Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia adidas Terrex Gore-Tex Active Shell

Všetci to dobre poznáme – keď nás to ťahá von, neexistuje zlé počasie, len nevhodne oblečený turista. V mojom šatníku nejaký čas dosť naliehavo chýbala spratná membránová bunda do nečasu. Náhla ponuka na otestovanie kúsku značky adidas sa teda neodmieta. Dlhoročný gigant na trhu so športovým oblečením sa v poslednom období výraznejšie zameral na segment outdooru svojím produktovým radom Terrex. Poďme sa teda pozrieť, ako si návrhári poradili s bundou Gore-Tex Active Shell. Tá má byť podľa výrobcu ideálnou pre atletické horské športové aktivity, pri ktorých je potrebné zaistiť kompletnú ochranu voči vrtochom počasia, vysokú priedušnosť a ľahkosť materiálu.

Výrobca
adidas
Model
Terrex Gore-Tex Active Shell
Typ
hardshell bunda
Materiály
Gore-Tex Active Shell
Hmotnosť
370 g
Farebné kombinácie
čierna, belasá a oranžová
Páči sa mi
funkčnosť membrány, tvar kapucne, zipsy, minimalistický dizajn
Nepáči sa mi
elastický spodný lem
Infocena
299 €

Materiály

Už na prvý pohľad a pocit je vetrovka ľahučká a skladná, navrhnutá v minimalistickom dizajne. Podstatný je materiál, v tomto prípade trojvrstvovej konštrukcie, s ľahšou a tenšou membránou Gore-Tex typu Active Shell. Laminácia len na vonkajšiu vrstvu (nylon-polyamid) s menším množstvom adhezív tkaninu odľahčuje a umožňuje lepšiu priedušnosť. Výrobca uvádza hmotnosť 370 gramov pri veľkosti M. Samozrejmosťou kvôli vodeodolnosti sú podlepené švy a zalisované zipsy vreciek. Testovaný model má jednostranné zapínanie na YKK zips, jazdce všetkých zipsov sú doplnené o textilné šnúrky zakončené gumeným prvkom pre jednoduchší úchyt. Vnútorná vrstva je v oblasti krku doplnená o jemnejšiu, plstenú nášivku, čo hodnotím ako veľmi pozorný detail.

Strih a výbava

Bunda má strih Formotion, ktorý má kopírovať prirodzený a pohodlný pohyb tela. Padne mi ako uliata, už na prvý pocit je veľmi pohodlná. Strih je skôr užší, atletický, no nič nebráni v pohybe. Spodok bundy mám pevne obopnutý pod pásom, nakoľko sa nesťahuje pomocou zdrhovadla, ale elasticky. Zadný diel je o niečo dlhší a poskytuje ochranu, aj keď sa človek zohne či posadí. Elastické upnutie je doplnené o zapínanie na patentku. Spodok bundy je aj jediným elastickým prvkom vetrovky – napríklad konce rukávov sú voľné a možno ich jednoducho a rýchlo stiahnuť manžetou na suchý zips a pred vyzlečením zas uvoľniť.

Dve predné vrecká sú položené pre mňa nezvyčajne vysoko, no vzhľadom na využitie bundy s bedrovým pásom batoha, prípadne so sedákom, je to praktické. Zapínajú sa na veľkorysý 17-centimetrový zips, aj vnútorná sieťka je pomerne priestranná. Otvorené vrecká sa dajú využiť aj na dodatočné odvetrávanie, nakoľko bunda žiadne ďalšie vetranie nemá. Nenájdete na nej ani žiadne ďalšie vrecko, vonkajšie ani vnútorné.

Funkčnosť vetrovky dopĺňa kapucňa s dvojitým sťahovaním na zdrhovadlá, ktorými je možné jednak prispôsobiť jej veľkosť na veľkosť hlavy a v prípade potreby kapucňu utiahnuť okolo tváre. Je vybavená pevnejším šiltom, ktorý nie je ani primalý, ani priveľký. Kapucňa je po uvoľnení dostatočne priestranná na to, aby poňala aj prilbu. Avšak jej výška nepostačuje a po pretiahnutí cez prilbu je jednoducho prikrátka. Tak to je mrzuté, možno to iné modely majú vyriešené inak. Golier bundy neposkytuje možnosť zbalenia kapucne, ako je tomu pri niektorých iných vetrovkách. Čo je potešujúce, to sú reflexné prvky, ktorými je jednoduchý dizajn bundy doplnený vo vrchnej časti vpredu aj na chrbte, plus na konci rukávov. Podľa mňa by ich mohlo byť aj viac.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Skúsenosti z používania

Bundu som mal možnosť testovať približne dva mesiace v predjarnom období. Svoje využitie našla hlavne pri bežeckých tréningoch a kondičných výšľapoch, tak peších ako aj cyklistických, kde som ju využil ako druhú či tretiu vrstvu. Preveril som jej odvetrávacie schopnosti, s ktorými som viac než spokojný. V prípade, že nebola vonku príliš vysoká vlhkosť, membrána “dýchala” skvelo. Je evidentné, že vetrovka neposlúži na zahriatie, ale na udržanie spodných vrstiev oblečenia v suchu.

Osvedčila sa tiež po náhlom príchode bičujúceho dažďa, v ktorom som bol nútený šliapať viac ako pol hodiny domov. Na vrchnej časti tela mi za ten čas premokli len konce rukávov, kam bola odvádzaná vlhkosť. Uvidíme, nakoľko si bunda udrží nepriepustnosť po dlhšom používaní, resp. pravidelnom rolovaní do kapucne či inom kompresnom balení.

Počas používania sa prejavil jediný, zato dosť nepríjemný nedostatok. Osobne musím negatívne hodnotiť spomínanú elasticitu spodného upnutia bundy. Niekomu môže pružný spodok vyhovovať, ale u mňa to spôsobovalo pravidelné vyhŕňanie bundy pri každom type aktivity a podvedomé neustále sťahovanie bundy naspäť pod pás. Počas športovania bez batoha mi to až tak neprekážalo, ale batoh vyhŕňanie zintenzívňuje. Možno by som mohol vyskúšať o číslo väčšiu veľkosť, no podľa strihu, dĺžky rukávov, aj tabuliek výrobcu by som mal mať veľkosť M. V každom prípade som vždy osobne preferoval voľný spodok bundy, práve z tohto dôvodu.

Naopak, zapôsobilo na mňa kvalitné technické vyhotovenie bundy s viacerými pozornými detailami. Ako príklad spomeniem hlavný zips, podšitý širokým pevným lemom, ktorý zabraňuje zadrhnutiu tkaniny do zipsu. Prípadne skosený koniec rukáva, ktorý nezavadzia pri úchyte.

Záver

Celkovo hodnotím vetrovku adidas Terrex Gore-Tex Active Shell pozitívne. Je vhodným a veľmi užitočným doplnkom do šatníka predovšetkým športovo založeného outdoorového nadšenca. Za minimálnu hmotnosť v batohu sa dá získať spoľahlivá ochrana voči slote, pri zachovanom komforte aktívneho pohybu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie