Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Ťažba andezitu ohrozuje Hrádok

Obľúbenú lezeckú oblasť Hrádok pri Bystričanoch v pohorí Vtáčnik ohrozuje plánovaná ťažba andezitu. Lezecká komunita z Hornej Nitry i obyvatelia Bystričian, Kamenca pod Vtáčnikom a Zemianskych Kostolian pripravili petíciu proti zamýšľanej obnove kameňolomu, ktorý má rozšíriť oblasti ťažby kameňa vo Vtáčniku.

Zamýšľaná hospodárska činnosť negatívne ovplyvní alebo úplne zničí rekreačné aktivity (pešia turistika a lezenie) v oblasti Bystričianskej a Gepniarovej (Gepňarova) doliny na hornonitrianskej strane Vtáčnika. V prípade vzniku (obnovy) kameňolomu by išlo o zánik lezeckej oblasti Hrádok (jedna z najvýznamnejších lezeckých oblastí SR) so 70-timi lezeckými cestami (archeologické nálezisko lužickej kultúry) a bouldrovej oblasti Končitá. Skaly Hrádka sú výcvikovým terénom pre lezecké kurzy i miestom horolezeckých zrazov od roku 1972 pre lezeckú komunitu z celého Slovenska. V 70-tych a 80-tych rokoch 20. storočia sa na Hrádku uskutočnilo niekoľko kôl Slovenského pohára v lezení na obtiažnosť s medzinárodnou účasťou, čím je lokalita známa dodnes u priaznivcov lezenia z Českej republiky, Poľska, Maďarska a iných krajín. Miestami viac ako 100 vysoké skalné steny sú využívané pre tzv. viacdĺžkové cesty (na tri dĺžky lana). Na zostup sa využíva trasa istená rebríkmi a reťazami, ktorú radi absolvujú aj nelezci - peší turisti a rekreanti z chatovej osady v Gepniarovej doline. V bezprostrednej blízkosti Hrádku vedú viaceré značené trasy (modrý Chodník Petra Školnu na Vtáčnik, Náučný chodník Vtáčnik, žltá z Kamenca pod Vtáčnikom a modrá cyklotrasa č. 2308), čím by sa obmedzil/zakázal pohyb verejnosti v oblasti v prípade obnovy ťažby kameňa.

Iniciátori petičnej akcie poukazujú na značne zaťažené životné prostredie Hornej Nitry viacerými environmentálnymi problémami, ktoré produkuje chemický priemysel, intenzívna banská činnosť (podzemné bane i povrchové kameňolomy), tepelná elektráreň a skládky popolčeka. Aktivisti chcú zachovať prírodnú oázu v Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie, ktorá susedí s prostredím, značne poznačeným devastačnou ľudskou činnosťou.

Petíciu podporujú:
Slovenský horolezecký spolok JAMES,
Horolezecký klub Baník SUB Prievidza,
Alpin klub Prievidza,
Hiking.sk,
Hikers.sk.

Autori fotografií: Matúš Morong a Peter Karaba

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie