Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR adidas Outdoor Prague ľudí zaujal

Jedinečná outdoorová akcia adidas Outdoor Prague prilákala v sobotu 28. septembra do pražskej lodenice v Tróji približne tri tisíc návštevníkov, ktorým ikony adrenalínových športov, ako je horolezectvo, bouldering, lezenie na ľadovej stene a slackline, predviedli svoje umenie v mnohých exhibíciách. Viac ako 150 lezcov sa zapojilo do pretekov v lezení na obtiažnosť a v boulderingu, kde si mohli zmerať svoje sily s takými menami, ako je Mélissa le Nevé, francúzska horolezkyňa zo svetovej top 5, Agata Wisniewska, niekoľkonásobná majsterka Poľska, alebo s českými poprednými pretekárkami Nelly Kudrovou a Terezou Svobodovou.

Finalisti mužských i ženských disciplín boli odmenení vecnými cenami v podobe outdoorového vybavenia adidas. Veľmi atraktívne boli ceny pre najlepšiu trojicu – víťaz napríklad získal prize money v hodnote 400 EUR a bundu adidas Terrex Goretex ActiveShell. Medzi mužmi mali hlavné slovo českí lezci. V lezení na obtiažnosť sa presadil Petr Čermák, druhé miesto obsadil Martin Stráník a tretí Jan Jeliga. Bouldering mužov vyhral strieborný z obtiažnosti Martin Stráník, za ktorým sa zaradili druhý Štěpán Stráník a tretí Jakub Hlaváček.

Ženským pretekom dominovala francúzska lezecká hviezda Mélissa le Nevé, ktorá tým potvrdila svoju príslušnosť k svetovej elite ako v lezení na obtiažnosť, tak i v boulderingu. S druhým miestom sa v obtiažnosti musela uspokojiť jej kolegyňa z adidas Outdoor tímu Agata Wisniewska. Domácu vlajku na treťom mieste udržala česká lezkyňa Eliška Karešová. V boulderingu sa domácim lezkyniam darilo ešte lepšie, keď sa na druhom mieste pred bronzovou Agatu Wisniewskou presadila Petra Růžičková. Preteky skutočne preverili schopnosti všetkých lezcov, o stavbu ciest se totiž staral poľský špičkový horolezec Adam Pustelnik.

Okrem pretekov bolo lezenie taktiež predmetom exhibícií a to predovšetkým na unikátnej ľadovej stene, ktorú zdolávali skúsení horolezci Libor Uher, Guido Unterwurzacher a Alexandra Schweikart. Stena bola zároveň veľkým lákadlom pre záujemcov z radov návštevníkov akcie, pre ktorých bola stena otvorená. Možnosti vyskúšať si aspoň jednu z adrenalínových aktivít na vlastnej koži využil takmer každý. Na bežnej lezeckej stene sa vedľa seba bavili skúsení lezci i úplní začiatočníci. Slackline bol zdrojom zábavy pre deti rovnako ako pre dospelých a záujemcov o rafting na divokej vode slalomového kanálu neubúdalo ani v neskorých popoludnajších hodinách.

Exhibičné vystúpenie slacklinerov nad hladinou Vltavy a v desaťmetrovej výške nad dejiskom lezeckých pretekov prinútili zastaviť sa aj okoloidúcich cyklistov, ktorí v úžase sledovali neuveriteľné výkony rakúskeho milovníka highlinu Reinharda Kleindla, českých top slacklinerov v čele s Lukášom Černým a mnohých ďalších. Nadšený potlesk zožali taktiež za saltá a ďalšie akrobatické kúsky na trickline. So zvedavými návštevníkmi sa naviac títo športovci neváhali podeliť o užitočné rady, ktoré mohli využiť priamo na mieste.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

O svoje skúsenosti sa v rámci diskusií, ktoré prebiehali priamo v budove lodenice, podelil Reinhard Kleindl, ktorý poslucháčov zaujal svojim rozprávaním o zdolávaní highline. Slovenskí lezci Tomaso Greksák a Martin Krasňanský naopak vo svojej prezentácii venovali hlavný priestor zdolávaniu tatranských vrcholov. Neskoršiu diskusiu viedli taktiež jeden z najznámejších českých predstaviteľov vysokohorského horolezectva Libor Uher, medzi ktorého najväčšie úspechy patrí výstup na vrchol K2 a dvojnásobné zdolanie hory Gašerbrum, rakúsky talentovaný horolezec Guido Unterwurzacher a Polák Adam Pustelnik.

Od športovania si mohli návštevníci akcie oddýchnuť pri sledovaní ocenených outdoorových filmov, ktoré sa premietali ako Ozveny festivalu Expedičná kamera. Sledovať mohli napríklad horolezeckú drámu Bod, odkiaľ niet návratu (2012) alebo paraglidingový film Rasťa Hatiara Zabijácká krása (2013). K celkovej atmosfére pohodovej soboty prispeli taktiež koncerty kapiel Portless a Eddie Stoilow, ktoré z hlavného javiska zahrali svoje najznámejšie skladby a roztancovali nejedného poslucháča.

Fotogaléria k článku

Najnovšie