Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Limba pod Rakytovom

Liptovský hrebeň Veľkej Fatry je obľúbeným a hojne navštevovaným miestom našich hôr. Už niekoľko mesiacov ponúka pri plánovaní viacdňového putovania novú útulňu, ktorá rieši nocľah a do istej miery aj stravu nepretržite počas celého roka. Názov dostala podľa vzácnej borovice limbovej, ktorá tu rastie a chráni chatu pred rakytovskými lavínami.

Poloha
Veľká Fatra: juhovýchodný svah Rakytova, záver Teplej doliny
Nadmorská výška
1210 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.956260 ° SŠ
dĺžka: 19.189760 ° VD
» Mapa
Nocľah
15 lôžok v podkroví na matracoch + 10 lôžok núdzovo v jedálni na zemi (vlastná karimatka)
Prevádzka
celoročná s hospodárom
Voda
prameň 10 m od objektu
Cena
formou dobrovoľných príspevkov, odporúčaná je 5,- €
Kontakt
chatári Juraj Planý a Vojto Keder +421 918 659 688
Spojenie
Liptovské Revúce, Teplô (bus) - útulňa Limba (žltá značka)
Dalšie info
vonkajšie posedenie, suchý záchod

Poloha

Pôvodne poľovnícka chata, ktorá prešla za posledné obdobie veľkou rekonštrukciou, sa nachádza na juhovýchodnom svahu Rakytova (1567 m), tretieho najvyššieho vrchu Veľkej Fatry. Leží vo výške 1210 m priamo na žltej turistickej značke na trase, ktorá začína pri bývalej horárni Teplô (zastávka SAD na trase Liptovská Osada – Liptovské Revúce), pokračuje Teplou dolinou prielomom Teplého potoka a po cca 1,5 hodine chôdze prichádza k Limbe. Sledujúc žltú značku, traverzujúc Rakytov sa po ďalších 35 minútach dá dostať do Severného Rakytovského sedla, ktoré leží na hrebeni.

Objekt a služby

Limba je drevená chata stavebnicového typu s murovaným základom a pristavenou krytou verandou, slúžiacou ako vstupná hala, „prezuváreň“ do pripravených papúč, v zime „odkladisko“ lyží, snežníc atď. Z nej sa krátkou chodbičkou vchádza do hlavnej miestnosti, ktorá cez deň slúži ako jedáleň a spoločenská miestnosť, v noci ako núdzová nocľaháreň (spí sa na laviciach i na zemi). Stojí tu nová liatinová piecka, ktorá bez problémov vykúri celú chatu. Z „obývačky“ sa prechádza do malej kuchynky s barovým pultíkom. Z kuchynky vedie schodisko do podkrovia, hlavnej miestnosti pre oddych a spánok, ktoré je celé vydláždené matracmi.

Okolie a „doplnkové služby“

V tesnej blízkosti chaty je malé jazierko, ktoré je estetickým doplnkom lokality. Asi 10 m od chaty ho napája výdatný prameň, ktorý nezamŕza ani v zime. Pod chatou stojí veľký buk a pri ňom novopostavená latrína. Limba sa nachádza na hornom konci lúky. Otvorený priestor smerom na juhovýchod ponúka od chaty výhľad na hlavný nízkotatranský hrebeň (masív Prašivej, Latiborskú hoľu či Ďurkovú). V okolí Rakytova sa nachádzajú významné prírodné rezervácie Skalná Alpa či Čierny kameň, prechod cez ktoré je silným zážitkom pre každého milovníka prírody.

Záver

Limba nemôže, čo sa týka služieb, konkurovať Chate pod Borišovom či Smrekovici, medzi ktorými je na mape umiestnená. Jej veľkým plusom je však celoročná prevádzka, o ktorú sa stará miestny chatár. Istotou je, že tu nájdete miesto na nocľah a v prípade potreby neostanete hladný či smädný. To sú veci, ktoré turistom úplne stačia. Útulňa má navyše svoju jedinečnú, svojskú, neopakovateľnú atmosféru, ktorú zažijete len tu. Ale to už tak na horských chatách býva.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Autori fotodokumentácie: Radoslav Jurčina a Dalibor Belluš

Pozn. redakcie:
Keďže k chate už existuje bohatá diskusia, pripojili sme ju k článku, aby mohla neprerušene pokračovať.

Fotogaléria k článku

Najnovšie