Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Topánky Hanwag Tatra GTX

Ako fanúšika poriadnych turistických topánok ma okamžite potešila ponuka otestovať aktuálny model značky Hanwag. Nie je tajomstvom, že som ku všetkému obutiu hotový barbar a moje "šmatlavé" nohy v spojení so stovkou kilogramov nedávajú obuvi veľa možností dožiť sa v zdraví konca záručnej doby. Toľko času som zatiaľ nedostal, no doterajšie skúsenosti hovoria jasne...

Výrobca
Hanwag
Model
Tatra GTX
Materiály
nubuk koža, Vibram podrážka, membrána Gore-Tex
Hmotnosť
1592/pár/veľkosť 42 g
Páči sa mi
celokožené prevedenie, podrážka, pohodlnosť od prvého dňa, ľahké šnurovanie
Nepáči sa mi
absencia gumového lemu, svetlá koža na hornej hrane
Ostatné info
Made in Europe
Infocena
205 €
Hodnotenie
- cena: 8 z 10
- hmotnosť: 7 z 10
- dizajn: 8 z 10
- manipulácia: 10 z 10
- rozmery: 10 z 10
- materiály: 7 z 10
- údržba: 8 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 8 z 10
- multifunkčnosť: 9 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 83 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
Sportrysy (Poprad, Prešov, Starý Smokovec)

Sport-Outdoor.sk, HUDY sport, Trekland, B Limited Outdoor KE, Tatra Sport BA, Reco Sport NM, Riveloutdoor BB, Adventura Sport MT, Skialpshop Vrútky, IFP Interles RK, Horosport LM, Sportcom Outdoor KE

Dizajn

Prvá vec, ktorá ma na topánke musí zaujať, je naozaj vzhľad. Nech si hovorí kto chce, čo chce, regál v predajni ma jednoducho musí prilákať. V záplave výrobkov na dlhej polici outdoorshopu sa Hanwagy rozhodne nestratia. Výstrelkami nevybočujú z radu, no majú zároveň moderný dizajn so všetkým dobrým, čo od topánky môžu očakávať aj tradicionalisti. Z môjho pohľadu výrobca stavil na istotu a urobil správnu vec.

V základe máte pred sebou celokoženú topánku s poriadne rebrovanou podrážkou, a keď ju chytíte do ruky, hneď viete, že je to solídny kus materiálu. Ale čo podrobné skúmanie s obracaním na každú stranu? Máte dôvod ju po troch sekundách položiť do regálu a ísť hľadať niečo iné? Prehliadka mojimi očami začína na podrážke. V tejto kategórii sa Vibram jednoducho vyskytuje a na spodnej strane sa nenachádza žiadna napodobenina žltého šesťuholníka, ale originál AW Integral. Nálepka hrdo hlása informáciu o vymeniteľnosti podrážky a obuvnícky majster s prípadnou renováciou nebude mať problém.
Prechod do zvršku je pre mňa ale prekvapením. Pogumovaná a spevnená špica je nevyhnutnosťou, vypracovaná päta logickým doplnkom, ale absencia celoobvodového ochranného pásu zamrzí. Zvlášť, ak výrobca zvolil pre model slovo Tatra, čo vo mne evokuje kamennú suť a nie bielokarpatské lúčne hrebene.

Samotný zvršok vzdáva hold celokoženej klasike. Údaje o minime švov znejú tak akosi marketingovo a v dnešnej dobe ich zaraďujem do slovníka medzi ultraabsorpčnú vrstvu, zdravé cereálne raňajky a vysoký výkon/nízka spotreba. Hnedý povoskovaný nubuk má jednoducho aj zopár našitých kudrliniek navyše. Aj keď uznávam, že ich vplyv na mechaniku pohybu nohy sa môže prejavovať.

