Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Monografia Podzemie Malých Karpát

Pri čítaní informačných panelov rozpracovaného Sandbersko–pajštúnskeho geoparku (SAPAG)? ma jeden z nich doviedol cez spleť internetu až k tejto tematicky nevšednej publikácii. Monografia mapuje banskú činnosť v Malých Karpatoch od začiatkov až do súčasnosti. Jednotlivé lokality sú opísané menom doliny alebo vrchu, v ktorom sa kutalo. Už pri prvom prelistovaní zistíme, že pohorie ukrýva zaujímavé štôlne, šachty a bane. Potulkami, najmä mimo turisticky značených trás a hľadaním nejakej „vstupnej diery“ alebo povrchovej jamy, získava kniha na zaujímavosti.

Výrobca
Spolok pre montánny výskum
Typ
monografia
Materiály
hladký leský papier
Ostatné info
montanistika.sk$ret
Infocena
10 €
Obchody
montanistika.sk$ret

Forma

Stredný formát knihy: 16,3 cm x 23,3 cm
Zostavil: Peter Ondrus
Fotografie: Silvia Bednárová, Radovan Bednár, Tatiana Darulová, Michal Chmulík a Peter Ondrus
Grafická úprava: Silvia Bednárová
Tlač: Tlačiareň Neumahr, spol. s r. o., Bratislava
Počet strán: 197
Jazyk: slovenský
Vydanie: 1.
Rok vydania: 2013
Váha: 480 g
Obal: mäkký
Papier: hladký, lesklý
Tlač fotografií: kvalita na úrovni fotografickej publikácie
Cena: 10,- €.

Ako názov napovedá, dočítame sa o podzemných dolovaniach a prieskumoch, ale aj o ťažbe na povrchu, kde horniny a žily nerastov vystupovali z hlbín Malých Karpát. Príťažlivo je opísaná história 700–ročnej ťažby, pričom sa nezabúda ani na miesta, ktoré v dôsledku zasypania alebo pohltenia prírodou sú vidno iba v takmer nebadaných náznakoch.

Monografia zrozumiteľným jazykom vysvetľuje, ako ťažené nerasty vznikali, akým spôsobom sa spracovávali a na čo sa používali. Prezradím, že sa dozvieme aj o ťažbe zlata a striebra, ktorá prebiehala s väčším či menším úspechom v rôznych historických obdobiach. Ako ďalšie suroviny sa získavali antimonit, pyrit, mangán, baryt, limonit a polymetalické rudy. Dočítame sa o ťažbe a spracovaní svetoznámej marianskej (mariatálskej) čiernej bridlice. Taktiež sú vymenované povrchové lomy na ťažbu kameňa. Dozvieme sa napríklad, že piliere, ktoré môžeme pozorovať pri prechádzke pod Pajštúnom a Sandbergom, sú pozostatkami nákladných lanoviek. Opisované lokality sú pozdĺž oboch strán celého pohoria od Bratislavy-Rače po Smolenice a od Záhorskej Bystrice po Kuchyňu. Krst knihy sa uskutočnil v Marianke 1. 5. 2013 pred kaplnkou sv. Barbory, patrónky baníkov.

Obsah a kapitoly

Na prvej strane sa prostredníctvom pútavej povesti prenesieme do čias minulých, kde si priblížime ťažký a namáhavý život haviarov. V úvode je popísaná geologická stavba a vznik pohoria. Ďalšie kapitoly sú zoradené podľa ťažených a preskúmavaných druhov drahých kovov a úžitkových nerastov. Ku koncu publikácie sa autor venuje otázke zásob rúd a ekologickým aspektom ťažby. Posledná kapitola varuje pred rizikom hroziacim z prepadu terénu, respektíve upozorňuje na možnosť zrútenia sa osôb do otvorených hlbokých a častokrát zatopených komínov. Kniha je doplnená zaujímavými fotografiami, ktoré po letmom nahliadnutí pritiahnu k čítaniu a nakoniec aj do prírody za hľadaním pamätníkov banskej činnosti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Autor

Knihu vydal Spolok pre montánny výskum, ktorý bol založený v roku 2010. Účelom spolku je vyvíjať aktivity na záchranu, spoznávanie a propagáciu starých banských diel a banských technických pamiatok. Kniha je dostupná na webovej stránke združenia, objednáva sa elektronickou cestou cez info(at)montanistika.sk.

Inšpirácia

Pri porovnávaní opisov lokalít s TuristickaMapa.sk sa dajú nájsť napríklad tieto zmapované miesta:

- Pozostatky banskej činnosti a banskej úvraťovej železnice z Perneku na zvoz pyritu a antimonitu
- Pernecká baňa
- Opustená pernecká baňa
- Lampáš nad vchodom do bane
- Pernecká baňa
- Vetracia šachta nad starou štôlňou

Kuchyňa

- Stará prieskumná štôlňa pri Kuchyni
- Vchod do opustenej bane v Köberlingu
- V starej opustenej štôlni

Marianka

- Bridlicová štôlňa v Marianskom údolí
- Zoznam vybraných baní v Malých Karpatoch

Záver

O bohatej histórii baníctva svedčia aj náučné banské chodníky v Pezinku a Modre. Kniha môže poslúžiť tvorcom geoskrýš pri zriaďovaní nových miest. Pod dojmami uvedenej knihy mi nedá nespomenúť, že by som v mojej knižnici uvítal obdobnú publikáciu o malokarpatských jaskyniach, úzkorozchodných železniciach alebo o vojenských opevneniach z obdobia 1. svetovej vojny a pred 2. svetovou vojnou.

Po prečítaní monografie sa mi vybavila spomienka na Medvediu štôlňu v ústi Žiarskej doliny v Západných Tatrách. Verím, že aj v Malých Karpatoch by sa našlo miesto pre verejné sprístupnenie banského diela. Nechajme sa prekvapiť, čo prinesie rozvoj cestovného ruchu a zatiaľ sa uspokojme aspoň s unikátnou publikáciou.

Užitočné odkazy

www.montanistika.sk (Spolok pre montánny výskum)
Kniha o baniach a baníctve v Malých Karpatoch
Zúčastnili sme sa otvorenia banského náučného chodníka v Pezinku
Združenie baníckych spolkov a cechov Slovenska
Mapový server starých banských diel

Fotogaléria k článku

Najnovšie