Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Bivak Táborisko Veľká lúka - Piesky

Na území Národného parku Muránska planina sú oficiálne vyhlásené tri verejné táboriská, kde možno stanovať a zakladať otvorený oheň. Sú to lokality: dolina Trsteník - Salašná pri dedine Červená Skala, sedlo Nižná Kľaková pri turistickej útulni a Veľká lúka - Piesky pod Muránskym hradom vo východnej časti národného parku.

Poloha
Slovenské rudohorie: Spišsko-gemerský kras - Muránska planina - Veľká lúka-Piesky
Nadmorská výška
887 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.77257 ° SŠ
dĺžka: 20.06224 ° VD
» Mapa
Nocľah
vo vlastnom stane na vyhradenom mieste táboriska
Prevádzka
verejné táborisko s prístreškom a ohniskom
Kontakt
Správa NP Muránska planina, Janka Kráľa 12, 05001 Revúca, npmp.sk$ret

Prístup

- z Muránskej Huty (bus) cez rázcestie pod skalou a naprieč Veľkou lúkou po červenej značke Rudnej magistrály za cca 1.15 h,
- zo sedla Predná hora (bus) stúpajúcim kamenistým treverzom popod Šiance okolo Wesselenyiho (Vešeléniho) jaskyne po žltej a následne po modrej značke za cca 1.45 h,
- z Muráňa (bus) cez Chatu Zámok pod hradom Muráň po červenej značke Cesta Márie Széchy a modrou značkou za cca 2 hodiny,
- z Červenej Skaly (vlak, bus) cez dolinu Trsteník (táborisko Salašná) a cez Veľkú lúku (národný žrebčín) po žltej značke a naprieč Veľkou lúkou po červenej značke Rudnej magistrály za cca 2,5 h.

Táborisko

Verejné táborisko (plocha na táborenie) sa rozprestiera na vyhradenej lúčnatej ploche juhozápadnej časti Veľkej lúky v lokalite Piesky v bezprostrednom okolí rovnomenného rázcestia turistických a cyklistických značiek, resp. na križovatke spevnených lesných ciest od žrebčína na Veľkej lúke, z obce Muráň, od Studne a zvážnice od Chaty Zámok pod hradom Muráň.

Táborová plocha je určená na jednorázové prenocovanie vo vlastnom stane, nie ako kemp na dlhší pobyt (povolené sú maximálne dve noci).

Táborisko zriadila Správa Národného parku Muránska planina a je vybavené jedným dreveným prístreškom, lavičkami a dreveným sedením s ohniskom na zakladanie otvoreného ohňa. Charakteristický prístrešok pre Muránsku planinu tvoria tri informačné panely o národnom parku a o Veľkej lúke. Altánok nie je určený na prespávanie a nie je tomu ani prispôsobený (bez podlahy - udupaná zem). Dve "steny" pod širokou šindľovou strechou tvoria informačné tabule (vytvárajú čiastočné závetrie) a dve steny sú voľné a chránené len podstreším. Besiedka je primárne určená ako informačný bod na frekventovanom mieste národného parku a v prípade dažďa slúži ako úkryt pre návštevníkov, avšak nie je vybavený sedením. Všetky lavičky táboriska sú nechránené pred poveternostnými vplyvmi počasia.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Najväčším nedostatkom táboriska je chýbajúci verejne dostupný zdroj vody. I keď na turistických mapách je pod Pieskami naznačená pramenná oblasť Dolinského potoka (hlboko pod hranou planiny v závere Suchého dolu), tak odbočka ku potenciálnemu prameňu v teréne nie je vyznačená a navyše sa nachádza na území národnej prírodnej rezervácie Poludnica, kde je pohyb mimo vyznačených trás zakázaný! No ide o sezónne vyskytujúci sa vodný tok, keďže sa nachádza v krasovom území, kde väčšina vodných tokov mizne v podzemí (aj samotná Veľká lúka je posiata početnými krasovými jamami a závrtmi).

Najbližší známy prameň vody je dostupný pod Chatou Zámok (drevená studnička na červenej značke Cesta Márie Széchy > smer Muráň). Uvedený prameň (pod Muránskym hradom) je jediným zdrojom vody pre Chatu Zámok, na ktorej podávajú nápoje, ale chata je otvorená prevažne len počas víkendov. Ďalším zdrojom vody by prípadne mohol byť hospodársky areál národného žrebčína na Veľkej lúke, kde treba o vodu požiadať zamestnancov alebo opýtať sa v priľahlej horárni.

Fotogaléria k článku

Najnovšie