Šnurovanie výrobca rieši reprezentatívne a v aktuálnom trende ľahkého uťahovania. Vzhľadom na tvrdú špicu sa začína v primeranej výške a sťahovacie očká majú dizajn primitívneho guličkového ložiska. Doplnok nie je len efektný, ale aj funkčný a s minimom sily potrebnej na utiahnutie topánky som bol naozaj príjemne zaskočený. Brzda na členku je vyvedená na výčnelok kože a je ľahko dostupná. Zároveň háčik nemá tendenciu sa postupom času roztvárať pôsobením dlhodobej sily.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Virtuálna prehliadka v mojom podaní sa dostáva do najvrchnejšieho bodu topánky. Prechod z vonkajšej na vnútornú stranu je riešený perforovanou svetlou a výrazne jemnejšou kožou. Účel je jasný - maximalizovať odvetranie a priniesť pohodlie do miest, ktoré môžu spôsobovať problémy nohám pri kontakte s topánkou. Pozrime sa do vnútra. Sivá vzorovaná tkanina je klasikou medzi klasikami a naznačuje prítomnosť membrány. V tomto prípade je Gore-Tex klasikou medzi klasikami. Drobnosť, ktorá poteší - logo membrány je na obligátnom mieste do topánky všité drobnou visačkou a nie kovovým cvokom, ktorý z topánok s radosťou odpadáva. Vložky sú tradičné, z tkaniny pripomínajúcej umelý filc. Bez výrazného ortopedického tvarovania a možnosť ich vybratia je samozrejmosťou. Dočítal som sa, že majú aj pamäťový efekt, no pri jej hrúbke bude len minimálny a žiadny som si nevšimol.

Používanie

Začnime od prvého pocitu, ten je totiž rovnako dôležitý, ako spokojnosť po rokoch používania. Tichý rituál spojený s výberom správnych ponožiek, príprava šnurovania, ohmatanie bohato polstrovaného jazyka, závan surovej kože, strečing lýtkového svalu a šup, noha je dnu. Ohmatanie priestoru prstami, jemná úprava polohy a už len rutinné a naozaj mimoriadne poddajné šnurovanie. Čo zaujme na prvý dotyk, je výrazne zmäkčený priestor okolo členka a horného okraja topánky. Snaha o najpohodlnejšie nosenie je tu maximalizovaná, ostáva už len dúfať, že vypchávky sú určené na dlhé roky používania a nedôjde k ich "dozretiu" a rozpadu. Taktiež verím, že pod tkaninou sa nachádza niečo trvácnejšie a menej nasiakavé, ako žltý molitan.
Topánky sú obuté, je čas vykročiť na niekoľko cvičných schodov. Gunár je môj bratranec z piateho kolena a tvar chodidiel máme spoločný. No som príjemne zaskočený naozaj veľkorysou šírkou vnútorného priestoru. Rozšírený model Wide musí byť určený pre extrémistov s učebnicovým "blatfusom" a pre vlastníkov užšej nôžky by som dal do pozornosti aj Narrow verziu. Myslím, že takto bohatá rozmerová ponuka v kombinácii s Lady a nonGTX verziou jednoznačne poukazuje na to, že má byť správny univerzálny model pre masy. Ak máte nutkanie byť nadovšetko originálny, radšej sa nepozerajte ostatným turistom na nohy, lebo je pravdepodobné, že si zvolili rovnaký výrobok.

Je najvyšší čas zobrať topánky mimo džungle, panelákovej myslím. Nové obutie a celodenná turistika? Pre niekoho priam nohovražedný nápad, pre mňa vzorová výzva. Po neblahej niekoľkomesačnej skúsenosti s vraj legendárnymi Asolami, ktoré mi na päte robili krvavé otlaky aj cestou do obchodu, som to pred takmer desaťročím skúsil s Kaylandami pekne naostro. Jesenný hrebeň Veľkej Fatry a dve hodiny po kolená v potoku pri zostupe do civilizácie. Výsledok - papučky ako od majstra Šustra. Mať iné očakávania od testovaných Hanwagov? Ani náhodou, obúvam si funglovky a vyrážam v ústrety siedmim papierovým hodinám chodenia. Po chvíli to chce miernu korekciu šnurovania, neskôr doladenie ponožiek, no príjemný pocit z pohodlného obutia mi nepokazí ani hodinové stúpanie. Áno, takto to má byť. Trpím iba miernou neistotou členka. Hrubá vrstva bočného tlmenia a vysoká konštrukcia podrážky nedáva pocit pevnej nohy a členok má veľké možnosti pohybu. No bočnica nakoniec nepustí a v kritickej situácii podáva záchranné koleso. Predsa len, prechod z výrazne tvrdšej koncepcie vyžaduje trochu adaptácie a po týždni nepravidelného nosenia po miestnych hájoch sa cítim sebaisto a viem, čo môžem od topánky očakávať. Sprievodným prvkom zoznamovacej časti je výrazné vŕzganie novej kože, ktoré asi budem musieť odstrániť nejakým mazadlom.
Podrážka je príjemne tvrdá, nie je potrebné riešiť, či stúpam na hranu skaly alebo hrubý koreň. Môžem obdivovať prírodu naokolo a nie nástrahy chodníka. Takto to mám rád, hoci sandálkari a botaskári so mnou budú ostro nesúhlasiť. O trendistoch s (takmer) holými nohami ani nehovoriac, pre túto topánku nie sú cieľová skupina.

