Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Majláthova chata pri Popradskom plese

Donedávna bol návštevníkom Popradského plesa známy horský hotel na jeho brehu, avšak od zimy 2010/2011 pribudla v tesnom susedstve hotela historizujúca napodobenina pôvodnej Majláthovej chaty zo začiatku 20. storočia. Moderný hrazdený objekt ponúka okrem stravovania útulné ubytovanie vyššieho štandardu ako zdravá konkurencia veľkokapacitného horského hotela, vybudovaného v povojnovom období.

Poloha
Tatry - Východné Tatry - Vysoké Tatry: Mengusovská dolna - Popradské pleso
Nadmorská výška
1500 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.15471 ° SŠ
dĺžka: 20.07917 ° VD
» Mapa
Nocľah
16 lôžok v 5 podkrovných izbách (vyšší štandard) so samostatnou kúpeľnou
Prevádzka
celoročná s obslužným personálom
Voda
vodovod v objekte
Cena
28,- € človekonoc (s raňajkami B & B)
10,- € parkovné na jednu noc
Kontakt
chatári Katarína a Milan Blaškovci, +421 910 830 162, majlathovachata@gmail.com, majlatka.sk$ret
Spojenie
železničná zastávka TEŽ Popradské pleso - Popradské pleso (modrá značka)
Dalšie info
Wi-Fi internet zadarmo pre hostí

Prístup

- zo Štrbského Plesa (bus, vlak /TEŽ, zubačka/) cez Trigan po Tatranskej magistrále (červená, tzv. letná trasa) za cca 1,5 h,
- zo Štrbského Plesa (bus, vlak /TEŽ, zubačka/) cez Trigan po zelenej značke (tzv. zimná trasa) za cca 1,5 h,
- zo železničnej zastávky TEŽ Popradské pleso (vlak) cez Popradskú poľanu po modrej značke za cca 1,5 h,
- z Vyšných Hágov (vlak TEŽ, bus) cez dolinu Malý Šum, Batizovské pleso (žltá) a cez sedlo pod Ostrvou po červenej značke (Tatranská magistrála) za cca 5 h,
- z Lysej poľany/Lysa Polana (bus) cez poľanu Palenica Bialczańska, vodopády Wodogrzmoty Mickiewicza, pleso Morskie Oko, pleso Czarny Staw pod Rysami, vrchol Rysy, sedlo Váha, Chatu pod Rysmi, Žabie plesá a cez rázc. nad Žabím potokom (červená a modrá značka) za cca 9 h.

Historický prehľad chát pri Popradskom plese

V roku 1879 vznikla na brehu Popradského plesa prvá turistická útulňa, pomenovaná podľa prvého podpredsedu Liptovskej sekcie Uhorského karpatského spolku a liptovského podžupana - Vojtecha Majlátha, ktorý bol iniciátorom a hlavným propagátorom postavenia chaty v Mengusovskej doline. V dobovej literatúre ju nájdeme pod menom v maďarčine ako Majláth-ház, Majláth-gunyhó, Majláth-kunyhó, v nemčine ako Majláth-Hütte, Mailáthschutzhütte, Mayláthhütte, Majláth-Haus am Poppersee a v poľštine ako Schronisko Majlatha. Skôr než stihla osláviť prvý rok existencie, tak 18. júla 1880 úplne zhorela zrejme rukou zberačov horských bylín, ktorí sa báli prítomnosti turistov v doline. Povyše Popradského plesa nad spojom Hincovej a Žabej doliny zakrátko v rovnakom roku vyrástla provizórna drevená koliba - tzv. Hincova koliba. Zrubovú stavbu v roku 1885 preniesli bližšie k Žabím plesám (zanikla okolo roku 1895).

