Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Schronisko w Dolinie Roztoki

Schronisko PTTK w Dolinie Roztoki, resp. po slovensky Chata v Ráztockej doline (Roztocká chalupa), je najvýchodnejšou turistickou chatou v poľskej časti Tatier. Pre menej známy i nie masovo navštevovaný objekt sa používajú tiež názvy Schronisko w Roztoce (Chata v Ráztoke), Schronisko Stara Roztoka/Schronisko w Starej Roztoce (Chata Stará Ráztoka/Staroráztocká chata), Schronisko Roztockie (Ráztocká chata) alebo Schronisko na Polanie Stara Roztoka (Chata na poľane Stará Ráztoka).

Poloha
Poľsko: Tatry - Tatry Wschodnie (Východné Tatry) - Tatry Wysokie (Vysoké Tatry), Tatrzański Park Narodowy (Tatranský národný park)
Nadmorská výška
1031 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.23369 ° SŠ
dĺžka: 20.09556 ° VD
» Mapa
Nocľah
75 miest v 2-lôžkových až 9-lôžkových izbách
Prevádzka
celoročná s obslužným personálom
Voda
vodovod v objekte
Cena
júl – september+sviatky 40 – 50,- PLN človekonoc
mimosezóna 30 – 40,- PLN človekonoc
20,- PLN človekonoc (núdzovo na podlahe v spacáku)
10,- PLN človekonoc (postel. bielizeň)
1,30 PLN osoba/deň (pobyt. daň)
zľava 20 % OeAV, VhT, darcovia krvi
Kontakt
chatári Anna a Stefan Krupowie (z Chochołowa): Skrytka pocztowa (P. O. BOX) 200, 34-500 Zakopane, schroniskoroztoka.com.pl$ret
Spojenie
Tatranská Javorina-Lysá poľana (bus) - Wodogrzmoty Mickiewicza (červená značka cestou na Morskie Oko) - Schronisko w Roztoce (zelená značka)
Dalšie info
reštaurácia, horolezecká kuchynka, sprchy s teplou vodou, splachovacie záchody, spoločenská miestnosť, GSM signál, platba v poľskej mene alebo kartami, internetový kiosk (kútik) s Wi-Fi signálom, poštová schránka, triedenie odpadu, v lete sväté omše

Krátka história

Prvú zrubovú chatu na poľane Stara Roztoka otvorilo Towarzystvwo Tatrzańskie (Tatranský spolok) 18. 10. 1876 v poradí ako druhý spolkový objekt v Tatrách (po Chate pri Morskom oku). Interiér sezónne fungujúceho zariadenia (najprv len počas leta) tvorili dve izby, vstupná chodba, kuchynská časť a jej kapacita bola 20 hostí. Nachádzala sa na trase pôvodnej prístupovej cesty cez Bielovodskú dolinu k Morskému oku, no dnes sa komunikácia nepoužíva, lebo povyše vo svahu vedie vyasfaltovaná Droga Oswalda Balzera, kadiaľ vedie aj značka k Rybiemu plesu (Morskie Oko).

V rokoch 1911 - 1912 bola vybudovaná na súčasnom mieste nová celodrevená chata, ktorá nahradila pôvodný objekt (rozobratý v 1913), lebo stál na vlhkom stanovišti. Od medzivojnového obdobia názov chaty znie Schronisko PTTK im. Wincentego Pola w Dolinie Roztoki (1807 - 1872), čo bol poľský básnik, etnograf a geograf, propagujúci Tatry a horskú turistiku. Vtedy bola základňou pre viacerých slávnych poľských horolezcov. Chodievali liezť aj do slovenskej časti Bielovodskej doliny, na čo slúžil mostík cez Białku, ktorou prechádzali na susednú Bielovodskú poľanu, kde stojí horáreň Biela voda. Paradoxom doby je, že dnes pri formálnych schngenských hraniciach oficiálna (resp. legálna) možnosť prejsť zo Starej Roztoky na poľanu Biela voda neexistuje...

Objekt prešiel niekoľkokrát rekonštrukciou, ale vždy so zachovaním pôvodného vzhľadu zrubu. V 30-tych rokoch sa ubytovacia kapacita rozšírila na 120 miest. V 70-tych a 80-tych rokoch bolo schronisko opäť bázou pre poľských horolezcov, pripravujúcich sa na prvé expedície za osemtisícovkami. Naposledy boli vykonané opravy v období rokov 2010 - 2013 s podporou eurofondov - projekt "ekologické chaty v poľských Tatrách" (Morskie Oko, Hala Gąsienicowa, Hala Kondratowa, Hala Ornak, Polana Chochołowska, Pięciostawiańskie Sch.). Zoznam chatárov pôsobiacich v Ráztockej doline nájdete na stránke chaty.

