Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Nohavice a bunda Fjällräven Keb

Fjällräven je značka, ktorá každoročné výkriky outdoor trendov nerieši a ide si svoje. Je na pomedzí rôznych aktivít – rovnako ju ocení technicky orientovaný outdoorista, cestovateľ, tramp, zálesák, bushcrafter, ochranár či poľovník. Stačí len vybrať vhodný model vo vhodnej farebnej kombinácii. Momentálne testujem nohavice a bundu Keb, ktoré sú výrobcom určené pre technický trekking vo vyšších nadmorských výškach. Tu sú moje prvé postrehy.

Výrobca
Fjällräven
Model
Keb
Typ
nohavice a bunda pre technický trekking
Materiály
G-1000 Eco: 65% PES, 35% bavlna
streč: 63% PA, 26% PES, 11% elastan
Hmotnosť
504 g – Nohavice
823 g – Bunda
Farebné kombinácie
červená/tmavošedá, bledomodrá/modrá, čierna/tmavošedá, žltá/olivová, hnedá/olivová, čierna, zelená
Páči sa mi
prepracovaný technický strih, pohodlné nosenie, kombinácia odolného tuhého materiálu so strečovými panelmi, vrecká, odvetranie, kapucňa, ochrana kolien, expodonané časti možno voskovať
Nepáči sa mi
vyššia hmotnosť
Infocena
199 € – Nohavice
285 € – Bunda

V roku 2019 prešli nohavice aj bunda Keb aktulizáciou. Môžete si o tom prečítať tu:
Fjällräven Keb nohavice (model 2019)
Fjällräven Keb – trekingová bunda

Materiály

Nohavice aj bunda Keb sú ušité z kombinácie poddajného elastického streču strednej hrúbky a húževnatého materiálu G-1000 Eco. Recept je jednoduchý – streč tam, kde treba dať prednosť dobrému odvetraniu a voľnosti pohybu, G-1000 zas na miestach, ktoré sú vystavené väčšiemu namáhaniu a ktoré treba chrániť pred vplyvmi počasia. Vďaka tomu máte po oblečení nohavíc alebo bundy úplne iný pocit komfortu, ako sa na prvý pohľad zdá.

O elastickom streči (63 % polyamid, 26 % polyester, 11 % elastan) výrobca príliš nerozpráva, zato materiál G-1000 je hviezda všetkých promomateriálov. Tkanina je zmes polyesteru (65 %) a bavlny (35 %), pričom v našom prípade ide o Eco variant, čiže polyester je recyklovaný a bavlna je produktom ekologického poľnohospodárstva a pochádza z certifikovaných fariem. Vzniknutý materiál je vetruodolný, priedušný, no pomerne tuhý, vďaka čomu vydrží naozaj všetko. Keď ho prvý raz chytíte do rúk, bude vám to jasné – je to tank.

G-1000 je od výroby mierne naimpregnovaný voskom (zmes parafínu a včelieho vosku), čo mu dáva čiastočnú nepremokavosť. Mieru nepremokavosti si môžete regulovať dodatočným voskovaním v miestach, kde to najviac treba. Je to však za cenu zhoršenia priedušnosti. Na takom zadku alebo ramenách sa to však oplatí urobiť. Ak to preženiete, neprekáža, po niekoľkých pracích cykloch vosk z materiálu vyperiete a môžete ďalej experimetovať s množstvom vosku. Komu by sa nechcelo impregnovať doma so žehličkou alebo fénom, môže zájsť do obchodu s voskovacou stanicou a personál to za malý poplatok urobí. Zaujímavou alternatívou – najmä pri dlhších akciách – je voskovanie v teréne, kde možno po nanesení vosku odev opatrne nahriať nad otvoreným ohňom, či už pri táboráku, alebo nad varičom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Téme impregnácie voskom sa detailnejšie venoval vo svojom článku Paľo Hreha.

Nohavice

Bundy bývajú z hľadiska technickej vyspelosti a funkčných vlastností vďačnejšie na recenzovanie. Nohavice sú zriedka také zaujímavé. V tomto prípade mám dojem, že nohavice sú aspoň tak zaujímavé ako bunda, ak nie dokonca viac.

