Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Penzión Manín
Penzión Manín Zatvoriť

Chata Penzión Manín

Pri potulkách malebnými Súľovskými vrchmi dobre padne osvieženie a oddych. Keďže chata sa nachádza na križovatke viacerých cyklotrás, hojne ju využívajú najmä cykloturisti. Ale aj pešiak, po viacdňovom pochode túžiaci po teplej sprche, alebo rodina s menšími deťmi ocení možnosť pohodlného ubytovania.

Poloha
Súľovské vrchy: pri obci Kostolec
Nadmorská výška
435 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.1309 ° SŠ
dĺžka: 18.52917 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 x 3-lôžková, 7 x 4-lôžková, 1 x 5-lôžková izba
Prevádzka
celoročná s obslužným personálom
Voda
vodovod v objekte
Cena
21,50 / 19,- / 17,- € (podľa dĺžky pobytu) - zľavy
Kontakt
+421 42 43 99 031, penzionmanin@penzionmanin.sk
Spojenie
Považská Bystrica (vlak, bus) - Vrchteplá (bus)
Dalšie info
penzionmanin.sk

Poloha

Nachádza sa v južnej časti pohoria, pri ceste spájajúcej obec Vrchteplá s Považím. Prechádza okolo nej červená TZT, vedúca po ceste od železničnej stanice Považská Teplá cez Manínsku tiesňavu do Vrchteplej (a ďalej cez Súľov až do Žiliny). Súbežne vedie jedna z cyklotrás, ďalšia (z Považskej Bystrice do Plevníka) ju v týchto miestach križuje.

Prístup

- zo stanice Považská Teplá cez Záskalie (červená TZT), 1:40 h,
- z Vrchteplej (červená TZT), 0:40 h,
- zo Súľova cez Vrchteplú (červená resp. zelená a červená TZT), 2:10 h,
- z Považskej Bystrice cez Záskalie (žltá, zelená a červená TZT), 2:55 h.

Objekt

Drevená zrubová stavba bola postavená v medzivojnovom období ako škola pre obce Kostolec a Záskalie. Nejaký čas v nej učiteľoval spisovateľ Peter Jilemnický, ktorý má na múriku vedľa parkoviska pamätnú tabuľu. Postupne chátrajúci objekt sa zmenou účelu a rekonštrukciou (ako sa dá dočítať - bez použitia eurofondov) podarilo zachrániť pred zánikom. V interiéri sú zachované niektoré artefakty z minulých čias.

Spodné podlažie je rozdelené medzi reštauráciu, osobitnú miestnosť (zrejme bývalá trieda), kuchyňu a hospodárske zázemie. Podkrovie je prebudované na ubytovaciu časť. Z reštaurácie alebo priamo z parkoviska popred zrub sa dá vyjsť na terasu. V susednom objekte sa nachádza malá sauna a wellness.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie

Určite si treba prezrieť NPR Manínska tiesňava a PR Kostolecká tiesňava (s najmohutnejším skalným previsom na Slovensku). Dá sa prejsť cez Veľký Manín alebo vystúpiť na bralá Bosmany na protiľahlej strane doliny nad obcou Kostolec (vstup do PP je povolený od 31. 7. do 31. 12.). Obe tiesňavy a Bosmany spája náučný chodník.

Fotogaléria k článku

Najnovšie