Prístup

Hlavná prístupová trasa (jediná možná) je od hraničného priechodu SK/PL Tatranská Javorina-Lysá poľana/Łysa Polana po asfaltovej ceste na veľké záchytné parkovisko (platené) Palenica Białczańska, kde začína červená značka (smer Morskie Oko) k Mickiewiczovým vodopádom (Wodogrzmoty Mickiewicza), odkiaľ schádza priamo k turistickej chate zelená značka. Presun od autobusovej zastávky SAD na Lysej Poľane (platené parkovisko) k chate trvá 1,5 h.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Spodná časť starej cesty k Morskému oku (od ústia Doliny Waksmundzka do Bielovodskej doliny) dnes slúži len ako zásobovacia cesta pre chatu a nie ako prístupová trasa pre hostí chaty. Vstup verejnosti je na ňu prísne zakázaný (označený v teréne) a v prípade zistenia porušenia zákazu sú osoby nekompromisne pokutované! Pozor na to! Používanie cesty verejnosťou bolo zakázané pre blízkosť štátnej hranice so SR od 1939, čo pretrváva aj po 2008, kedy Poľsko i Slovensko vstúpilo do Schengenského priestoru EÚ.

Služby

Vstup do Ráztockej doliny (Dolina Roztoki), tak ako v celom Tatrzańskom Parku Narodowom (TPN), je spoplatnený a vstupné sa vyberá pri rampe na parkovisku Palenica Białczańska. Majiteľom ubytovacieho zariadenia je Polskie Towarzystvo Turystyczno-krajoznawcze (Poľský turistický spolok). Prevádzka je celoročná s obslužným personálom. Je akoby oázou pokoja pri rušnej ceste na Morské oko, lebo je výrazne menej navštevovaná turistami oproti ostatným chatám v poľských Tatrách.

Na prízemí chaty je umiestnená reštaurácia so 60 miestami na sedenie. Okrem hlavnej jedálne je cez chodbu menšia spoločenská miestnosť, ktorá slúži na konzumáciu z bufetu. A ďalšie miesta na sedenie sú vo vstupnej presklenej verande plus drevené stoly vonku pred chatou. Útrata je možná v hotovosti v poľskej mene a od roku 2015 tiež platobnými kartami.

Z domácich jedál (špeciality kuchyne) reštaurácia ponúka tieto pokrmy: krémová cesnačka s opraženým chlebom (kremowa zupa czosnkowa z grzankam), v hlavnej sezóne je v ponuke polievka dňa (rôzne druhy), pirohy s opraženou cibuľkou (pierogi), domáce posúchy pečené na peci (placki-moskole), syrové palacinky (naleśniki se serem), čučoriedkové palacinky (naleśniki), jablkový koláč so šľahačkou a brusnicami (szarlotka z bitą śmietaną i brusznicą) a ráztocký perník s brusnicami (roztokowy piernik z brusznicą). Nechýba horolezecká kuchynka a horúca voda je podávaná bezplatne. V roku 2011 zariadenie získalo 3. miesto v hodnotení kvality (ubytovanie, strava, hygiena, služby, celková atmosféra) medzi poľskými horskými chatami PTTK od poľského časopisu - "n.p.m." Magazyn Turystyki Górskiej.

Ubytovaciu časť (podkrovie) tvoria dvoj-, troj-, štvor-, šesť, osme- a deväť-lôžkové izby s celkovou kapacitou 75 miest. Pri rezervácii ubytovania (len telefonicky) sa platí záloha na bankový účet chaty. Súčasťou sú toalety, sprchy s teplou vodou, sušiareň, internetový kiosk (kútik) s wi-fi signálom, poštová schránka a spoločenská miestnosť vybavená dataprojektorom a plátnom (organizovanie zimných kurzov o lavínach, skialpinizme a zimnej turistike). Chata je v dosahu GSM signálu pre mobilné telefóny. Prevádzka má zavedené triedenie odpadu, z čoho by si mohli zobrať príklad aj naše horské chaty. Keďže Poliaci sú nábožný národ, tak každú nedeľu o 19.30 h sa konajú sväté omše v letných mesiacoch (júl - september-vrátane).

Webová stránka chaty

Fotogaléria k článku

Najnovšie