Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok pri prameni Ipľa

Na jeseň roku 2013 bol obnovený drevený turistický prístrešok pri prameni Ipľa na Sihlianskej planine. Okrem nového prístrešia prešiel obnovou aj samotný prameň, kde bola vymenená drevená studnička, voda sa naberá z dreveného žliabku a Slovenský vodohospodársky podnik, š. p. - Odštepný závod Banská Bystrica osadil peknú informačnú tabuľu o rieke Ipeľ.

Poloha
Slovenské rudohorie: Veporské vrchy - Sihlianska planina - pod Čierťažou - pri prameni rieky Ipeľ
Nadmorská výška
132 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.62295 ° SŠ
dĺžka: 19.64407 ° VD
» Mapa
Nocľah
1 človek (2 ľudia nižšieho vzrastu) na stole a ďalší nocľažníci na štrkom vysypanej podlahe
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň Ipľa
Spojenie
Lom nad Rimavicou (bus) - salaš na Vrchlome (modrá značka) - pamätník pod Čierťažou (bez značky)

Prístup

- z Lomu nad Rimavicou (bus) po modrej značke ku salašu na Vrchlome a vyjazdenou cestou kolmo na elektrické vedenie (bez značky) ku krížu, za ktorým je červená značka ku prameňu Ipľa za cca 45 minút,
- so sedla Prašivá (bus) po červenej značke ku prameňu Ipľa za cca 55 minút,
- z osady Bratkovica (bus) po modrej značke ku prameňu Ipľa za cca 90 minút,
- z osady Biele Vody (bus) zvážnicami popod elektrické vedenie bez značky (cykloznačka ide veľkou okľukou) za cca 40 minút.

Objekt

Oddychové miesto pri prameni rieky Ipeľ pod vrchom Čierťaž tvorí veľký drevený prístrešok s otvorenými stenami a plechovou strechou. Škoda, že veľký a pomerne vysoký krov nebol upravený na jednoduchú útulňu formou krytej prične ako je typizovaný prístrešok v Hiadeľskom sedle. Zariadenie altánka tvorí masívne drevené sedenie (dve dlhé lavice a jeden veľký stôl využiteľný na spanie pre dvoch nižších ľudí). Oceňujem vysypanie podlahy kamennou drťou, čo chráni zem od udupávania návštevníkmi a zároveň sa netvorí blato a priehlbne, kde by sa držala dažďová voda, čo býva častým neduhom turistických prístreškov. Masívna namorená konštrukcia je osadená na betónových základoch s kovovým upevnením, aby bola odolnejšia proti odhnitiu.

Hneď v susedstve besiedky je vytvorené nové ohnisko, ohraničené skalami a informačný panel o rieke Ipeľ a jeho povodí vrátane zaujímavostí (vodné diela a historické mosty), osadená Slovenským vodohospodárskym podnikom, š. p. - Odštepný závod Banská Bystrica a ďalší sponzori. Drevo venovali Lesy SR, š. p. Banská Bystrica, krytiny spoločnosť Maslen a PRP PLUS, s. r. o. z Lučenca. Za nedostatok inak pekného textu na tabuli považujem, že nie je uvedené tretie miesto v dĺžke slovenských riek. Z hľadiska architektonického i krajinotvorného pôsobí rušivo nejednotnosť strešných krytín jednotlivých prvkov rekreačného priestoru. Uznajte sami, ak je prístrešok pokrytý čiernym plechom, strieška informačného panelu čiernym plastovým šindľom a samotná studnička prameňa čiernym dreveným šindľom, tak to pôsobí nesúrodo. Aspoň, že farba krytiny je jednotná a možno rôzne materiály sú zámerom spoločnosti Maslen, aby ukázala produktovú pestrosť... Každopádne, vďaka všetkým zúčastneným subjektom za priestranné turistické prístrešie.

Voda

Zdrojom pitnej vody je výver rieky Ipeľ v bezprostrednej blízkosti prístreška. Zo samotnej studničky, označujúcej výver rieky sa voda nenaberá (voľné pramenisko), ale poniže prameňa je drevený žliabok, kde sa dá voda pohodlne nabrať do fľaše či inej nádoby. Keďže pramenište má podmáčané okolie, prechod cez pramennú stužku je prekrytý drevenou plošinou (mostík), aby nebolo okolie ušliapávané a netvorilo sa blato.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Letecký pamätník

Necelých 500 m severne od prameňa Ipľa sa nachádza pamätné miesto leteckej katastrofy Československej armády, označené dreveným krížom z konca júla 2011. Tragédia sa stala 3. júla 1956 a viac informácií sa dozviete z informačnej tabule na mieste, kde sú uložené pozostatky lietadla.

Fotogaléria k článku

Najnovšie