Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Dámska bunda Kilpi Melona

Kilpi Melona je dámska nepremokavá bunda, ktorú výrobca zaradil do kategórie na jarné a jesenné použitie. Je vyrobená z dvojvrstvého ripstopového materiálu Siberium 10.000 2L. Na vnútornej strane je preto samostatná podšívka z priedušnej sieťoviny. Bunda sa dá kúpiť v dvoch farbách – červenej a fialovej. Ja som niekoľko mesiacov testovala fialový variant.

Výrobca
Kilpi
Model
Melona
Typ
nepremokavá dvojvrstvová bunda
Materiály
Siberium 10.000 2L
Vodný stĺpec
10 000 mm
Priedušnosť
8.000 g/m2/24h
Hmotnosť
460 g
Páči sa mi
farba, dizajn, systém sťahovania v spodnom leme, predĺžený zadný diel, zapínanie kapucne
Nepáči sa mi
malé a nízko posadené vrecká, umiestnenie odvetrávania
Infocena
55 € – akciová
Hodnotenie
- cena: 9 z 10
- hmotnosť: 8 z 10
- dizajn: 9 z 10
- manipulácia: 9 z 10
- rozmery: 9 z 10
- materiály: 5 z 10
- údržba: 8 z 10
- cena/výkon: 9 z 10
- detaily: 7 z 10
- multifunkčnosť: 7 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 80 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
kilpi-shop.sk$ret

Farba a veľkosť

K dispozícii som mala veľkosť 42, ktorá mi veľmi dobre sadla. Aj napriek môjmu nižšiemu vzrastu mi dobre sedela aj dĺžka rukávov. Rukávy sú anatomicky tvarované so spevneným sťahovaním, ktoré je dostatočne pevné a obopína dobre zápästie. Zadný diel bundy je predĺžený, pri sedení sa nevyhŕňa hore. Pri sedení mi siahal až po spodný okraj zadku a dobre to hreje, čo ocenia hlavne ženy náchylné na prechladnutie krížov. Veľkosť bundy sa dá okrem rukávov prispôsobiť aj v oblasti pásu. V spodnom leme je elastická gumička na sťahovanie. Sťahovanie nie je zabezpečené pomocou klasického zdrhovadla, a tak mi chvíľu trvalo, kým som sa s ním zoznámila. Elastická šnúrka vychádza z lemu von cez otvor v tvare slzy. Gumičku stiahnete na požadovanú veľkosť a sama sa zafixuje v hrote slzy. Pri povoľovaní gumičky na pôvodnú veľkosť odporúčam „manuálne“ uvoľnenie gumičky z hrotu slzy, ťahaním za okraje lemu sa gumička z hrotov samovoľne neuvoľní. Gumička je nadôvažok upevnená k podšívke malým čiernym látkovým pútkom, takže vám nevytŕča z bundy.

Bunda má veľmi zaujímavú a výraznú farebnú kombináciu, ktorá podľa mňa nejednu ženskú dušu poteší. Hlavná fialová farba je kombinovaná s krikľavo zelenou farbou zipsov, podšívky, goliera, vnútra kapucne, šnúrok na zipsoch a reflexných nápisov – Kilpi vľavo vpredu pri náprsnom vrecku, vzadu na ľavom pleci, obrázok vľavo dole vzadu a nápis Siberium 10000 2L na pravom rukáve.

Vrecká a zipsy

Bunda má zvonka dve klasické vrecká a jedno náprsné vrecko. Vo vnútri sa nachádza jedno väčšie a hlbšie vrecko na zips, jedno menšie vrecko na suchý zips a jedno sieťované vrecko. Vnútorné vrecká sú svojimi rozmermi vhodné na doklady či peňaženku. Dve klasické vonkajšie vrecká sú umiestnené kolmo na pás a ich rozopínacia veľkosť je 17 cm, takže veľké veci do vrecka nezmestíte, ale na schovanie rúk to bohato stačí. Sú približne 5 cm od spodného okraja bundy, preto ich bedrový pás väčšieho batoha prekryje, takže do vrecka sa nedostanete, čo je veľké mínus. Zipsy na všetkých vreckách sa zapínajú hladko. Vrecká nie sú veľmi hlboké, takže v prípade, že v nich chcete niečo nosiť, odporúčam ich zazipsovanie. Vrecká sú vystlané čiernou polyesterovou podšívkou. Náprsné vrecko má rozopínaciu veľkosť 16 cm a je pomerne priestranné, kľudne aj na uloženie dokladov či peňaženky. Tiahlo bežca zipsu na náprsnom vrecku má zaujímavú vychytávku: na zelenej gumičke z tiahla je na konci umelohmotná pracka anatomicky vytvarovaná na palec a ukazovák. Taký istý systém je aj na hlavnom zipse. Priznám sa, že na začiatku zaúradovala sila zvyku a zips som zapínala za kovové tiahlo, ale časom som si na to zvykla a ocenila to. Hlavný zips sa dá rozopnúť aj zospodu.

