Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie adidas Terrex Fast R

Mať na nohách adidasky a tvrdiť, že mám poriadne outdoorove topánky, zatiaľ v mysliach ukotvené napevno nie je. Nová outdoor obuv adidas Terrex Fast R, určená na rýchle turistické jednodňové túry, je spojením pekného vzhľadu a ideálneho použitia v prírode. Poďme si ju predstaviť - je to zaujímavý kúsok obuvi a určite sa oplatí o nej vedieť viac.

Výrobca
adidas
Model
Terrex Fast R
Typ
ľahká outdoorová poltopánka
Materiály
textilný zvršok, podrážka TRAXION s Continental gumou
Priedušnosť
zvršok je bez membrány, preto topánky dobre odvetrávajú
Hmotnosť
370 g
Páči sa mi
nízka hmotnosť, pohodlie, držanie nohy
Nepáči sa mi
horšie drží na kameňoch
Infocena
130 €

Spoločnosť adidas zobrala oblasť outdooru masívnym útokom. Produktový rad Terrex je zameraný na outdoor zákazníkov a snaží sa vydupať si svoje miesto v „horskom“ svete. Adidas používa osvedčené materiály, skúsenosti s outdoorom prevzaté akvizíciou firmy Salomon a kvalitu svojich produktov z iných športových odvetví.

Outdoorové topánky adidas Terrex majú športový moderný design, mierne odlišný od iných klasických výrobcov turistickej obuvi. Dnes si predstavíme outdoorovú obuv, ktorej design kričí jasnými farbami. Funkcionalitu a kvalitu prevedenia bude treba zhodnotiť po dlhšom čase, keďže sú to moje prvé adidasky v živote, a vôbec prvé outdoor topánky "neklasického" výrobcu turistickej obuvi.

Vzhľad

Predstavované adidas Terrex Fast R majú výraznú červenú farbu v kombinácii s čiernymi spojovacími prvkami. Medzipodrážka je biela, čo hodnotím trochu negatívne, osobne by som prijal čistú, červeno-čiernu kombináciu. Je to však vec subjektívneho vkusu.

Topánka je ultra ľahká. Ľavej strane dominuje nápis FastR. Obuv nemá klasické šnúrky, ale rýchlošnurovací systém Speed Lacing, ktorý jedným ťahom „zaviaže“ a spevní topánku. Som síce fanúšikom klasického šnurovania, avšak pri nosení týchto topánok mi rýchlošnurovanie nijako neprekážalo, noha bola vždy pevne fixovaná na všetkých miestach a nikde netlačila.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Predná špičková a zadná pätová časť sú spevnené pogumovaným lemom. Nechýba ani pútko na zadnej strane topánky. Podrážka má iný tvar ako klasické outdoor topánky, pripomína turfové mierne vystúpené kopačky. Pri otočení topánky na vás zasvieti žlté logo podrážky, avšak nie je to podvedome očakávaný Vibram, ale k údivu si prečítate nápis Continental.

Nosenie

Topánka adidas Terrex Fast R je niečo, čo volám "škrupinková bota". Pocit pri obúvaní je, ako keby ste dávali nohu do ľahkej, ale pevne tvarovanej škrupiny. Prvotný pocit je, že to nebude veľmi pohodlné, opak je však pravdou. Vložka Ortholite je na chodidlo príjemná, celkovo topánka po zatiahnutí rýchlošnúrok pevne drží nohu a v topánkach sa chodí veľmi pohodlne.

Pri skúške topánky v chladnom dni a miernom vetre cez tenké bočné steny prefukovalo, topánka je tenká a je skôr na teplejšie letné dni. Táto skutočnosť ju predurčuje na rýchle výkonné akcie, kde je noha dostatočne vetraná a predchádza tak nadmiernemu poteniu.

Topánky zvládajú asfalt dobre, výborná chôdza či beh je s nimi na nespevnenom povrchu, t. j. na klasickom turistickom chodníku bez kameňov. Hlina, lístie, tráva, lesné cestičky sú pre topánky ako stvorené. Horšie je to už s kameňmi. Príliš vystúpené "kopačkové" štuple sa s hladkým (nebodaj ešte vlhkým) povrchom príliš nekamarátia, topánka na kameňoch nedrží.

Záver

S topánkami som prežil jeden poriadny deň v prírode. Vo všeobecnosti som bol s obuvou spokojný. Pohodlie, držanie nohy, hmotnosť, to všetko sú jej plusy. Pohyb v teréne na lesnej ceste bol skvelý a bez chýb. Akonáhle som však chcel poriešiť niečo skalnaté či s hladkým povrchom, štuple na podrážke mi nepomáhali. Neviem si preto predstaviť, ako by som s týmito topánkami išiel napríklad ferratu, alebo s nimi riešil prístup k stene. Nejde o klasické approach topánky.

Ako bežná topánka na letný rýchly deň v prírode je však táto obuv ideálna. Viem si ju dokonca predstaviť aj ako trail running obuv. Tak, ako zvládne bežnú prechádzku v parku, rovnako zvládne aj diaľkový pochod Trnavská stovka. Počkám, kým v nich budem tráviť viac času a neskôr prinesiem určite presnejšie informácie a skúsenosti z používania.

Fotogaléria k článku

Najnovšie