Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Steripen Ultra – UV dezinfekcia vody

V slovenských horách sa zvyčajne dá spoľahnúť na nezávadnosť horských prameňov a vo vyšších nadmorských výškach sa dá piť aj z bystrín. V mnohých krajinách však treba dávať na vodu pozor a dezinfikovať. Napríklad na Aljaške aj v zdanlivo krištáľovo čistej vode môže byť napríklad parazit Giardia lamblia spôsobujúci črevné problémy. Bežnou výbavou cestovateľov je preto chemická dezinfekcia vo forme tabliet alebo kvapiek. Táto metóda ale pokazí chuť vody a piť chémiu celú akciu tiež nie je príjemné. Jednou z možností, ako dezinfikovať bez chémie, je aj ošetrenie vody pomocou UV žiarenia. A to je úlohou zariadenia Steripen ultra.

Výrobca
SteriPEN
Model
Ultra
Typ
UV dezinfekcia vody
Hmotnosť
140 g
Páči sa mi
nechemická dezinfekcie bez ovplyvnenia chuti vody, prevádzka na akumulátor, nabíjanie pomocou microUSB, blbuvzdorné ovládanie
Nepáči sa mi
vyššia hmotnosť a rozmery oproti chemickej dezinfekcii
Ostatné info
Recenzie na Světe Outdooru:
svetoutdooru.cz/…/uv-dezinfekcni-pristroj-ste…
svetoutdooru.cz/dezinfekcni-pristroj-steripen…
Infocena
100 €

Princíp fungovania

Ultrafialové žiarenie je elektromagnetické žiarenie s kratšou vlnovou dĺžkou ako viditeľné svetlo. Rozdeľuje sa do viacerých tried podľa vlnovej dĺžky, hlavné skupiny sú UVA (400 – 315 nm), UVB (315 – 280 nm) a UVC (280 – 100 nm). Posledné menované sa na Zemi prirodzene nevyskytuje, pretože ho úplne pohlcuje ozónová vrstva. To je pre život na Zemi dosť podstatné, lebo žiarenie je veľmi škodlivé – pre vysokú energiu fotónov má mutagénne a karcinogénne účinky. Zaujímavé pritom je, že UVC spolupracuje na vytváraní ozónu fotolýzou atmosferického kyslíka. Poďme ale nazad k dezinfekcii – na tú sa používa UVC žiarenie, lebo pri určitej vlnovej dĺžke (254 nm) narúša DNA mikroorganizmov tak, že tie ďalej nie sú schopné rásť a rozmnožovať sa, čím sa stráca ich nebezpečnosť.

Metóda dezinfekcie je fyzikálna, lebo využíva priame fyzikálne účinky UV žiarenia na mikroorganizmy. Na rozdiel od chemického do vody nič nepridáva. Dezinfikovaná voda nezmení preto svoju chuť ani farbu, ani iné vlastnosti. Ak je opätovne kontaminovaná novými mikroorganizmami, treba ju znovu dezinfikovať. Voda ošetrená dezinfekčnou chémiou oproti tomu nejaký čas odoláva opätovnej kontaminácii, lebo účinná látka – napr. chlór – vo vode určitý čas ostáva prítomná. Dôležité ďalej je, že voda dezinfikovaná UV žiarením musí byť buď hneď spotrebovaná, alebo ju treba chrániť pred svetlom, pretože svetlo vo viditeľnom spektre môže spôsobiť fotoreaktiváciu schopnosti mikroorganizmov rozmnožovať sa – mechanizmus funguje cez opravný enzým fotolyáza.

Z hľadiska účinnosti výrobca uvádza, že metóda eliminuje 99,9 % baktérií a vírusov. S rovnakou úspešnosťou si poradí s prvokmi, ktoré bývajú značne odolné voči chemickým dezinfekciám, napríklad Giardia lamblia (často sa vyskytuje v povrchových vodách hôr severnej Ameriky). Na väčšie parazity – rôzne červy a ich vajíčka – nebol Steripen testovaný, vzhľadom na nutnosť také testovanie robiť na zvieratách, čo by najmä v civilizovanejších krajinách firme neprinieslo práve pozitívne ohlasy.

