Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad na prístrešok
Celkový pohľad na prístrešok Zatvoriť

Prístrešok Perúnska lúka

Na svojich nespočetných potulkách po Záhorí som v lete navštívil oblasť lužných lesov pri rieke Morave. Na túre z Holíča do Skalice som sa dostal k miestu volanému Perúnska lúka. Natrafil som na stavbu jednoduchého prístreška, ktorý umožňuje nielen oddych, ale v prípade núdze sa dá relatívne pohodlne stráviť aj noc.

Poloha
Záhorie: Dolnomoravský úval (západná časť katastrálneho územia mesta Skalica)
Nadmorská výška
176 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.85757 ° SŠ
dĺžka: 17.18132 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 – 4 osoby
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
V období 1. V. – 28. X. v prístave Skalica, mimo sezóny obec Kátov
Dalšie info
V období 1. V. – 28. X. zázemie v prístave Skalica (reštaurácia, toalety, rozhľadňa), v okolí sa nachádza mnoho zaujímavostí

Poloha a prístup

Nižšie opísaná stavba sa nachádza v západnej časti katastrálneho územia mesta Skalica. Územie leží v slovenskej časti Dolnomoravského úvalu, na ľavom brehu rieky Moravy. Krajinu z veľkej časti vypĺňajú lužné lesy s poliami, ktoré sú popretkávané viacerými mŕtvymi ramenami, vodnými plochami či kanálmi. Priestorom prechádza žlto vyznačená okružná turistická trasa, vedúca zo železničnej stanice Skalica, ktorá pokračuje okolo Skalického rybníka až k TIM Perúnska lúka. Odtiaľ vedie ku Skalickému prístavu a späť k železničnej stanici. Prístrešok je situovaný priamo na jej trase pri TIM Perúnska lúka.

- žltá značka zo Skalice (1.30 h),
- žltá značka zo Skalického prístavu (0.45 h)

Objekt a nocľah

Prístrešok predstavuje jednoduchú stavbu obdĺžnikového pôdorysu s rozmermi približne 2 x 4 m. Drevená konštrukcia nesie sedlovú strechu, ktorá siaha na severozápadnej strane až takmer k podlahe. Z ostatných strán je besiedka voľne otvorená do terénu. Strecha je pokrytá asfaltovou krytinou, pričom podlaha je z kamennej zámkovej dlažby. V interiéri sa nachádza stôl, ktorý sa dá použiť ako pričňa pre jednu osobu. Ďalšie dve či tri osoby musia spať na podlahe. Komfort interiéru sa dá zvýšiť upevnením PVC fólie, či celty na náveternej strane altánka. Vedľa stavby stoja informačné tabule a kôš na odpad.

Voda a okolie

Prírodný zdroj vody – prameň či studnička sa v okolí nenachádza. Najbližšia voda sa dá načerpať v blízkom Skalickom prístave, ale len v období, keď je prístav v prevádzke (1. V. – 28. X.). V tom čase môžeme využiť služby reštaurácie, sociálnych zariadení a navštíviť vyhliadkovú vežu. Okrem toho je možné načerpať vodu v letných mesiacoch v bufetoch pri Skalickom rybníku, celoročne v blízkej obci Kátov. V okolí sa nachádza viacero zaujímavých turistických miest. Hlavným lákadlom je bezpochyby samotný Baťov kanál, po ktorom sa dá plaviť v prenajatých člnoch a samotné, na pamiatky mimoriadne bohaté mesto Skalica (hrad, rotunda, mestské hradby, námestie s farským kostolom a pod.). Ďalej je to Holíč s opevneným zámkom (pôvodne hrad Wywar), obec Kopčany s kostolom sv. Margity Antiochijskej, ktorý patril k areálu veľkomoravského hradiska Valy v Mikulčiciach. Na Morave sú to mestá Hodonín a Strážnice a spomenuté veľkomoravské hradisko Valy v Mikulčiciach. V okolí, najmä na Morave, sa nachádza mnoho značených trás určených peším turistom a cyklistom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie