Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Softshellová bunda Progress OS Thor

Aj keď nám názov produktu evokuje informácie z oblasti severskej mytológie, v tomto prípade nejde o žiadne progresívne kladivo pre pána Thora. Skôr zabŕdneme do oblasti ľahkých softshellových búnd a predstavíme si jeden z produktov od firmy Progress.

Výrobca
Progress
Model
OS Thor
Typ
softshellová bunda
Materiály
Polyester 94 %, Spandex 6 %
Vodný stĺpec
8000 mm
Priedušnosť
8000 g/m2/24 hod
Hmotnosť
613 g
Farebné kombinácie
čierna
Páči sa mi
strih a nastavenie kapucne
strih bundy
reflexné prvky
komfort nosenia
vnutorné prevedenie vreciek
Nepáči sa mi
krátke suché zipsy na manžetách
uchytenie dopínacích gúm na kapucni
malé vetracie otvory pod pazuchami
Infocena
109 €
Obchody
progress-sk.sk

Materiál a parametre

Priznám sa, v prvom momente, keď sa mi bunda dostala do rúk, hlavou mi prebehla myšlienka: „Toto je softšelka?“ Ale potom som si uvedomil, že pokrok a vývoj napreduje, materiály sa množia a vývoj v outdoorovom odvetví postupuje exponenciálnym radom. Takže o čo ide?

Podľa výrobcu je to ľahká softshellová bundu s podšívkou určená pre pánov. A môžem len súhlasiť – bunda je ľahká. Mnou testovaný kus váži presne 613 gramov, po odpočítaní soľných usadenín to môže byť okolo 600 g. Materiálové zloženie je 94 % polyester a 6 % Spandex. Spandexové vlákno v bunde cítiť, jej pružnosť je dostatočná. Zipsy sú použité osvedčené YKK (dvojbežcový hlavný, jednoduché vreckové) s vodeodolnou úpravou (ďalej iba WP). Hoci osobne mám radšej prekrytie légou z dôvodu ťažšieho chodu WP zipsov, v tomto prípade nekomfort nepociťujem. Zipsy sú zakončené šedými pútkami s názvom firmy, idú pomerne ľahko a nezadrhávajú sa. Z vnútornej strany je krycia léga, ktorá vo vrchnej časti prechádza ponad koniec zipsu dopredu a kryje bežec zipsu. Vrchný materiál je príjemný, príliš nešuští, dokonca je na pleciach, hornej časti chrbta, na bokoch a v časti rukávov ozdobený príjemnou vzorkou, ktorá nekričí. Čierna na čiernej ani nemôže. Vrecká sú umiestnené klasicky, dve bočné spodné, jedno náprsné na ľavej strane, jedno vnútorné náprsné. Vrecká nie sú prevedené ako vetracie otvory, čiže sú celé na vrchnej strane záterovej vrstvy. Takže v nich môžeme nosiť aj vodu.

Na vrchnej vrstve je z vnútornej strany nanesená nepremokavá vrstva, ktorá je prekrytá klasickou sieťovou podšívkou. Slúži ako ochrana záteru aj ako dištančná vrstva medzi vrchnou vrstvou a termoprádlom. Bunda má síce dosť švov, ale všetky sú podlepené, takže strata funkčnosti nehrozí. Pod pazuchami sú vetracie otvory s obojsmernými zipsami (tiež YKK) a sú prekryté podšívkovou sieťkou. Kapucňa je pevná, neodnímateľná, nastaviteľná v troch smeroch, s malým šiltom. Manžety na rukávoch sa sťahujú suchým zipsom. Takisto sťahovatelný je spodný patent bundy. Všetky sťahovacie gumičky sú oranžovej farby.

Výrobca o parametroch informuje nášivkou na vnútornom vrecku. V prvom riadku je „4way power stretch“. V preklade „štvorcestný silný napinák“. Predpokladám, že ide o strečové vlastnosti bundy, jej pružnosť a zároveň pevnosť vo všetkých smeroch. To súhlasí. Ďalej je veľký nápis SOFTSHELL. Pravdu povediac, moje predstavy o softshelli sú trochu iné, ale som stará škola, a ak to výrobca takto nazýva, určite to bude pravda. Technické parametre v podstate použitému typu materiálu nasvedčujú. A tie tvoria ďalší riadok informácií. Vodný stĺpec 8000 mm, paropriepustnosť 8000 g/m2/24 hod. V ďalšom riadku je materiálové zloženie a za tým sú informácie o vlastnostiach. To znamená, že bunda je dvojvrstvová (two layers), pružná (stretch), nepremokavá (waterproof), dýchajúca (breathable) a neprefúkavá (windproof). Ešte treba podotknúť, že bunda má na pravej strane predného dielu nápis Progress a na ľavom rukáve a spodnej časti zadného dielu logo značky, ktoré sú z reflexného materiálu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vyhotovenie