Zároveň však podrážka nie je žiadny skelet a nohe je poskytnutá možnosť ohýbania, podporená mierne zdvihnutou špičkou topánky. V rozumných stúpaniach je to tak akurát, aby ste ešte mohli ukladať celú nohu na zem a nemuseli cupitať po špičkách. Samotná zmes gumy je tiež strednou cestou medzi výdržou a priľnavosťou. Nepohodlnému drhnutiu na dolinovom asfalte sa zatiaľ dôsledne vyhýbam a úbytok vzorku je doslova len kozmetický.

Elegantne premostím k inej, predbežne len kozmetickej vade na kráse. Svetlá koža na hornej hrane topánky sa mi javí ako najslabší element. Áno, je tu horúce leto. Áno, mám na nohách celé dni mohutné topánky a hoci je membrána nová, nemá šancu udýchať produkciu mojich potivých nôh. Vlhkosť sa musí niekade drať von a tým miestom je horný lem. Čo spraví kombinácia mastného a slaného potu s takmer bielou kožou? Prvým prejavom sú tmavé mapy až postupná zmena farby. Nevyzerá nejako extra vábne, ale v dlhšom časovom horizonte stmavne a bude tak jednoliato tmavá. Viac sa ale obávam o výdrž perforovanej kože, ktorá bez patričnej starostlivosti nemá v mojich očiach dlhú životnosť. Kedysi som absolvoval selanku v podobe piatich dní pobytu mokrých topánok na mraze v kufri auta. Takto by som odpálil zaručene aj Hanwagy a apel na potrebu opatery smeruje k tomu, že ak majú dobre a dlho slúžiť, nestačí ich len niekam pohodiť s pocitom, že boli drahé a kvalitné, tak sú asi aj bezúdržbové. Keď sa dostávam k cene, cenovka začínajúca číslicou 2 môže znamenať iba dve veci. Za "dvacku" lacný šrot vhodný maximálne tak na prezuvky do školy. Ak však nasledujú nuly dve, tak sme naozaj v prémiovej kategórii obuvi, kam nesporne tento model patrí. Či je zákazník ochotný akceptovať takéto sumy za víkendové potešenie na horách, je už na jeho zvážení a potrebách. Do tejto triedy som vstúpil pred desiatimi rokmi a som spokojný.

Na druhej strane mám však aj očakávania a nemienim akceptovať stav, že sú topánky pekne zakonzervované v skrini a nohy si ničím v niečom záložnom. Skutočným blatom blatíčkom som ešte membránu nemal možnosť nakŕmiť, Aladin nám akosi posiela v hnedej farbe len obschnutý trávnik pred domom. Prípadná priepustnosť vody v prvých mesiacoch používania by ale bola z môjho pohľadu iba chybou konkrétneho kusu. Skúsenosti so samotnou koncepciu druhu obuvi hovoria jednoznačne - zo začiatku to musí byť bez straty bodu. Asi budem musieť ísť na ryby, lebo aj plánované rochnenie sa potokom v Slovenskom raji bolo len kamenistým exkurzom. A práve kamene sú druhou Achillovkou testovaných topánok. Ako som na začiatku pri opise spomenul, absencia celogumového lemu zanecháva pri chôdzi sutinou svoje nezmazateľné stopy v oblasti ohybu prstov. Ani brodenie zľadovateným snehom nebude žiadne hebké pohladenie, ale kontakt s tvrdou realitou.

Testovanie trochu inak

Inšpirovaný kamarátom, ktorý s obľubou na turistiku nosieva nafasované pracovné baganče s oceľovou špicou, som začal praktizovať presne opačný model - staré turistické topánky dorážam na stavenisku domu svojich svokrovcov. A prečo nosiť nejaké vyčaptané s vyhladenou podrážkou a vytrhnutým šnurovaním, keď mám v skrinke nové fajnové? Nejaké dláždené chodníčky na Chopok sa môžu schovať, na rade je celodenné lopatovanie na kope štrku a vozenie fúrikov s betónom. No ako na potvoru sa nám práve pokazila miešačka, takže si na výsledok budete musieť počkať spolu s aktualizáciou článku po dlhodobom používaní.

PS: môj klasický smradový test so zabudnutou igelitkou v garáži dopadol priam neuveriteľne, topánky majú stále puch novoty.

Fotogaléria k článku

Najnovšie