Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Kempingová varná sada Nuolja

Kempingová sada Nuolja je výrobok firmy Nordic Ways a je určený pre turistov a táborníkov. Dostal som možnosť otestovať riad a musím povedať, že sa vo mne poriadne miešali názory na jeho použitie. Na jednej strane vysokokvalitný a bezchybne spracovaný materiál, na druhej strane zbytočné nedostatky akoby vyplývajúce z neznalosti potreby táborníkov či turistov.

Výrobca
Nordisk
Model
kempingová varná sada
Typ
Nuolja
Materiály
veľmi ľahký eloxovaný vytvrdený hliník
Hmotnosť
780 g
Základná litráž
1,5 l
Farebné kombinácie
antracid
Páči sa mi
kvalitný materiál vrátane povrchovej úpravy, remeselné prevedenie, váha, vrúbkované dno panvice
Nepáči sa mi
uvedenie vyššej celkovej hmostnosti, tesná pokrievka, nevrúbkované dno hrnca, manipulačné klište
Infocena
45 €
Hodnotenie
- hmotnosť: 1 z 10
- dizajn: 4 z 10
- manipulácia: 2 z 10
- rozmery: 2 z 10
- materiály: 1 z 10
- údržba: 1 z 10
- multifunkčnosť: 3 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 3 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
nordisk.eu$ret

Riad som pri testovaní zaťažoval úplne bezohľadne, len aby som ho čo najviac využil a ukázal jeho pozitívne i negatívne vlastnosti. Priznávam, že tanieriky som takmer nevyužil, pretože som sa hanbil ich počas vandru vytiahnuť. Ale to nič nemení na mojom zistení. A tak sa pozrite, k čomu som dospel. Informácie o ňom a aj o výrobkoch firmy môžete získať na adrese www.nordisk.eu, pretože firma sa zaoberá rôznym vybavením pre putovanie prírodou.

Varná sada obsahuje:

- 1 ks hrniec s objemom cca 1,5 l,
- 1 ks pokrievka na hrniec,
- 1 ks panvica s objemom cca 0,5 l,
- 2 ks taniere s objemom 0,3 l,
- 2 ks hrnčeky s objemom 0,2 l,
- 1 ks manipulačné kliešte.

Uvedené objemy nádob nie sú maximálne, ale úžitkové, t. j. také, kedy sa ešte dá s obsahom manipulovať bez nebezpečia rozliatia obsahu. Celý set je zložený do hlavnej nádoby, podložený panvicou a prekrytý pokrievkou a je k nemu i sieťovaný obal. Hmotnosť setu je 760 g a nie 982 g, ako je uvedené na obale. Použitý materiál je tvrdený eloxovaný hliník matnej tmavošedej farby. Vyzerá krásne.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Materiál použitý na výrobu je veľmi húževnatý a počas používania neprišlo k žiadnej deformácii. Údržba - čistenie po použití, bola veľmi jednoduchá a napriek tomu, že som na tomto riade skúšal variť rôzne a i veľmi problematické jedlá, nebol s čistením žiadny problém. Pri pripálení obsahu stačilo namočiť riad do studenej vody a za krátku chvíľu sa dal vyčistiť plastovou drôtenkou. Spoľahlivo odstraňovala prihoreniny a nepoškriabala povrch riadu. Pred prvým použitím som panvicu poriadne vypálil, a to tak, že som ju najprv umyl, vysušil a potom som ju vytrel jedlým olejom. Panvicu som postavil na varič a rozpálil tak, až sa z nej veľmi dymilo. Potom som ju len vypláchol vodou a vytrel papierovou utierkou. Panvica slúžila takmer ako teflónová. Zvyšok riadu som pred použitím neupravoval. Iba som ho umyl v horúcej saponátovej vode.

Konštrukcia nádob

Hoci sú nádoby remeselne veľmi dobre spracované, predsa som našiel dizajnové a konštrukčné nedostatky, ktoré mi prekážali:

1. Pokrievka zapadá iba na hrniec, nie na panvicu. Dá sa síce na ňu položiť, ale netesní.

2. Rovnako tak sa nedá použiť panvica ako pokrievka na hrniec, lebo má trošku väčší priemer. Použiť ju ako pokrievku môžete len dnom dolu.

3. Po zložení setu hrniec hrkoce na panvici a rovnako aj na každej rovnej ploche pretože jeho dno je mierne kónické, a tak nedosadne poriadne. Pre ticho v batohu je ho treba podložiť napríklad papierovou servítkou.

4. Dno panvice je zo spodnej strany upravené drážkovaním, čím sa dosiahla jeho bezchytná stabilita na variči pri miešaní obsahu. Ale dno hrnca takto upravené nie je, a tak, ak nepracujete s plnou ťažkou nádobou, hrozí nebezpečie, že si ju zosuniete pri miešaní z variča.