Kapucňa a golier

Kapucňa je odopínacia pomocou zipsu a suchého zipsu, ktorý má zaujímavý systém zapínania. Klasický systém, kedy sú na konci spodného lemu kapucne suché zipsy a vy si lem zapnete pod bradou, tu nie je. Suché zipsy na konci lemu sa zapínajú do akoby „vrecka“ na golieri, kde je nenápadne schovaný protikus. Výhodou je, že sa vám do drapľavej časti zipsu nezachytávajú vlasy či tričko a takisto, keď si chcete bundu vyzliecť, nemusíte si kapucňu vôbec rozopnúť. Zaujímavý dizajnový prvok, ktorý ma na úvod zmiatol a myslela som, si že mám zle našité suché zipsy. Kapucňa je podľa môjho názoru dostatočne veľká a dá sa jednoducho upraviť. Na temene hlavy sa nachádza suchý zips, ktorým si ju môžete pohodlne zmenšiť. Šírka sa dá upraviť pomocou sťahovacej gumičky, ktorá je na rozhraní šiltu a kapucne a jej sťahovanie je založené na tom istom princípe, ako gumička v spodnom leme bundy. Šilt je po celom obvode kapucne, po stiahnutí gumičky sa zvlní a gumičky mierne odstávajú od kapucne, ale na funkčnosť to nevplýva a aj napriek zvlneniu kapucňa dobre chráni pred dažďom. Golier je zvýšený a dobre prekrýva bradu. Z celej vnútornej strany je golier obšitý zeleným fleece materiálom, takisto aj ochrana brady. Fleecový materiál je aj okolo vrchnej časti hlavného zipsu a pokračuje na jeho vonkajšiu stranu, kde vytvára záklopku kryjúcu bežec zipsu. Golier a ochrana brady pôsobia na kožu mäkko a príjemne a v bunde zapnutej až ku krku máte pocit pohodlia.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vetranie, materiál

Vetranie je zabezpečné pomocou dvoch otvorov umiestnených 2 cm pod pazuchou. Otvory sú dlhé 17 cm, prekryté krikľavo zelenou sieťovinou a otvárajú sa zipsom s tiahlom a látkovým úchopom. Bunda je vyrobená zo 100 % polyesteru: vonkajšia vrstva je zo „šušťákového“ materiálu Siberium 10000 2L s parametrami vodeodolnosti 10 000 mm vodného stĺpca a priedušnosti 8.000 g/m2/24h. Keďže ide o dvojvrstvový materiál, na vnútornej strane je priedušná sieťovina.

Výrobca uvádza, že je to prechodná bunda vhodná do nepriaznivého jarného a jesenného počasia, na všetky aktivity či na outdoorové alebo športové i na bežné nosenie. Bundu som využívala na rôzne činnosti, ako bicykel, turistika, bežné nosenie v meste či na huby. Bunda sa mi osvedčila na bicykli a keďže chodím do práce na bicykli, ocenila som ju hlavne v chladné rána pri zjazdoch dole kopcom, pri stúpaní to už bolo horšie, bunda bola teplá a spotila som sa v nej. Pri turistike sa mi osvedčila počas chladnejších dní, dobre zahriala. Keďže je dizajnovo vhodná aj na bežné nosenie vynosila som ju hlavne počas chladnejšieho mája aj v meste a veľmi sa mi osvedčila pri návšteve nášho kina pod holým nebom, kde človek 2 hodiny bez pohybu sedí. Mala som pod ňou len obyčajné bavlnené tričko s dlhým rukávom, fúkalo a rozhodne to nebol typický letný teplý večer a cítila som sa v nej v pohode. Pri sedení v „kine“ som ocenila aj dlhší zadný diel a veľkú kapucňu. Pri typických letných teplotách je samozrejme nevhodná, odvetrávanie nestíha, je v nej teplo a človek sa rýchlo spotí, takže sa potvrdzujú slová výrobcu, že je určená na jar a jeseň. Takisto sa mi až tak neosvedčila na hubách, čo sa týka vodeodolnosti, pri chôdzi pomedzi mokré stromy, kedy sa voda priamo dostáva do kontaktu s odevom, mi rukávy premokli až na podšívku. Pri klasickom vlhku z dažďa bunda ustála bežnú prehánku.

Záver

Dámska bunda Kilpi Melona je bunda všestranného využitia do chladnejších podmienok. Hodí sa na rôzne druhy aktivít, napr. jednodňová turistika, cyklistika, korčule a podobne. Nenápadné, ale praktické dizajnové prvky z nej robia bundu, ktorá sa dá dobre prispôsobiť vašim požiadavkám, ako aj prírodným podmienkam. Nehodí sa do náročných zimných podmienok a nepotešia sa ani horolezci, keďže pod kapucňu sa nezmestí prilba a vďaka predĺženému zadnému dielu cez zadok je menej vhodná na použitie so sedacím úväzom.

Kilpi Melona je bunda s rôznorodým využitím a vďaka modernému dizajnu, farebnej kombinácii a priaznivej cene ju športovo založený človek využije v prírode aj v mestskom prostredí.

Fotogaléria k článku

Najnovšie