Na pôvodnom mieste Majláthovej chaty postavil Uhorský karpatský spolok v roku 1881 nový objekt s názvom Popradská chata (dobové pomenovania: Poprádtavi menház, Popráditaví menedékház, Popperseehütte, Schronisko nad Popradzkim Stawem a Popradzkie Schronisko). Chata pri Popradskom plese mala od roku 1884 stáleho chatára, no v 1890 chata zhorela. Tretí objekt na brehu plesa fungoval v rokoch 1892 - 1897 vďaka donátorovi zemepánovi Františkovi Máriássymu z Batizoviec. Avšak nový majiteľ tunajších pozemkov - pruské knieža Kristián Kraft von Hohenlohe ako vášnivý poľovník, nechal tzv. novú Popradské chatu zbúrať, aby rapídne znížil počet návštevníkov v oblasti. No tlak turistickej verejnosti bol väčší ako jeho lovecké ambície a v roku 1899 obnovil zrušenú chatu. Štvrtý objekt Majláthovej chaty získal primát v celoročnom prevádzkovaní na južnej strane Tatier a od 20. začiatku storočia fungovala aj pre potreby lyžovania. Hlavne v 20. rokoch sa v okolí často organizovali lyžiarske preteky pod záštitou Klubu tatranských lyžiarov a Klubu československých turistov. V 30-tych rokoch spoločne s Chatou pod Rysmi prevádzkovali oba objekty nájomcovia Václav Fiška a Otakar Štáfl, akademický maliar, ktorý položil základy blízkeho symbolického cintorína v limbovom háji pod Ostrvou.

V roku 1951 objekt dostal pomenovanie Chata kapitána Štefana Morávku (tatranský hrdina SNP), ale doslúžil v roku 1961, keď staršia časť chaty neuniesla váhu snehu a preborila sa. Poškodený drevený objekt pre zlý stav asanovali v lete 1962 a novšia murovaná pristavaná časť Majláthovej chaty zhorela pri požiari 25. októbra 1964. Našťastie v susedstve stál od 1958 veľký horský hotel, ktorý dodnes slúži svojmu účelu. Na mieste zaniknutej chaty v období socializmu vznikol veľký drevený bufet, ktorý si pamätáme do roku 2005. V 2006 začala výstavba pôvodnej Majláthovej chaty ako repliky hrazdeného objektu na podnet horolezca Pavla Lazara. Komorne zhotovené napodobenina niekdajšej chaty ako protipól vedľajšiemu hotelu, bola skolaudovaná 30. decembra 2010 a do prevádzky uvedená na prelome februára a marca 2011.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Služby

Prízemie celoročne otvorenej chaty tvorí jednopriestorová samoobslužná reštaurácia (jedáleň) pre takmer päťdesiatku hostí. Celý objekt je vybudovaný vďaka eurofondom v historizujúcom štýle, ale poskytuje moderné výdobytky súčasnosti. Počas priaznivého počasia je v prevádzke priľahlá samoobslužná letná terasa, kde v hlavnej sezóne možno dostať grilované špeciality. Prevádzkovateľ udáva kapacitu vonkajšieho sedenia na 236 ľudí. Napriek tomu, že stravovacie zariadenie je samoobslužné, oceňujem osobnú skúsenosť, že pokiaľ prídete dopoludnia (ešte pred obedným návalom turistov), tak vás obslúžia aj na terase, kde vám objednané nápoje podajú cez vonkajší pult (spojovacie dvere medzi grilom a prevádzkovými priestormi reštaurácie).

Ubytovacia časť je umiestnená na poschodí v piatich dvoj- a troj-lôžkových podkrovných izbách, kde sa zmestí 16 nocľažníkov (vrátane prísteliek). Nocľah s raňajkami (B & B) stojí 25,- € človekonoc (22,- € bez raňajok). Moderne zariadené izby vyššieho štandardu sú vybavené dreveným nábytkom, kúpeľňou (splachovací záchod a sprchovací kút) a tiež televízorom a pripojením na internet. Prvými chatármi sa stali Katarína a Milan Blaškovci.

Súvisiace odkazy

Webová stránka chaty
Projekt obnovy Majláthovej chaty

Fotogaléria k článku

Najnovšie