Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pozvánka Filmový festival Expedičná kamera 2014

V rekordných viac ako 200 českých a slovenských mestách sa vo februári a marci bude konať už 5. ročník Expedičnej kamery. Nenechajte si ujsť prehliadku najúspešnejších cestovateľských a outdoorových filmov uplynulej sezóny. Aj tentoraz je pripravená poriadna dávka dobrodružstva, objavovania, adrenalínu a napätia. Tentoraz aj v 3D!

Filmový festival EXPEDIČNÁ KAMERA prináša opäť najlepšie filmy o cestovaní a športoch v prírode

Takže čo tento rok v skratke na Expedičnej kamere uvidíte? Peší prechod jednej z najdrsnejších púští sveta, výpravu za Pygmejmi v Kongu, sólo lezenie veľkej trojky v Yosemitoch, pri ktorom sa tají dych, prvý BASE jump vo Vysokých Tatrách, kaňoning a prvý prieskum nádherných kaňonov v Kanade, a ako perličku jazdenie na jednokolke v jaskyniach.

Tam, kde to premietacie priestory umožňujú, bude súčasťou programu aj 3D film DOMINO: HRA V PODKROVÍ STRATENÉHO SVETA. Popisuje prieskumné výpravy do záhadných stolových hôr v pralesoch Venezuely, na ktorých sa podieľajú aj Česi, a ktoré v minulých rokoch priniesli rad objavov prínosných pre rôzne vedné odbory.

Na účastníkov festivalu čaká i bohatý sprievodný program ako prednášky cestovateľov a športovcov, výstavy fotografií... Podrobný program v jednotlivých mestách, dátum a miesta premietania nájdete na www.ExpedicniKamera.cz.

Premietané filmy

- Caveunicycling
- Downtheline
- Honnold 3.0.
- TheEmptyQuarter

Pygmejovia - deti džungle

Kategória: expedičný film

Réžia: Pavol Barabáš, Slovensko, 2011

Anotácia: Fotograf Ivan Bulík prešiel Afriku skrz na skrz. Jeho sen je však stále v nedohľadne: túži nájsť a zachytiť život a zvyky najmenších ľudí planéty - civilizáciou nepoškvrnených Pygmejov. Začína hľadať v Stredoafrickej republike, kde ho miestni domorodci prevedú cez hranice vojnou zmietaného Konga. Pri dobrodružnom prechode sa vyhýba miestnym rebelom, pozoruje pralesné slony i nížinné gorily. Nakoniec sa mu sen plní. Hlboko v džungli sa s priatelí s migrujúcimi Pygmejmi, ktorí ho zaučia do tradičného spôsobu života lovcov a zberačov. Ich radosť z hudby, tanca a života sa zdá nekonečná. Sú to skutočné nahé deti džungle ohrozované nielen jedným z najväčších vojnových konfliktov od čias II. svetovej vojny, ale aj našou civilizáciou, ktorá necitlivo valcuje všetko tradičné...
Ocenenie: MFOF 2012 - Grand Prix
Ukážka filmu

Tatry bez limitov

Kategória: adrenalín

Réžia: Jozef Páleník, Slovensko, 2012

Anotácia: Partia slovenských vrcholových športovcov prijíma výzvu, aby prepísali dejiny extrémnych výkonov vo Vysokých Tatrách. V drsnom počasí sa snažia uspieť vo svojej disciplíne. Podarí sa im zdolať zimný prelez legendárnej tatranskej steny. Snowkayak exhibícia dramaticky končí v nemocnici, zimný bouldering je po mnohých pádoch nakoniec korunovaný úspechom. Pri historicky prvom B.A.S.E. Jumpe vo Vysokých Tatrách z 2633 metrov vysokého Lomnického Štítu tuhla krv v žilách každému členovi tímu. Sila ľudskej vôle a túžba po zdolávaní prekážok je ale silnejšia než to najhoršie horské počasie a v kritických podmienkach sa rodia autentickej priateľstvá. Vo filme vystupujú športovci lezci Martin Krasňanský a Tomaš Greksák, basejumper Roman Dubský, freestyle kajakári Peter Csonka a Nina Csonková.
Ukážka filmu

Bonusové filmy

- Autana,
- Ti z Labského údolí.

ŠPECIÁLNY 3D FILM Domino - hra v podkroví Strateného sveta

Kategória: vedecká expedícia

Réžia: Marek Audy, Česká republika, 2013

Anotácia: Dokumentárny 3D film o objavovaní najdlhšej kremencovej jaskyne sveta na stolových horách Venezuely. Vedecká expedícia na stolové hory venezuelskej Guyany je ako domino! Masív Chimantá je náš hrací stôl, expedičný tím zložený zo špecialistov rôznych vedeckých odborov, sú hráči. Každý prikladá svoje kocky do spoločného hada poznania vnútra Strateného sveta. Názov Stratený svet uviedol do svetového povedomia spisovateľ Arthur Conan Doyle pred sto rokmi v roku 1912. Vo svojom rovnomennom románe sa nechal inšpirovať rozprávaním prvých prieskumníkov stolových hôr. Domorodci tieto prastaré geomorfologické útvary nazývajú tepui. Dvetisíc metrov vysoké, kolmé steny, týčiace sa nad nepriepustnými guayánskými dažďovými lesmi, spoľahlivo bránia návšteve nielen človeku, ale aj väčšine zvierat. Na pustých náhorných plošinách môžu pristáť len vrtuľníky. Na vrcholkoch stolových hôr nájdeme vďaka ich špecifickej klíme izolovanú endemickou flóru a faunu. Až v poslednom desaťročí sa českým a slovenským speleológom podarilo nájsť jaskyne. Bol to unikátny a celosvetovo významný objav. Do roku 2002 rad svetových geológov nepredpokladala existenciu väčších jaskýň v týchto horninách. Rozsiahlosť podzemných pieskovcových priestor však šokovala celý speleologický svet. Niektoré dómy jaskynného systému Brewer sa radia k najväčším prírodným podzemným priestorom sveta. Ďalším prínosom pre vedu je doteraz sporo popísaný mikroskopický život týchto jaskýň. Dokument zachytáva fyzicky namáhavú prácu speleologického tímu, ktorý sa snaží zdokumentovať nové časti jaskyne a odobrať vzorky neznámych mikroorganizmov.

Najnovšie