5. Manipulačné kliešte držia pri použití (t. j. pri stálom tlaku) spoľahlivo a dá sa s nimi rýchlo manipulovať. Ale ak si pridŕžate kliešťami hrniec či panvicu a potrebujete si niečo do hrnca pridať a popritom miešať, musíte vždy kliešte zobrať z nádoby. Samotné totiž na nádobe nedržia a pri uvoľnení zovretia spadnú. Prospelo by, ak by kliešte pracovali na dva takty, a to tak, že prvým stlačením by sa „pricvakli“ na hrnci a druhým by sa odpojili.

6. Tanieriky majú menší priemer než vnútro hrnca, v ktorom sú vložené, a tak pri chôdzi hrkocú. Ich tvar je nepraktický, pretože sa nedajú uchopiť kliešťami. Ak teda naberiete, napr. hrnčekom horúcu polievku do taniera, nemôžete ho preniesť pomocou klieští.

7. Pokrievku musíte zdvihnúť vždy úplne kolmo hore, inak vám hrozí, že prehnutým okrajom potiahnete aj hrniec z variča, pretože okraj hrnca je pre zvýšenie tuhosti vyprofilovaný von, a tak sa pokrievka oň rada zachytáva. Pokrievka padne tak dokonale na hrniec, že ak necháte uvarené jedlo prikryté pokrievkou, tak sa pri chladnutí pokrmu prisaje k hrncu, čo môže byť nebezpečné, ak chcete pokrievku zodvihnúť. Rovnako to znamená aj, že najprv vám všetko jedlo vykypí skôr, než si uvedomíte, že zovrelo. Držiak pokrievky je z umelej hmoty neprenášajúcej teplo, ale ak by ste si chceli piecť v hrnci zálesácky chlieb, je držiak ľahko odmontovateľný.

Hrnčeky s objemom 0,2 l sú pre mňa nezvyčajne malé, ale dá sa na to zvyknúť a nie je to žiadna závada. Výklopné uška sú praktické, nepália, dobre sa držia a hrnčeky sa dajú použiť aj ako naberačka.

Varenie

Celý set som najprv testoval doma a na varenie som používal plynový sporák. Potom som prešiel na varenie na plynovom variči VAR a neskôr som ho otestoval aj na priamom ohni, a to dokonca tak, že som ho vložil priamo do pahreby. Na riade nebolo vidno žiadne poškodenie od varenia. Materiál síce získal kde-tu náznak určitej „patiny“, ale inak bez chýb. Jedlo som konzumoval priamo z nádob pomocou kovovej lyžice a napriek tomu som nespozoroval žiadne poškodenie povrchu. K jediným škrabancom som sa dopracoval tým, že som ostrým nožom krájal jedlo priamo na panvici. Škrabance nemali žiadny vplyv na kvalitu a úžitkovosť materiálu.

Na sete som varil a smažil nasledovné jedlá: vysmažený syr (dobre som ho nechal roztiecť, aby sa syr snažil pripáliť), praženica so slaninkou, hemendex, cestoviny, prírodné mäso, lečo, pár litrov čaju, zemiakové placky z prášku, sáčkové polievky, lievance, ryža, puding, zemiaková kašu v prášku.

Puding som do testovania zaradil, lebo je to typická prihorenina všetkých nádob i v domácnosti. A veru aj mne sa trošku pripiekol, ale stačilo na 10 minút zaliať hrniec vodou a plastová drôtenka ho vyčistila ako nič. Jedinú vec, čo som neskúšal, bolo uvariť krémovú polievku zo sáčku, ktorá sa musí najprv rozmiešať v studenej vode a potom za stáleho miešania variť. Tieto polievky sú notorické prihoreniny a ja som ich už dávno vylúčil z môjho okolia.

Ako som uviedol, počas testovania som panvicu vždy len vydrhol, opláchol studenou vodou a vytrel papierovou vreckovkou. Ostatný riad som buď len vypláchol vodou, alebo saponátovou vodou, aby som ho odmastil. Keď som sa vrátil z potuliek, tak som riad umyl poriadnejšie, a to aj spodnú stranu. Avšak panvicu som nikdy zvnútra neumýval saponátom, aby som nezničil úžasnú a vypečením dosiahnutú kvalitu.

Zhrnutie

Set je to dobrý. Kvalita materiálu je vynikajúca, remeselné prevedenie výborné. Set je určený pre dve osoby (dva tanieriky, dva hrnčeky). Keďže som starý vandrák, musím porovnávať s klasickým ešusom. A tak sa mi vidí, že 1,5 l objem základnej nádoby (hrnca) je pre dvoch zbytočne veľký. O nedostatku manipulačných klieští som písal vyššie. Ak sa mi prisaje pokrievka k hrncu na variči, nemám šancu zložiť hrniec z variča. Pokiaľ by ste si chceli do batohu zabaliť iba rozsah podobný základnému jednonádobovému ešusu (2 ks), potrebujete hrniec, pokrievku, kliešte a panvicu (4 ks). V tomto prípade je rozdiel 30 g vo váhe zanedbateľný.

Fotogaléria k článku

Najnovšie