Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Bývalý hostinec v sedle Havran

Vždy, keď som prechádzal sedlom Havran, tešil som sa na kratšiu či dlhšiu zastávku v hostinci, stojacom v tomto sedle. Nejaké pivko a chutné jedlo mi vždy dodalo energiu na ďalšie putovanie zákutiami Považského Inovca. Napriek tomu, že hostinec neposkytoval ubytovanie, po dohode s personálom sa dalo prespať v objekte bývalej kolkárne. Žiaľ, v roku 2011 bol hostinec zatvorený a tento stav trvá dodnes. Zato bývalá kolkáreň je stále voľne prístupná a v jej interiéri dokáže prenocovať aj väčšia skupina turistov.

Poloha
Považský Inovec: južná časť pohoria, podcelok Krahulčie vrchy - sedlo Havran
Nadmorská výška
390 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.5657 ° SŠ
dĺžka: 17.87693 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 osôb v prístrešku (bývalá kolkáreň) na podlahe s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
vodný zdroj sa v blízkosti nenachádza
Dalšie info
autobusová zastávka SAD, GSM signál, zaujímavé okolie

Poloha a prístup

Objekt prístrešku – kolkárne je situovaný do sedla Havran (390 m n. m.), ktoré sa nachádza v južnej časti pohoria Považský Inovec, v podcelku Krahulčie vrchy. Sedlom prechádza nielen dôležitá hlavná cesta, spájajúca Považie s Ponitrím, ale križuje sa tu viacero turistických chodníkov. Najvýznamnejšia je červená značka, vedúca hrebeňom pohoria (Hlohovec – Marhát – Bezovec – Inovec – Mníchova Lehota). Ďalej je to modrá značka z Piešťan, ktorá pokračuje k motorestu Čertova pec. Alternatívny prístup do sedla je možný z viacerých miest, stačí sa pozrieť na TuristickaMapa.sk. TIM Sedlo Havran sa nachádza hneď vedľa objektu hostinca.

Objekt a nocľah

Stavba prístreška, bývalej kolkárne, sa nachádza v areáli opusteného hostinca Havran. Je voľne prístupná. Ide o jednoduchý objekt drevenej konštrukcie, ktorý je zastrešený zachovalou sedlovou strechou. Jeho dĺžka je približne 18 m a šírka asi 2,5 m. Podlaha sa skladá z jednej polovice z betónovej dráhy a z druhej, kde ju tvorí udupaná hlina. Na nocovanie sa najlepšie hodí západná časť objektu, ktorú chránia z troch strán steny z dosiek. Na východnom konci sa tak isto nachádza obvodovými stenami uzavretá časť, no v lete 2013 bola takmer celá zaprataná stavebným odpadom. Na prespanie dobre poslúži aj samotná dráha, hoci tu nie sú bočné steny. Preto pripevnenie celty alebo PVC fólie z bočnej náveternej strany zvýši komfort nocľahu. Celkovo pohodlne v spacích vakoch na karimatkách dokáže prenocovať aj väčšia skupina turistov (10 – 12 osôb). Pred prístreškom – kolkárňou sa nachádza niekoľko stolov s lavicami a upravené ohnisko.

Voda a okolie

Vodný zdroj sa v tesnej blízkosti nenachádza. Najbližšie sa dá voda načerpať v areáli reštaurácie a obory Furman pri TIM Vila Bakchus. Zato okolie sedla Havran je bohaté na viaceré zaujímavosti. Najvýznamnejšia je jednoznačne červená značka vedúca hrebeňom pohoria. Z vlastivedného hľadiska je najatraktívnejšia jaskyňa Čertova pec s blízkym motorestom. Ďalej samotné Piešťany s kúpeľmi či obce Moravany nad Váhom (kaštieľ, nálezisko pravekej Venuše z Moravian), Hubina (stredoveký hrádok na Hradišti), Ducové - Kostolec (veľmožský dvorec) a Sokolovce (dodnes zachovalá veža stredovekého hrádku).

Túry hlavným hrebeňom Považského Inovca

Opis hrebeňovky Považského Inovca
Hrebeňom Považského Inovca trochu inak
Zimný prechod hrebeňa Považského Inovca

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Súvisiace odkazy

Jaskyňa Čertova pec
Motorest Čertova pec
Mesto Piešťany
Reštaurácia a obora Furman
Moravany nad Váhom
Hubina
Ducové - Kostolec
Sokolovce

Fotogaléria k článku

Najnovšie