Najprv celkový dojem, ktorý je dobrý. Ba povedal by som, veľmi dobrý. V prvom rade veľkosť. Keďže sa v poslednom čase pohybujem medzi XL a XXL, mal som z veľkosti XL obavy. Ale je skutočne ako na mňa, čiže povedal by som, že je asi o ¼ väčšia, ako normálna konfekčná veľkosť. Je dostatočne voľná aj v prsnej, aj v brušnej časti, ale nie je nafúknutá, nenecháva medzi ňou a telom veľa priestoru. Vnútorná sieťka je príjemná na dotyk, s optimálnou hustotou. Aj dĺžka rukávov je optimálna, čiže málinko dlhšia a po stiahnutí manžetami sa bunda pri zdvihnutí rúk nevyťahuje nad pás. Zadný diel je asi o 3 cm predĺžený, kľudne by som ešte pár cm pridal. Takisto by som pridal pár cm aj na dĺžke odvetrania pod pazuchami, čo ocenia hlavne ľudia s nadmerným výdajom tekutín potnými žľazami, medzi ktorých sa samozrejme radím tiež. Čo na bunde oceňujem maximálne, je kapucňa. Nastavuje sa v troch smeroch a to skutočne dokonale, krásne obopne celú hlavu, nebráni v pohybe, nepodfukuje ju. Pri zapnutej bunde a natiahnutej kapucni je krytá aj brada, tu by som možno pristal na malinko vyšší golier. Ale je to len môj názor a môj zvyk, inému používateľovi môže byť dostatočný. Pár detailov, ktoré možno nie sú úplne smerodajné, manžety na rukávoch by mohli mať dlhší suchý zips, aspoň o 5 cm, keď nemám rukavice, tak prekryv „sucháča“ je dosť malý, len asi 2 cm. Takisto uchytenie dopínacej gumy na kapucni na ľavej aj pravej strane sa vyťahuje z dierky, guma sa začína strapkať (viď detail na fotografii). Bolo by fajn upevniť gumu vnútri dierky. To, že na niektorých miestach trčia nitky, je len ľahko zastrihnuteľný detail. A úplne posledná časť kritickej sekcie, zacvaknutie zipsu do dvojcestného bežca je trochu ťažšie, treba si dať pozor, aby boli oba bežce v rovine, inak hrozí poškodenie zipsu.

Prvotné dojmy

Vzhľadom na menej času a príležitostí som bundu podrobil len ľahším testom, poriadnu záťaž som jej (sebe) ešte nedal. Ale už teraz môžem poskytnúť prvé dojmy. Začnem komfortom nosenia. A tomu sa skutočne nedá nič vytknúť. Aj keby som chcel. Ale nechcem. Je pohodlná, dostatočne veľká, dobre ušitá, strih je výborný. Rukávy sa nezhŕňajú, ani bunda sa príliš nedvíha nad pás. Čierna farba je optimálna (zoštíhľuje), vzorka vkusná a nevtieravá. Kapucňa skvelá, čo je na bunde top časť. Aj sťahovanie v páse drží dostatočne.

Parametre samozrejme nedosahujú „membránové“ hodnoty, ale bunda ani nie je primárne určená do extrémneho počasia. Osobne by som ju bral ako trojsezónne oblečenie, hlavne jar a jeseň, v lete len v chladnom období. Absolvoval som s ňou aj pár hodín v daždi, nedá sa nič vytknúť, nič nepremoklo. Ale v intenzívnom silnom niekoľkohodinovom lejaku ešte nebola. Trochu mám obavy, ako sa bude správať v daždi pri 20 kg batohu, či nezačne pod popruhmi nasávať. Uvidíme. Apropo, čo sa týka batohu, odporúčam mať pri nej dobre nastaviteľné popruhy, lebo sa dosť na pleciach šmýkajú. Ak na nej bude niekto nosiť ťažké batohy.

Po nepremokavosti musím spomenúť paropriepustnosť. Tu je trochu väčší problém, sčasti spôsobený mojím potením, sčasti nižšou hodnotou. Ale ak mám byť úprimný, v daždi, vlhku, hmle mi nepomôže ani membrána s parametrami nad 35 000. Kto pozná princíp, prikloní sa k môjmu názoru. Takže som sa potil. Ale nie tak extrémne, ako v iných produktoch, čo som mal česť nosiť. Bundu som mal na sebe aj v teplejšom počasí, aj v slnečnom počasí, aj som si v nej dal ostrejšiu kratšiu túru vo Vysokých Tatrách a stále to zodpovedalo počasiu, teplote a vynaloženému úsiliu. Čiže kto s malým diskomfortom počíta, skôr ho príjemne prekvapí. Na druhej strane, keď som mal otvorené „vetráky“ a bol som v silnom vetre, telo sa dostatočne ochladzovalo a potenie bolo nižšie. Zhrnuté - netreba čakať zázraky, len milé prekvapenie. Samozrejme za použitia vhodnej funkčnej bielizne.

Vo vetre sa bunda správala tak, ako sa na softšelku patrí. Nie a nie prefúknuť. Možno mi pri aktívnom pohybe vo vetre pri prestávke chýbal klasický fleece, ktorý obyčajne v softshellkách býva v rámci podšívky, ale na druhej strane pri pohybe sa s ním človek viac prehrieva. A tenkú flisku si pod bundu môžem obliecť kedykoľvek. Aj kedykoľvek vyzliecť.

O údržbe sa veľmi zmieňovať nemusím, na štítku je zakázané všetko okrem prania do 40 °C. Aj tak by som odporúčal skôr 30 °C, bez aviváže, ako je uvedené na štítku, bez žmýkania a v konečnom dôsledku aj bez prania. Často stačí len mokrou hubkou utrieť zašpinenú časť. A to je raz-dva.

Samozrejme, bunda bude podrobená ďalším zaťažkávajúcim testom, teraz mi skôr išlo o prvotné predstavenie. Sám som zvedavý, ako sa bude správať a hlavne, koľko vydrží.

Fotogaléria k článku

Najnovšie