Čo metóda nerieši, je odstraňovanie mikroorganizmov z vody, organických zlúčenín, ťažkých kovov a mechanických nečistôt. Kto by chcel mať viac istoty, môže vodu najprv prefiltrovať cez mikrofilter, ideálne s aktívnym uhlím a potom ošetriť Steripenom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Model Steripen Ultra

Vyššie spomenutý princíp fungovania zdieľajú všetky modely Steripen. Práve na Aljaške som si kúpil základný model Classic (na fotkách bielej farby) na štvoricu AA batérií, pretože voda ošetrená kvapkami bola odporná, no črevnú "príhodu" sme riskovať nechceli. Nevýhodou modelu je veľkosť a vzhľadom na 4 AA batérie (NiMH v mojom prípade) aj značnú hmotnosť.

Model ultra má oproti základnému Li-Ion akumulátor (vystačí na 50 cyklov), ktorý sa nabíja pomocou microUSB konektoru – to je teraz spoločný nabíjací konektor pre všetky mobilné telefóny. Dá sa nabíjať z elektrickej siete (napr. nabíjačkou na telefón), z počítača cez USB alebo zo solárnej nabíjačky. Ďalej má model ultra OLED displej, vďaka ktorému je používanie zariadenia blbuvzdorné. Ukazuje, pre aké množstvo vody bolo zariadenie aktivované (liter alebo pol litra), koľko sekúnd zostáva do konca aplikácie, že treba pri aplikácii zariadením vodu miešať. Po skončení cyklu informuje o úspešnosti, ukazuje stav nabitia akumulátora a na stav UV lampy, ktorá má životnosť 8000 cyklov.

Postup

Postup je jednoduchý. Pripravíme si fľašu s 0,5 alebo 1 litrom vody – vhodné je, aby bola voda prefiltrovaná cez mechanický filter a tak zbavená základných mechanických nečistôt. Jedným stlačením tlačidla aktivujeme zariadenie pre dezinfekciu 1 litra, dvomi stlačeniami pre 0,5 litra. Zariadenie ponoríme do vody, rozsvieti sa lampa a miešame vodu, aby UV žiarenie vodu rovnomerne ošetrilo. Na displeji sa odrátavajú sekundy do konca cyklu. Na jeho konci sa zobrazí usmievavý smajlík, ktorý informuje, že cyklus prebehol správne. Ak by správne neprebehol, smajlík sa bude mračiť. Dôvody neúspešného cyklu môžu byť: takmer vybitý akumulátor, UV lampa po životnosti, lampa nedostatočne ponorená vo vode, predčasné vytiahnutie lampy z vody.

Skúsenosti z terénu

Model Classic sme používali na Aljaške a žiaden črevný problém sa nedostavil. Či sa vo vode niečo škodlivé nachádzalo, neviem povedať. Ak nechcem robiť laboratórne testy sám (na čo nemám ani kvalifikáciu ani laboratórium), musím jednoducho dôverovať fyzikálnemu princípu fungovania a množstvu laboratórnych testov, ktorými sa výrobca pýši. Podobná istota-neistota je s každou metódou dezinfekcie vody. Z hľadiska pohodlia používania nie je zariadeniu veľmi čo vytknúť. Je to jednoduché a blbuvzdorné, hoci rozmernejšie ako dezinfekčné kvapky. Na druhej strane však treba vyzdvihnúť, že pokiaľ zdrojová voda nie je zo zablatenej kaluže, oproti chémii táto metóda nevyprodukuje taký blivajz.

Zdroje
http://en.wikipedia.org/wiki/Ultraviolet_germicidal_irradiation
http://en.wikipedia.org/wiki/UV
http://sk.wikipedia.org/wiki/Oz%C3%B3n
http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_water_purification
http://en.wikipedia.org/wiki/Photolyase
http://cs.wikipedia.org/wiki/Oprava_DNA

Fotogaléria k článku

Najnovšie