrárne Krpeľany na Kopu, na ktorú každoročne na prelome mája a júna organizujú miestni turisti hviezdicový výstup.

Objekt

Neveľký objekt tvorí prebudovaný železničný vagón, v ktorom je umiestnená nocľaháreň. Predĺžená strecha na východnej strane vytvára veľkú krytú verandu s posedením (stoly a lavice). Podstrešie s betónovou podlahou dobre poslúži aj v prípade núdzového bivaku s vlastným spacím vakom a podložkou. Turistická základňa je vybavená vykurovacím telesom a tiež vonkajším ohniskom so sedením. Na vonkajšej stene chatky je umiestnená stará laminovaná veľkoformátová mapa Veľkej Fatry.

Voda

V tesnej blízkosti sú dva drevené válovy, do ktorých je vytlačená voda pomocou vodného trkáča. Okrem toho v susedstve sa nachádza zachytený vodný zdroj v neprístupnej vodárni a pod chatkou si turisti vybudovali umelé jazierko.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Webová stránka turistickej základne Tiešňava KST Dynamo Krpeľany

Najnovšie