V prvom rade – nohavice mi po výbere správnej veľkosti sadli ako uliate. Strih je veľmi dobre urobený a najmä G-1000 časti sú v ohyboch predtvarované presne podľa toho, ako sa budete hýbať. Navyše kombináciou so strečom sa dosiahol taký komfort, že máte v nohaviciach pocit, akoby ste mali na sebe mäkké softshellky. Ani v extrémnych polohách nohavice neprekážajú v pohybe. Či už budete kľačať na kolenách pri zakladaní ohňa, predierať sa pomedzi popadané stromy, liezť, či len tak sedieť na kameni a relaxovať, nohavice neprekážajú.

G-1000 je na nohaviciach na zadku, na prednej strane stehien, na kolenách až dolu a celá spodná časť nohavice. Navyše v oblasti kolien je materiál zdvojený, a tak vám ich neprefúkne, čo je veľmi podstatný detail. Kto má s kolenami trable, ako ja, ocení. Ostatní zas nevedomky ocenia, že im počasie problémové kolená nevyrobí ako mne. Navyše, do vzniknutého priestoru medzi dvoma vrstvami sa dá vložiť 2 - 3 mm hrubá penovka, ktorá je súčasťou balenia. Stačí ich vhodne zastrihnúť. Dodatočná izolácia sa zíde, ak napríklad budete nosiť nohavice v zime a počas nejakej outdoor aktivity potrebujete kľačať. Pre teplejšie počasie alebo pri namáhavej aktivite prídu vhod vetracie otvory na bokoch nohavíc. Sú spolu štyri – dva na strane stehien a dva na strane lýtok. Otvárajú sa pomocou nenápadných zipsov.

Príjemným bonusom je spodný lem nohavíc, ktorý čiastočne nahradí návleky. V prednej časti je rafinovane schovaný háčik, pomocou ktorého možno nohavicu zaistiť o šnurovanie topánky. Obvod nohavice sa dá stiahnuť pomocou textilnej pásky a sady cvokov. Textilná páska je ukrytá v spodnom leme nohavíc a má na svojom druhom konci (ten, čo nevidieť) elastickú časť. Po zapnutí preto stiahnutá nohavica mierne pruží. Vzniknutá ochrana je postačujúca aj v snehu, jedine pri zostupovaní v hlbšom snehu sa vzadu trochu nohavica vyhŕňa, takže sneh sa môže nabrať. Netreba teda riešenie považovať za dokonalé, no ak si doma návleky zabudnete alebo vás náhle prekvapí dlhšie snehové pole, postačí.

Výborne premyslené sú aj vrecká. Klasické nohavicové sú poriadne hlboké, takže vám z nich nič nevypadne ani pri sedení. Oveľa praktickejšie sú dve vrecká na prednej strane stehien. Ich poloha je takmer dokonalá. Cestovateľov poteší, že ani keď ich budú mať napchaté, nezavadzajú pri sedení v doprave. Dajú sa dobre zavrieť cvokmi, takže nič nevypadne ani sa do nich nedostane ruka vreckového zlodeja. Navyše, ľavé vrecko má aj zips, takže je to vhodný sejf napr. na pas. Pravé vrecko má zas vnútri ešte sieťované pružné malé vrecko ideálne na mobilný telefón, ktorý je potom v polohe, že ho z vrecka veľmi ľahko vyberiete. Poloha vreciek je takisto výhodná pri použití lezeckého úväzu – spodné popruhy úväzu končia tesne nad nimi, preto sa k veciam pohodlne dostanete – do bežných nohavicových vreciek je to problém. Vrecká sú dostatočne veľké aj na dočasné odloženie rukavíc, napr. keď potrebujete urobiť niečo "jemnejšie" a rukavice nechcete stratiť.

Bunda

Bunda je taktiež precízne spracovaná a domyslená do posledného detailu. Celý predný diel je ušitý z G-1000, strečový materiál nad ním potom vytvára dve priestranné vrecká, ktoré vďaka elastickosti streču ľahko pojmú, čo treba. Plecia aj kapucňa sú tiež z G-1000, rukávy sú kombinované – hore odolnejší, dole pružnejší materiál. Takmer celý zadný diel je zo streču – bunda vďaka tomu lepšie sedí, nekladie odpor pri pohybe a taktiež je streč priedušnejší a keďže na chrbte nosíme väčšinou batoh, tak sa netreba báť vetra. Strih je veľmi dobrý a bunda nebráni v pohybe. V podpazuší je pridaná látka tak, aby pri zdvihnutých rukách nedochádzalo k posunu celej bundy. Vyzdvihnúť musím aj dobre spracovanú manžetu, ktorá je široká, dobre sa s ňou manipuluje a rovnako dobre poslúži človeku s hrubšou aj tenšou rukou.

