Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Zateplená bunda adidas Terrex Ndosphere

Poznáte to, pri šliapaní je všetko v poriadku. Ak máte na sebe správne osvedčené vrstvy, zahrejete sa pohybom a v lepšom prípade sa ani veľmi nespotíte. Čo však, keď treba postáť, či už na vrchole, počas dlhšej pauzy, prípadne počas zimného táborenia? Odpoveďou je zateplená, pokiaľ možno veľmi dobre zbaliteľná bunda, ktorú v prípade potreby ľahko oblečiete na softshelku alebo pod membránovku. Takou je napríklad aj adidas Terrex Ndosphere vyplnená dutým vláknom Primaloft.

Výrobca
adidas
Model
Terrex Ndosphere
Typ
ľahká zateplená bunda
Materiály
Primaloft Sport, Primaloft Synergy, nylonové tkaniny
Hmotnosť
450 g
Farebné kombinácie
zelená, modrá
Páči sa mi
dizajn, tepelný komfort, v rámci možností celkom dobre dýcha, výbroný strih
Nepáči sa mi
sťahovanie kapucne
Ostatné info
Primaloft, náplň 80 g/m2
Infocena
200 €

V prvom rade treba povedať, že bunda nie je supervýhrevný "spacák" pre expedičné účely, v ktorej by ste vyzerali ako maskot Michelinu. Hľadá rovnováhu medzi dobrou zbaliteľnosťou, tepelným komfortom, funkčnosťou a vzhľadom.

Vonkajší materiál je ľahká nylonová tkanina – nie však ultratenučká, kde by ste sa mohli obávať, či sa náhodou pri ráznejšej manipulácii s batohom nepotrhá. Je mierne priedušná a dobre odoláva vetru. Na chrbte, pod rukávami a na bokoch je vystriedaná veľmi priedušnou na dotyk mäkšou látkou. Aj zatepľovací materiál je vystriedaný rovnakým spôsobom. V menej priedušnej časti je Primaloft Synergy orientovaný na čo najlepší loft (plnivosť), t. j. termoizoláciu. V priedušnej časti je zas Primaloft Sport zameraný na priedušnosť. Oba varianty majú zvýšenú odolnosť voči vode a výrobca tvrdí, že bunda preto hreje aj mokrá. To som našťastie nebol nútený otestovať na vlastnej koži, sedí to však so všeobecne lepšou vodeodolnosťou syntetiky oproti periu, ktorá býva toľko diskutovaná pri spacích vakoch.

Z vnútornej strany taktiež vidíme rozdielne materiály, navyše aj farebne odlíšené (viď foto). Hustá sieťovina na priedušných miestach má úpravu Cocona pre rýchlejšie odvádzanie potu a predĺženú odolnosť voči zápachu. Nečakajte, že bundu netreba prať. Ak nemáte pot s esenciou Armaniho, bude to treba urobiť po každej viacdňovej akcii, kde bundu použijete viac ako len na krátke zahriatie sa. Platí to najmä v prípade, ak v bunde budete dlhšie šliapať.

Bunda má tri vrecká – dve bočné a jedno náprsné hneď veľa hlavného zipsu. Vďaka plastovým úchopom je manipulácia s nimi pohodlná aj v ľahkých rukaviciach, v hrubších je to zložitejšie. Hlavný zips má ale úchop rozmernejší, takže to ide aj s hrubšími. Do jedného z bočných vreciek sa dá bunda zbaliť (viď foto). Objem po zbalení je o niečo väčší, ako by to bolo v prípade peria, tu je opäť na mieste paralela so syntetickými resp. páperovými spacákmi. Napriek tejto príjemnej funkcii nezvyknem bundu baliť. Namačkám ju ako poslednú vec do hlavnej komory batohu, aby bola rýchlo poruke bez nutnosti rozbaľovať.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pre dobré zateplenie uzimeného tela je dôležitá kapucňa, lebo cez hlavu strácame najviac tepla. Dokonca si myslím, že pre tento druh oblečenia je to povinnosť. Kapucňa sa dá nastavovať stiahnutím v zátylkovej časti. Oceňujem, že je dostatočne dimenzovaná aj pre dlhokrkých. Taktiež v rámci možností nezavadzia pri pohybe hlavy. Jediná vec, čo mi na nej prekáža, je spôsob sťahovania. To jedno ju príliš dobre nevytvaruje.

Skúsenosti z používania

Strihom mi bunda sadla ako uliata. Neobmedzuje pri žiadnom pohybe a je aj primeranej dĺžky, nie ako módne metrosexuálne vintage páperky/umelinovky, ktoré dnes nosí každý poriadny hipster. Toto je športové náčinie, ktoré zároveň dobre vyzerá, a tak sa dá použiť aj na bežné nosenie, čím podčiarkuje outdoorový imidž svojho majiteľa. Najmä v krikľavo zelenej farbe vyzerá mimoriadne dobre a vďaka signálnej farbe vás záchranári v prípade "prieseru" ľahšie nájdu.

Oproti páperovej bunde, či skôr svetru, ktorý som doteraz používal, môžem potvrdiť, že bunda lepšie dýcha. Predpokladám, že je to dané materiálmi podšívky a vrchnej tkaniny, pretože páperie tiež čo-to udýcha, hoci nemá práve v láske vlhkosť. Manžety na rukávoch sú minimalistické, bez nastavenia, no ich veľkosť aj primeraná elasticita mi vyhovuje.

Za uplynulé dva mesiace som bundu nosil pri množstve rôznorodých aktivít. Od bežného mestského nosenia, cez krátke pomalé prechádzky s drobcom až po zimnú turistiku a lyžovanie. Na túry v zime zvyknem nosiť ľahkú softshell bundu, ktorá dobre dýcha, no už po chvíli státia je v nej zima. Ndosphere preto dobre poslúžila na zahriatie počas prestávok či v rakúskych winterraumoch, alebo počas fotenia a kochania sa výhľadmi na vrchole. Mal som ju oblečenú aj pri zostupe počas šliapania, keď síce nebolo extra zima, ale fúkal vietor okolo 20 m/s. V prípade použitia počas aktivity je treba dať pozor na včasné vyzlečenie, inak hrozí, že sa prepotíte.

Pre charakter tejto zimy som bundu neotestoval v chlade pod -10 °C. Verím, že sezóna mi ešte dá na to šancu a s výsledkami sa potom podelím.

Záver

Celkovo hodnotím zateplenú bundu adidas Terrex Ndosphere veľmi pozitívne. Dobre vyzerá, má prepracovaný strih, izoluje priemerne množstvu použitej izolácie, pomerne dobre dýcha, má kapucňu, je ľahká a skladná. Jediná výhrada smeruje k prispôsobiteľnosti kapucne. Spočítané, podčiarknuté – bundu vrelo odporúčam všetkým skialpošom aj zimným turistom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie