Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Bivak Partizánsky bunker pod Pirnagovým vrchom

Počas prechodu Vihorlatských vrchov som sa v západnej časti pohoria dostal do oblasti vrchu Kyjov. V týchto miestach v čase SNP pôsobilo viacero partizánskych skupín. Mali tu svoje základne, sklady a bunkre. A práve jeden takýto bunker sa nachádza blízko kameňolomu pod Pirganovým vrchom. Ide o zrekonštruovanú partizánsku zemľanku, ktorá sa dá využiť ako núdzové útočisko pred dažďom či miesto na prespanie počas hrebeňového prechodu.

Poloha
Vihorlatské vrchy: západne od Kyjova, pod Pirnagovým vrchom (644 m)
Nadmorská výška
567 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.84659 ° SŠ
dĺžka: 21.99128 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 osôb
Prevádzka
trojsezónna bez vykurovacieho telesa
Voda
Studnička pri bunkri
Dalšie info
Veľmi pekné okolie, neoficiálny vyznačený hrebeňový chodník Vihorlatu, Zemplínska šírava, hrady Jasenov, Brekov a Vinné

V dobe ešte nedávno minulej sa sem nedalo voľne dostať, nakoľko oblasť ležala vo Vojenskom obvode Valaškovce. Avšak dňom 1. júla 2012 vstúpila do platnosti novela zákona č. 281/1997 Z. z. o vojenských obvodoch, ktorá okrem iného umožňuje vstup širokej verejnosti na územie vojenských obvodov bez nutnosti mať povolenie Ministerstva obrany SR. Ešte dôležité upozornenie – na území vojenského obvodu je zakázané zdržiavať sa dlhšie ako 24 hodín!

Poloha a prístup

Stavba bývalého partizánskeho bunkra je situovaná neďaleko opusteného kameňolomu pod juhozápadným výbežkom Pirnagovho vrchu (644 m). Ten sa nachádza v západnej časti Vihorlatských vrchov, asi 1300 metrov západnejšie od dominantného vrchu Kyjov. Prístup k bunkru je možný po trase neoficiálneho, ale vyznačeného hrebeňového chodníka, ktorý prechádza povedľa bunkra. Hrebeňový chodník sa začína na ceste spájajúcej dedinu Porúbku s oblasťou Vinianskeho jazera pri obci Vinné a končí na vrchole Vihorlatu.

Z vrcholu Vihorlatu sa k bunkru dostanete približne asi za 3,5 hodiny.
Z Porúbky či od Vinianskeho jazera sem cesta trvá asi 1 hodinu.
Podobný partizánsky bunker sa nachádza asi 2 kilometre východnejšie, v juhozápadnom úbočí vrchu Kyjov.

Objekt

Bunker predstavuje zrubovú stavbu – polozemnicu, ktorá je z polovice zapustená do zeme, resp. obloženú zeminou spevnenou nasucho uloženými kameňmi. Stavba je kvadratického pôdorysu o dĺžke približne 4 metre a šírke asi 3 metre. Zastrešená je drevenými trámami, ktoré sú pokryté asfaltovou krytinou. Do bunkra sa vstupuje cez dvere v čelnej stene. Avšak tie sú zabezpečené len železnou mrežou. Bunker býval v minulosti uzamknutý, ale v súčastnosti je voľne prístupný. Iných otvorov – okien, tu pochopiteľne niet, preto svetlo vniká dnu len cez dvere. V interiéri sa nachádza pomerne veľká pričňa, na ktorej sa pohodlne vyspia štyri osoby. Na podlahe, ktorú tvori udupaná hlina, sa ešte môžu vyspať na karimatkách a v spacích vakoch ďalšie dve osoby. Iné zariadenie tu nie je.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pred bunkrom je ohnisko a kúsok vedľa pomerne veľký stôl a viacero lavíc. Celý areál dopĺňa tabuľka so strohými informáciami o partizánskych skupinách, ktoré tu pôsobili a upravená studnička – prameň. Opísaná stavba dobre poslúži ako miesto na prespanie pri viacdňovom prechode hrebeňom Vihorlatských vrchov. Keďže ale leží tesne za hranicou Vojenského obvodu Valaškovce, pri jej návšteve sa treba riadiť pravidlami pre vstup do vojenských obvodov a na stránke Ministerstva obrany SR si zistiť, či v oblasti neprebieha vojenské cvičenie.

Voda a okolie

Hneď vedľa bunkra sa nachádza upravená studnička – prameň. V okolí sa nachádza viacero zaujímavých lokalít a turistických cieľov. V prvom rade by som spomenul vyznačený neoficiálny chodník vedúci hrebeňom pohoria. Ďalej je to najvyšší vrch pohoria - Vihorlat, či blízky vrch Kyjov s krásnym pralesom. Za návštevu určite stojí aj západná časť s vrchmi Chlm a Krivoštianka, či oblasť Zemplínskej šíravy, Vinianskeho jazera a NPR Humenský Sokol.

Osobne odporúčam návštevu hradov Jasenov, Brekov a Vinné. Všetky tri hrady sú pekne upravené, bola z nich odstránená náletová zeleň a prebiehajú na nich citlivé rekonštrukčné práce.

Zaujímavé odkazy

Opis trasy neoficiálneho hrebeňového chodníka
Turistika po Vihorlatských vrchoch
CHKO Vihorlat
Vihorlat
Partizáni vo Vihorlate
Pravidlá pre vstup do vojenských obvodov
Harmonogram vojenských cvičení na území vojenských obvodov
Združenie na záchranu Jasenovského hradu
OZ Zemplínsko-užská hradná cesta a hrad Vinné
Hrad a obec Brekov
Zemplínska šírava na Wikipédii

Fotogaléria k článku

Najnovšie