Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Bunda adidas Terrex Cocona 2,5-layer

Adidas bola odjakživa športová značka, všetci ju ale donedávna spájali skôr s aktivitami ako je beh, futbal, tenis, fitness a podobne. No v posledných rokoch čoraz hlbšie preniká do sveta outdooru. A musím skonštatovať, že celkom úspešne. Do rúk sa mi tentoraz dostala ľahká hardshellová bunda Cocona 2,5-layer jacket z outdoorovej kolekcie Terrex. Priznám sa, že pri prvom kontakte s bundou vo mne nevzbudila dôveru v to, že spĺňa také parametre, aké má mať oblečenie tohto charakteru. Výrobca určuje jej použitie na ťažký tréning vo vetre, daždi a inom nečase. V oficiálnom popise sa spomína technológia Cocona, ktorá používa aktívny karbón pri odvádzaní tepla, vlhkosti a zápachu pri akokoľvek intenzívnej aktivite. Zároveň má zabezpečovať dostatočný tepelný komfort a nepremokavosť. Nuž, trúfalé tvrdenia…

Výrobca
adidas
Model
Terrex Cocona 2,5-layer Jacket
Typ
ľahká 2,5-vrstvová nepremokavá bunda
Vodný stĺpec
20000 mm
Priedušnosť
výrobca neuvádza
Hmotnosť
416 g
Farebné kombinácie
čierna, modrá, oranžová
Páči sa mi
dobre riešená kapucňa a bočné vrecká, výborné funkčné vlastnosti, stabilita a neobmedzovanie pri pohybe
Nepáči sa mi
nutnosť použitia oboch rúk pri uťahovaní goliera, trochu zbytočne vysoký golier
Ostatné info
strih Formotion
Infocena
250 €

Strih

Pri prvom pohľade určite zaujme veľkosť kapucne. I podľa vyjadrenia výrobcu je kapucňa vhodná aj na nosenie na horolezeckej prilbe, čo mám odskúšané a môžem konštatovať, že sa pod ňu pokojne zmestí aj robotnícka prilba, no vďaka zadnému systému sťahovania ju je možné prispôsobiť akejkoľvek veľkosti. Problém so stabilitou kapucne nie je ani na holej hlave. Veľký predný šilt nie je prekážkou, hoci by sa to na prvý pohľad tak zdalo. Trochu ma potrápil systém sťahovania goliera, keďže som nevedel nájsť ovládacie prvky. Tie sú lišiacky neviditeľne umiestnené priamo v golieri na bočných stranách. Trochu zvláštne ovládanie, ale zvykol som si veľmi rýchlo, kde mám siahnuť, aby som si povolil alebo pritiahol golier okolo krku. Áno, aj pri priťahovaní je potrebné pridržiavať manipulačné západky sťahovacej šnúrky, čo je trochu na obtiaž. Golier siaha naozaj vysoko, takže je vhodný aj pre dlhokrkých, mne dosahoval až nad nos. Dá sa našťastie šikovne stiahnuť, prípadne prehnúť smerom dovnútra, pokiaľ chce mať človek väčšiu ventiláciu.

Zips má dostatočné krytie, jazdí ľahko a na jeho spodnej strane je ešte zaisťovací cvok, ktorý som ani nepoužíval. Pod pazuchami sú vetracie otvory na zips dostatočnej veľkosti, zvnútra prešité úzkou páskou, aby sa pri odzipsovaní neotvárali až príliš. Hneď vedľa vetracích otvorov sú priestranné vonkajšie vrecká, takisto uzatvárateľné zipsom. Sú umiestnené poriadne vysoko. Až tak, že som si na ne musel zvykať. Nestalo sa raz, že som siahol do prázdna. Avšak počiatočný diskomfort je vykúpený skvelým prístupom do vreciek v prípade zapnutého bedrového pásu na ruksaku, alebo nasadeného sedacieho úväzu. Rukávy sú dostatočne dlhé a voľné, umožňujúce všestranný pohyb. Napokon, výrobca deklaruje použitie strihu Formotion, vďaka ktorému má oblečenie kopírovať pohyb tela a človek nemá pociťovať žiadne obmedzenia. V tomto prípade sa im to podarilo dokonale. Ani pri stiahnutých rukávoch – na ich koncoch sú sťahovacie manžety na suchý zips – som nemal problém vykonávať akýkoľvek pohyb. Bunda sa dá stiahnuť ešte aj na bedrách, takže sa dá kompletne od hora až po spodok uzavrieť. Je veľmi dobre zbaliteľná, priam sa núka možnosť ju baliť do vlastnej kapucne. Pri vážení na kuchynskej váhe som dospel k hmotnosti 416 g (veľkosť M).

Materiály

Bunda je ušitá z materiálu Cocona Breathable Waterproof. Ide o 2,5-vrstvový laminát s PU hydrofilnou membránou. Vrchná vrstva je polyester s DWR úpravou a spodnú polvrstvu tvorí ochranná potlač, ktorá je obohatená o aktívne uhlie získané zo škrupín kokosových orechov – odtiaľ názov Cocona. Aktívne uhlie je v tomto prípade zaujímavé tým, že jednak absorbuje organické molekuly (pôvodcov pachov) a jednak jeho špongiovitá štruktúra vytvára veľké plochy (500 - 1000 m2/g), čo zlepšuje odvod potu, pary a urýchľuje schnutie. Viac o princípe fungovania aktívneho uhlia v Cocone sa dozviete v tomto článku.

Vodeodolnosť materiálu je na úrovni 20000 mm vodného stĺpca. Žiaľ, hodnotu paropriepustnosti výrobca neuvádza.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Skúsenosti z používania

Cocona jacket som vyskúšal pri rôznych aktivitách, ako bola jesenná a zimná turistika, horský, ale aj rovinný beh. Na túrach sa bunda osvedčila ako posledná vrstva, kedy ma naozaj ochránila aj pred mrazivým vetrom. Materiál je vetruodolný a nemal som v nej problém aj chvíľu postáť v chladnejšom počasí. Samozrejme na dlhšie ničnerobenie v chlade to chce ďalšiu vrstvu. Čo sa týka zrážok, zažil som len mierne prehánky, ktorým sa bunda vysmiala. Nakoľko dokáže vzdorovať silným dažďom, neviem zatiaľ posúdiť. Komfort nosenia je ale výborný. Pokiaľ si človek správne nastaví kapucňu a golier, naozaj sa z neho môže stať jedna veľká nedobytná kukla. Prístup do vreciek bol s nasadeným ruksakom bezproblémový. Pri akomkoľvek pohybe bunda vždy držala na svojom mieste, nevyťahovala sa, neotáčala sa, ani sa inak otravne nesprávala. Poriadne som jej dal zabrať až pri mojich výbehoch. Musel som si trochu počkať na mrazy a vietor, keďže nie som v plusových teplotách zvyknutý behať v bunde, no stálo to za to. Tepelný komfort, odvádzanie potu a pohybový priestor boli fantastické. Neviem, ako to dizajnéri z adidasu urobili, ale ani raz som sa nevrátil z behu s mokrou vnútornou stranou bundy. To sa mi ešte so žiadnou bežeckou bundou nestalo, vždy mávam vnútornú stranu mokrú. Naschvál som ju nechal tak a behal som v nej niekoľko dní po sebe, no po zápachu ani stopy. Pre istotu som to dal otestovať aj smradocitlivým čuchom mojej manželky. Na tom uhlíku asi predsa len niečo bude. Bunda v mrazoch, vetre, v snežení fungovala presne, ako má a neukázala ani jednu slabinu. Svojím dizajnom sa myslím nestratí ani v uliciach mesta pri obyčajných prechádzkach. Po počiatočných krivých pohľadoch sa jej musím ospravedlniť a sňať klobúk pred vývojármi značky za dobre odvedenú prácu.

Pozn. redakcie: bunda bola v novej Terrex kolekcii premenovaná na MountainSky JKT. Parametre aj materiál ostávajú rovnaké.

Fotogaléria k článku

Najnovšie