Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Mitová chata na Rohuli

Mitová chata je po útulni na Čiernej hore pravdepodobne druhou najznámejšou a najnavštevovanejšou turistickou útulňou v Nízkych Beskydách a v okolí Svidníka. Podobne ako na Čiernej hore, aj pri tejto chate sa nachádza turistická rozhľadňa, z ktorej môžete zazrieť vzdialené Vysoké Tatry, ale i poľské a ukrajinské Poloniny a ostatné blízke pohoria.

Poloha
Východné Karpaty - Nízke Beskydy: vrchol Rohuľa
Nadmorská výška
596 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.358563 ° SŠ
dĺžka: 21.557059 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia (na laviciach v chate), 8 - 10 ľudí (podkrovie) - nutný je vlastný spacák a karimatka
Prevádzka
celoročná bez hospodára
Voda
prameň na modrej TZT asi 10 minút od chaty
Spojenie
Svidník (bus), Nižná Jedľová (bus), Belejovce (bus), Kapišová (bus), Kružlová (bus)
Dalšie info
stôl, stoličky, lavice, pec (petrík), ohnisko, rozhľadňa, studnička

Poloha a prístup

Mitová chata sa nachádza na vrchu Rohuľa (595 m), ktorý je situovaný severne od mesta Svidník. Okolo chaty vedie modrá turistická značka, ktorá spája Vápeník s Nižnou Jedľovou, kde sa napája na Cestu hrdinov SNP. Najľahšia cesta k chate vedie po modrej značke z Belejoviec (asi 0.50 h). Ďalšie výstupové trasy vedú z Nižnej Jedľovej (modrá) a z Kružlovej (miestna žltá). Obidve trasy vám zaberú približne hodinu. Ak sa na Rohoľu vyberiete priamo zo Svidníka, cesta vám bude trvať približne 2 hodiny.

Objekt a nocľah

Mitová chata (postavená v roku 2002) je drevená prízemná stavba so štvorcovým pôdorysom 5 x 5 metrov. Obvodové steny predstavuje vonkajší a vnútorný obklad z nahrubo opracovaných dosiek a paluboviek. Medzera medzi vonkajším a vnútorným obkladom je bez izolácie. Chata má jedny vchodové dvere a dve zasklené okná. Sedlová strecha je z trapézového plechu, bez izolácie.

V interiéri sa nachádza stôl a štyri stoličky. Okrem stola sú okolo stien umiestnené štyri široké lavice, na ktorých je možné prenocovať. V pravom rohu za dverami sa nachádzajú schody na povalu, kde je prázdny priestor. Povala je teda ideálnym miestom na prenocovanie, v ktorom by mohlo komfortne prespať 8 až 10 osôb na vlastnej karimatke. Pri schodoch sa nachádza liatinová piecka (petrík), ktorá slúži na vykurovanie alebo na varenie. V zimných mesiacoch je pravdepodobne využiteľná iba spodná časť chaty, pretože plechová strecha bez zateplenia a viac ako centimetrové medzery medzi doskami v štíte vás neochránia pred mrazom.

História a súčasnosť rozhľadne

Rozhľadňa stojí na mieste, kde v minulosti stála meračská veža. Bola vysoká 21 metrov a fungovala do roku 1962. Súčasná rozhľadňa je vysoká 14 metrov a má tvar štvorbokého ihlanu. Na rozhľadni sa nachádzajú štyri plošiny, na ktoré sa vystupuje po rebríkoch. Stavať sa začala v roku 2000 a dokončená bola v roku 2005. Na jej výstavbe sa podieľali obyvatelia obcí Vyšná Jedľová, Nižná Jedľová, Belejovce a členovia klubu Touristteam a Outdoor klub Svidník. Posledná renovácia rozhľadne prebehla v roku 2013 a realizovalo ju Občianske združenie Nízke Beskydy. V prípade dobrého počasia poskytuje rozhľadňa výhľad na Nízke Beskydy, Vihorlatské vrchy, Poloniny, Bieszczady, Čergov, Busov, Slanské vrchy a Vysoké Tatry.

Voda a okolie

Voda sa nachádza 450 metrov od chaty a dostanete sa k nej po modrej značke, ktorá smeruje do obce Belejovce. Odbočka k prameňu je riadne vyznačená a mali by ste k nemu trafiť bez problémov. Súradnice prameňa sú 49.361432° 21.554109°.

V blízkom okolí chaty sa nachádza turistická rozhľadňa a šesť stolov s lavicami. Dva stoly a malé ohnisko sú umiestnené pred chatou, ďalšie tri stoly a dve ohniská sú za chatou. Na lúke je pozostatok po veľkej vatre, pretože každoročne sa tu koná pálenie Jánskych ohňov. Pár metrov od rozhľadne nájdete tiež hojdačku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie