Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Impregnácia stanu a celty

Potrebujete naimpregnovať svoj opotrebovaný stan alebo chcete vyrobiť nepremokavé švy na vlastnoručne vyrobenej celte alebo batohu? Prečítajte si článok a vyskúšajte si vyrobiť vlastnú impregnáciu, ktorou môžete oživiť i nepremokavosť starej pláštenky do dažďa.

Väčšina moderných stanov, cielt a ultraľahkých batohov sa v dnešnej dobe vyrába zo silikonizovaného nylónu. Textília sa vyznačuje svojou ľahkosťou, pevnosťou a vodeodolnosťou, no po určitom čase aj tento materiál začína strácať svoje vlastnosti. Silikónová vrstva degraduje pod vplyvom vlhkosti, UV žiarenia a najmä mechanického namáhania. Textília tak prichádza najmä o nepremokavosť, čo je asi najzásadnejší problém. Problém môžeme vyriešiť pomerne jednoduchým spôsobom a svojpomocne, pretože väčšinu náradia máte určite v domácnosti a chemikálie sa dajú kúpiť v obchodoch s farbami.

Čo budete potrebovať?
* sanitárny silikón (transparentný),
* lakový benzín (angl. White spirit),
* kuchynskú váhu (s presnosťou na gramy),
* sklenenú nádobu,
* pištoľ na silikón,
* štetec,
* ochranné prostriedky (pracovné rukavice a okuliare).

Príprava impregnácie

Samotná príprava impregnácie spočíva v zriedení silikónu lakovým benzínom. Odporúčané množstvo silikónu je 1 - 3 g na meter štvorcový a zmiešavací pomer je 15 : 1 (čiže 15 hmotnostných dielov lakového benzínu pripadá na 1 diel silikónu). Silikón môžete nanášať na textíliu obojstranne a vo viacerých vrstvách. Pokiaľ vám môžem poradiť, tak si radšej zvoľte menšie množstvo silikónu (napr. 1,5 g/ m^2) a impregnáciu aplikujte opakovane a v tenších vrstvách. Účinnosť niekoľkých tenších vrstiev je lepšia ako účinnosť jednej vrstvy.

Plocha celty sa dá spočítať veľmi jednoducho, no s plochou stanu je to už trochu ťažšie. S tým si však budete musieť poradiť sami.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pre názorný výpočet množstva chemikálií budeme uvažovať o stane s povrchom 10 m^2 a o jednostrannom nátere (2 vrstvy). Ak zvolíme 1,5 g silikónu na m^2 textílie, tak zmes pre 2 vrstvy náteru pripravíme podľa vzorcov:

silikón (A * B * C = Y)
A – množstvo silikónu (1,5 g/ m^2)
B – plocha stanu (10 m^2)
C – počet náterov (2 nátery)
Y – výsledné množstvo silikónu (g)

Výpočet: 1,5 * 10 * 2 = 30 g

lakový benzín (Y *K = Z)
Y – výsledné množstvo silikónu (g)
K – konštanta z pomeru 15 : 1 (15)
Z – výsledné množstvo riedidla (g)

Výpočet: 30 * 15 = 450 g

Po výpočtoch odvážime potrebné množstvo chemikálií a rozmiešame ich v sklenenej nádobe. Na prípravu roztoku odporúčam použiť vŕtačku s násadou na miešanie, pretože pri ručnom miešaní ostávajú v roztoku hrudky silikónu.

VAROVANIE!!!

Počas prípravy roztoku ani počas impregnácie nemanipulujte s otvoreným ohňom a zmes v žiadnom prípade neohrievajte, pretože lakový benzín je horľavina 2. stupňa a jeho výpary sa môžu veľmi ľahko vznietiť.

Plánovanie a príprava na impregnáciu

V procese obnovovania impregnácie je najlepšie začať vyčistením stanu. Tento úkon je dobré urobiť ešte pred samotnou prípravou impregnačnej zmesi, pretože čistenie a sušenie stanu vám môže zabrať dosť času. Vyčistenie stanu spočíva v odstránení mastnoty a nečistôt. Stan môžete čistiť ručne, pomocou špongie a mydlovej vody alebo praním. Na pranie môžete použiť technický prací prostriedok, napr. Nikwax Techwash alebo bežný tekutý Perwool, prípadne mydlo na pranie.

UPOZORNENIE!!!

Impregnácia silikónom je vhodná iba na stany a výrobky zo silikonizovaného nylonu, ktorý je známy pod názvom SILNYLON. Pred tým, ako začnete o impregnácii uvažovať, skontrolujte materiálové zloženie vášho stanu, celty, batohu a pod. V žiadnom prípade neskúšajte aplikáciu impregnácie na membránovom oblečení, pretože nevratne zničíte jeho funkčné vlastnosti.

Impregnáciu môžete realizovať v garáži, pokiaľ je dostatočne veľká na rozloženie stanu a pokiaľ je možné dobré odvetranie. V žiadnom prípade neimpregnujte v uzavretých priestoroch bez vetrania, pretože výpary riedidla vám môžu uškodiť.

Pokiaľ sa rozhodnete impregnovať vonku na dvore (ideálna voľba kvôli priestoru a bezpečnosti), pri plánovaní by ste mali uvažovať s dobrým počasím, pretože vysychanie silikónu by malo prebiehať niekoľko hodín. Taktiež by ste mali brať do úvahy ročné obdobie, pretože teplo a vietor výrazne ovplyvňujú proces sušenia. Vyvarujte sa jari, pretože kvety a peľ z ovzdušia sa môžu prilepiť na silikón (nemá to vplyv na funkčnosť, ide skôr o estetický problém).

UPOZORNENIE!!!

Riedidlo použité v postupe je síce bežne dostupné v obchodoch, no ide o nebezpečnú látku, ktorá môže spôsobiť zdravotné problémy. Pri manipulácii s lakovým benzínom buďte opatrný a prečítajte si bezpečnostné pokyny na fľaši. Pri práci používajte pracovné rukavice a okuliare. Prípravu zmesi a natieranie realizujte výlučne v otvorených a dobre vetraných priestoroch.

Impregnácia – nanášanie silikónu

Impregnačnú zmes nanášame čistým štetcom na vyčistený stan, pričom dávame pozor, aby nám nestekali kvapky po materiáli. Po nátere necháme stan vyschnúť. Proces sušenia by mal trvať 3 - 6 hodín. Kvôli vytvrdnutiu silikónu je však lepšie ponechať stan rozložený aspoň 12 hodín. Súvislosť a kvalitu náteru môžete otestovať prstom a po vyschnutí i kropením vodou. Pokiaľ je to ešte potrebné, môžete pridať ďalšiu vrstvu náteru. Hrúbku náteru môžete regulovať zmenou zmiešavacieho pomeru (10 : 1 až 20 : 1). Súčasťou impregnácie je mierna zmena farebného odtieňa. Farba materiálu je po nátere trochu tmavšia.

Ďalšie možnosti využitia silikónovej impregnácie

Impregnačná zmes popísaná v tomto postupe je vhodná na výrobu nepremokavých švov na vlastnoručne vyrobenej celte alebo batohu z materiálu SILNYLON. Pri zatieraní švov je však potrebná trochu hustejšia konzistencia. Ideálna je konzistencia podobná kečupu. Na jej prípravu však nepotrebujete vedieť zmiešavací pomer, stačí, ak dáte do sklenenej nádoby menšie množstvo silikónu a ten začnete za stáleho miešania riediť lakovým benzínom, až kým nezískate požadovanú konzistenciu. Sušenie by malo trvať 5 - 8 hodín.

Švy sa natierajú čistým štetcom z lícovej strany celty (výrobku). Zatieranie švov z rubovej strany je síce účinné, ale nie až také dobré ako z lícovej strany. Po vyschnutí je na šve slabo viditeľná vrstva silikónu - farba materiálu je v mieste náteru tmavšia.

Po skončení impregnácie nepočítajte s uskladnením zvyšnej silikónovej zmesi, pretože silikón do niekoľkých hodín vytuhne a zmes je nepoužiteľná. Silikónovú pastu na zatieranie švov je potrebné využiť do 1 až 2 hodín od prípravy.

Fotogaléria k článku

Najnovšie