Hlavný úložný priestor bundy tvoria dve náprsné vrecká. Dostaneme sa do nich veľkými vertikálnymi zipsami s koženými úchopmi (pekný detail). Každé vrecko má vnútri ďalšie elastické menšie vrecko. Je rovnaké ako to na pravej nohavici – ideálne doň zapadne mobilný telefón aj väčších rozmerov. Telefón potom dobre drží na mieste a nemieša sa s ostatnými vecami vo vrecku, o ktoré by sa mohol poškodiť, napr. o kľúče. Ďalšie vrecko je na ľavom rukáve. Sem môžete dať napríklad GPS navigáciu, aby mala vždy zaistený dobrý príjem signálu, prístroj tam bude totiž otočený k oblohe a brániť mu bude len ľahký elastický streč. Klasické bočné vrecká na tejto bunde budete hľadať márne. Nebolo by ich veľmi ani kam dať a ak by sa to aj podarilo, vďaka bedrovému pásu batoha by sa stali aj tak nepoužiteľné. Zato na bokoch sú veľké zipsy, ktoré slúžia jednak ako vetracie otvory a jednak sa cez ne môžete dostať k vreckám, ktoré máte na mikine pod bundou.

Perličkou bundy je kapucňa. Môžete ju použiť tromi spôsobmi. Na hlave buď veľmi dobre chráni pred vetrom, ale trochu obmedzuje zorný uhol, alebo si rozšírite zorné pole na úkor ochrany pred nečasom. Poslednou možnosťou je urobiť si z nej vysoký golier, ktorý dobre chráni pred vetrom. Kapucňa je sťahovateľná elastickými gumičkami po obvode a na zátylku. Nájsť správnu polohu pre pohodlné nosenie je otázka chvíľky.

Skúsenosti z používania

Za necelé dva mesiace som nosil komplet Keb v rôznorodých podmienkach. Bunda bola so mnou na skorojarných prechádzkach a túrach najmä vo Vysokých Tatrých a taktiež na skialpovom zraze v Doline Zeleného plesa. Hoci uplynulá sezóna skialpošom príliš nepriala, v tejto oblasti boli skvelé podmienky. Počasie bolo aj slnečné aj hmlisté, aj fúkalo, aj bolo bezvetrie. Bunda poslúžila veľmi dobre. Ocenil som odvetrávacie zipsy na bokoch aj kapucňu zrolovanú do vysokého goliera. Na hlavu som si ju nedával, lebo som mal stále helmu a kapucňa nie je stavaná na použitie s helmou. Keď celkový dojem z doterajšieho nosenia porovnám s inými vecami, čo nosím, najviac sa bunda svojimi vlastnosťami ponáša na bezmembránovú softshell bundu. Jedinú výhradu mám k veľkosti – vybral som si takú, čo mi presne sedí, no mal som radšej zvoliť o číslo väčšiu.

Nohavice som nosil na všemožné aktivity. Od prechádzok v lese, cez bežné mestské nosenie až po túry v Tatrách v snehu. Manželka sa mi smiala, že by som sa mohol obliecť aj do niečoho iného. Veľmi som ocenil vetracie zipsy na bokoch nohavíc. Takisto improvizované návleky na jednej akcii dobre poslúžili, lebo som si klasické zabudol doma a bolo dosť nového snehu, ktorý sa prebáral. Veľmi oceňujem aj veľké vrecká na stehnách, najmä v kombinácii s lezeckým úväzom sú veľmi praktické a pri chodení neprekážajú, ani keď je v nich viac vecí.

Nohaviciam ani bunde z doterajších skúseností nemám čo vytknúť. Možno len to, že sú trochu ťažšie, než bežné outdoorové háby na rovnaké použitie. Set budem testovať ďalej a prinesiem dlhodobejšie skúsenosti. Vyskúšam najmä voskovanie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie