Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok v sedle Lúčky

V poslednej časti článku o prístreškoch v oblasti Ostrého vrchu opíšem ten, ktorý sa nachádza v sedle Lúčky. Verím, že viacerým čitateľom tieto jednoduché stavby pomohli, resp. pomôžu nielen ako krátkodobý úkryt pred letnou búrkou, ale poslúžia aj ako tip na miesto, kde sa dá stráviť noc počas viacdňovej túry.

Poloha
Strážovské vrchy - JZ časť: sedlo Lúčky
Nadmorská výška
550 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.85697 ° SŠ
dĺžka: 18.13534 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 osoby
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Pramenisko Svitavského potoka pod bývalou osadou Lúčky, studnička pri prístrešku Pod Ostrým vrchom
Spojenie
Trenčianske Teplice – Chata pod Ostrým vrchom (modrá značka), Kubrica - Peťovka (žltá značka)
Dalšie info
veľké ohnisko, drevené sedenie, informačný panel, GSM signál, odpadové nádoby

Poloha

Stavba prístreška je situovaná do sedla Lúčky, ktoré sa nachádza v juhozápadnej oblasti Strážovských vrchov, časť Trenčianska vrchovina. Križuje sa tu modrá značka vedúca z Trenčianskych Teplíc do strediska uzavretej a opustenej Chaty pod Ostrým vrchom a žltá, ktorá spája Kubricu (mestská časť Trenčína) s obcou Peťovka (miestna časť Motešíc). Od bývalej chaty pod Ostrým vrchom to do sedla trvá asi 1 hodinu, z Kubrice približne 1,5 h a z obce Peťovka sa sem dostanete za necelú hodinu. Tak ako som písal pri predchádzajúcich prístreškoch, pomerne hustá sieť značených chodníkov v oblasti dovoľuje prístup z viacerých miest a smerov.

Objekt a nocľah

Stavba sa nachádza v tesnej blízkosti TIM sedlo Lúčky, je jednoduchej drevenej konštrukcie, obdĺžnikového pôdorysu s rozmermi približne 4 x 3 metre. Zastrešená je pultovou strechou. Zo všetkých strán je voľne otvorená do terénu. Pod strechou sa nachádzajú dve lavice a stôl. Zem tvorí udupaná hlina. Aj keď altánok nie je primárne určený k prenocovaniu, štyria turisti tu vcelku pohodlne môžu prečkať noc. Z toho jeden na stole, ktorý sa dá využiť ako pričňa a ďalší traja na podlahe. Použitie karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Prípadné pripevnenie celty alebo PVC fólie z náveternej strany zvýši komfort nocľahu. Vedľa besiedky sa nachádza pekne upravené ohnisko so sedením a odpadkové koše. Kúsok bokom bola v čase mojej návštevy nachystaná veľká kopa dreva. Pri rázcestí značiek stojí božia muka a informačný panel, ktorý informuje o okolí a v krátkosti opisuje dejiny bývalej osady Lúčky, ktorá stála juhovýchodne pod sedlom.

Voda a okolie

Vodný zdroj sa v tesnej blízkosti prístreška nenachádza. Najbližšiu vodu nájdete pod osadou Lúčky. Ide tu o pramenisko Svitavského potoka. Ďalší autorom overený vodný zdroj – studnička sa nachádza nad rázc. pod Ostrým vrchom, pri prístrešku pod Ostrým vrchom. Podľa mapy by sa mal nachádzať prameň na trase žltej značky v smere do obce Peťovka (autorom neoverené). Na záver spomeniem, že celá oblasť pod Ostrým vrchom poskytuje mnohé možnosti turistického vyžitia.

Súvisiace odkazy

Motešice, časť Peťovka
Trenčín, časť Kubrica

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie