Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Drevenica Soblahov pod Ostrým vrchom

Po deviatich rokoch je opäť v prevádzke medzi trenčianskymi turistami známa a obľúbená Soblahovská chata. Bufet je v prevádzke každý víkend a zvyšok chaty bude postupne obnovovaný. Ubytovanie je možné v priľahlej novozrekonštruovanej Drevenici Soblahov s kapacitou 16 lôžok. Ukazuje sa, že miesto sa teší veľkej obľube a znovuotvorená prevádzka si veľmi rýchlo našla opäť návštevníkov.

Poloha
Strážovské vrchy: 3 km juhovýchodne od obce Soblahov
Nadmorská výška
496 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.845994 ° SŠ
dĺžka: 18.099412 ° VD
» Mapa
Nocľah
16 hostí (7 izieb) v drevenici
Prevádzka
celoročné ubytovanie
víkendový bufet (10.00 - 18.00 h)
Voda
vodovod v objekte (vrátane teplej vody)
Kontakt
Drevenica Soblahov (ubytovanie): +421 911 780 067, drevenica.soblahov@gmail.com, facebook.com/Drevenica.Soblahov$ret
Chata pod Ostrým vrchom Soblahov (bufet): +421 911 763 192, artevent.sk$ret
Spojenie
Soblahov (vlak, bus) - Chata pod Ostrým vrchom (červená) za 1.00 h
Dalšie info
asfaltové a paintballové ihrisko, lyžiarsky vlek, zariadená kuchynka, spoločenská miestnosť, splachovacie WC a sprchy

Kompletne zrekonštruovaná Drevenica Soblahov (496 m n. m.) sa nachádza v krásnej prírode soblahovských hôr na rozhraní Považského Inovca a Strážovskych vrchov. V tesnom susedstve sa nachádza Chata pod Ostrým vrchom, ktorá bola dlhých deväť rokov uzavretá a chátrala. V roku 2013 bol v Chate pod Ostrým vrchom znova otvorený bufet, zatiaľ len s víkendovou prevádzkou. Lokalita poskytuje bohaté možnosti pre individuálnu aj skupinovú relaxáciu s možnosťou využitia pešej turistiky, cykloturistiky a športových aktivít vrátane asfaltového ihriska 10 x 20 m (volejbal, nohejbal, v zime klzisko) a paintballového ihriska v lesnom teréne. V zimnom období s možnosťou sánkovania, bežkovania, v prípade dostatku snehu aj lyžovania na zjazdovke s fungujúcim vlekom a iných zimných radovánok pre deti aj dospelých.

Dostupnosť

Na kolesách sa k obom objektom dostanete z obce Soblahov (7 km od Trenčína a 4 km od cesty I. triedy Brno - Zvolen) po asfaltovej ceste dlhej asi 3 km, ktorá pri chate končí. Rýchly prístup je aj z obce Mníchova Lehota cez Soblahov alebo priamo po lesnej ceste, na ktorej je však zákaz vjazdu motorovým vozidlám. Prístup po vlastných alebo cykloturisticky (odporúčame horské bicykle alebo aspoň trekové) je možný po značkovaných trasách (červená, modrá) z Trenčianskych Teplíc, Petrovej Lehoty, Trenčína-Opatovej, Trenčína-Kubrej, Trenčína, Trenčianskych Mitíc aj z Mníchovej Lehoty.

História Chaty pod Ostrým vrchom

S výstavbou začalo mesto Trenčín 18. júla 1942 podľa projektu staviteľa Alexandra Marákyho. Stavba bola daná do užívania 1. júla 1944. V tomto roku bola vybudovaná i prístupová cesta v dĺžke 1100 m v smere od horárne. Na chate sa vystriedalo niekoľko chatárov, slúžila na turistické účely v letnej i zimnej sezóne, bola strediskom lyžiarov. Chata bola od roku 2006 uzatvorená. V súčastnosti funguje v objekte len bufet otvorený cez víkendy od 10.00 do 18.00 h s kapacitou 40 hostí a chata bude prechádzať postupnou rekonštrukciou, aby mohla v plnej miere slúžiť pre turisticko-rekreačné účely.

Drevenica Soblahov (pôvodne Biela chata)

Údajne slúžila pôvodne ako koniareň pre pracovníkov, obhospodarujúcich lesný majetok vtedajších vlastníkov. Postupom času bola niekoľkokrát stavebne upravovaná a so zmenami majiteľov zmenila aj svoj účel od koniarne až po rekreačnú chatu mesta Trenčín. Na dnešnú podobu bola drevenica zrekonštruovaná v roku 2013. Po obnove objekt poskytuje pohodlné celoročné ubytovanie pre 16 osôb v siedmych samostatných izbách, spoločenskú miestnosť s kapacitou 25 - 30 osôb a nechýba vybavená kuchynka. V objekte sa nachádzajú kompletné sociálne zariadenia vrátane teplej vody.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie