Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Čaje Grower's Cup

Väčšina z nás na svoje túry berie čaj v porciovaných vrecúškach, najčastejšie nejakú variáciu čierneho. Legendárny je Pigi čaj alebo Klub čaj. Čajový fajnšmeker však ohrnie nos a rozmýšľa, ako si aj na turistike dopriať labužnícky zážitok. Jednou z možností je sypaný čaj a nejaká forma sitka, napr. bambusové. Ďalšou, praktickejšou alternatívou je výrobok od dánskej značky Grower’s cup, ktorú možno poznáte z nášho minuloročného článku o podobnom riešení pre kávu.

Výrobca
Grower’s cup
Model
Whole leaft gourment tea
Typ
sypaný čaj na cesty
Páči sa mi
vhodné riešenie pre čajového gurmána na cestách, chuť Darjeelingu a zeleného mixu s mätou
Nepáči sa mi
v porovnaní s vrecúškovým čajom zaberie v batohu viac miesta
Ostatné info
infocena je za 3 čaje v balíčku
Infocena
6 €

Princíp fungovania

Idea je rovnaká, ako v prípade Grower’s cup kávy. Ide o dvojvrstvové vrecúško so ziplock uzáverom, pričom vnútorná vrstva je perforovaná a nachádza sa v nej čaj a siaha od horného uzáveru do cca 3/4 vonkajšieho vrecúška. To má zložené dno tak, že po naliatí vody (v tomto prípade 400 ml) vrecúško stojí. V hornej časti je plastová rúrka s uzáverom.

Pozitívom oproti káve je, že vrecúško je polopriehľadné a zo zadnej strany je ryska, takže optimálne množstvo horúcej vody netreba odhadovať. Po naliatí vody zavrieme vrecúško ziplock uzáverom a necháme vylúhovať toľko, koľko je uvedené pre konkrétnu sortu čaju. Následne otvoríme plastový uzáver a nalejeme do hrnčeka. Zelený a čierny čaj nie je dobré nechávať dlhšie, nebol by dobrý – ono totiž neplatí, že čím dlhšie sa lúhuje, tým je “silnejší”. V prípade nečajov (rooibos alebo bylinnej zmesi) to neprekáža a vrecúško aj nejaký čas udrží teplotu. V prípade zeleného čaju je možné zaliať opätovne, takže pre dvoch postačí jedno vrecúško.

Vzhľadom na celistvejší charakter čaju oproti sypkej mletej káve možno vrecúško opätovne použiť – stačí vylúhovaný čaj vysypať, vrecúško vypláchnuť a vložiť novú dávku sypaného. Vrecúško tak slúži ako praktické sitko. Keď však vrecúško po použití vyschne, je mierne zdeformované, takže napr. viacdňové používanie toho istého nie je práve ideálne.

Čajové sorty

Spolu má čaj Grower’s cup osem rôznych druhov – dva zelené, dva čierne, dva červené a dve bylinné zmesi. Z nich sú na našom trhu k dispozícii tri sorty predávané v spoločnom trojbalení: Green refreshment, Delicious Darjeeling a Sweet sea buckthorn. Neskôr by sa mali dať kúpiť aj po jednotlivých kusoch.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V prvom rade ma trochu mrzí, že nie je k dispozícii širšia ponuka zelených čajov, najmä by potešili čisté. Blíži sa k tomu Green refreshment – u nás často zvaný tuarég, t. j. zelený čínsky gunpowder s mätou. Hoci čaje s prímesami príliš neobľubujem, tuarég mám rád a Grower’s cup verzia poskytla očakávaný výsledok, ktorý neurazí. Viacnásobné zaliatie som taktiež vyskúšal, dvakrát je asi optimum, pričom na druhé zaliatie chutil čaj menej mätovo, viac zelenočajovo.

Čajového puristu isto poteší vrecúško s nápisom Delicious Darjeeling. Darjeeling je jemný čierny čaj zo západného Bengálska v Indii, ktorého fermentácia celkom neprebehla, takže ho možno považovať za “tak trochu oolong”. Nie je to úplne presné, lebo chuťovo až tak oolongovo nepôsobí, no každopádne je to chutný jemnejší čaj. Dobré je, že sa výrobca vyhol dochucovacím arómam či doplňujúcim zložkám a urobil úplne čistý.

Kto by čakal, že čaj označovaný ako červený bude zemitý Pu-ehr, bude na omyle, lebo tu to znamená juhoafrický “nečaj” rooibos. Nečaj preto, že nejde o produkt čajovníka, ale pochádza z kríka čajovníkovec kapský, ktorý rastie v južnej Afrike. Neobsahuje kofeín, zato v ňom nájdeme vitamín C a množstvo minerálnych látok (meď, železo, draslík, vápnik, horčík) a antioxidantov. Často sa preto v našich končinách spája so zdravým životným štýlom. Grower’s cup mi ho naservíroval ako Sweet sea buckthorn, čo je zmes rooibosu, zeleného čaju, pomarančovej kôry, sušeného jablka, bazy, rakytníka, jahôd a sladkého drievka. Ku cti tejto zmesi aspoň nech je, že neobsahuje arómy. Chuťovo je pomerne komplexný, možno až zbytočne. Čistý by som si vychutnal viac.

Ďalšie sorty, ktoré Grower’s cup robí, ale u nás ich zatiaľ nekúpite (v budúcnosti sa to má zmeniť), sú:

Red berry dream – zelený čaj s brusnicovou a ríbezľovou arómou,
Good morning quince – čierny čaj ochutený arómou duly,
Pure Rooibos – čistý roiboss,
Revitalising treat – zmes citrónovej trávy, zázvoru a škorice,
Lovely Liquorice – variácia sladkého drievka s lesným ovocím.

S výnimkou čistého roibossu mi tieto sorty nijako nechýbajú. Kto však holduje rôznym príchutiam, isto by ocenil aj toto.

Dobrý bod dostáva výrobca za to, že zelený čaj má uvedenú správnu teplotu vody (80 - 90 °C) a kratšiu dobu lúhovania (1 - 3 minúty), nie ako množstvo výrobcov vrecúškových čajov, ktorí zelený čaj v pohode kážu zalievať vriacou vodou a lúhovať 3 - 5 minút, čo ukazuje len ich nekompetentnosť. Ďalší dobrý bod dávam za množstvo čaju, ktoré je 7 g pre každú sortu. Najmä v prípade zeleného a čierneho čaju býva v bežných čajových vrecúškach od 1,5 do 3 gramov často prachovej drte. Preto je 7 gramov celolistového čaju na prípravu 400 ml nápoja možno považovať za veľkorysé množstvo.

Záver

Čaje Grower’s cup odporúčam mlsným turistom, ktorí si ani pri svojich horských aktivitách, či pri cestovaní nechcú odoprieť chuť dobrého čaju. Keďže som zástanca úprimných čajových chutí, najviac som si pochutnal na Delicious Darjeeling, zelený Green refreshment s mätou taktiež "prešiel". Roibossová zmes Sweet sea buckthorn však mohla byť v trojbalíčku nahradená čistou verziou Pure Rooibos. Úplne najviac by ma však potešil nejaký čistý zelený, napríklad Lung Ching (Dračia studňa) alebo Sencha.

Otázne podľa mňa však ostáva, či bude mať tento produkt úspech. Nemyslím si totiž, že posúva mieru gurmánskeho zážitku oproti prémiovým vrecúškovým čajom o toľko vyššie ako Grower’s cup káva oproti zalievanej (turek) či rozpustnej (neska).

Fotogaléria k článku

Najnovšie