Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Tisovská Voniaca
Tisovská Voniaca Zatvoriť

Prístrešok Poľovnícka chata Tisovská Voniaca

Muránska planina, ako jeden z najmenej navštevovaných národných parkov SR, oficiálne povoľuje v návštevnom poriadku voľné táborenie a núdzové bivakovanie. Núdzovo bivakovať, resp. táboriť možno kdekoľvek v tesnej blízkosti turistickej značenej trasy mimo oblastí maloplošných chránených území po dobu jednej noci.

Poloha
Slovenské rudohorie: Spišsko-gemerský kras- Muránska planina - Tisovská Voniaca
Nadmorská výška
1020 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.70572 ° SŠ
dĺžka: 19.95942 ° VD
» Mapa
Nocľah
neoficiálne tolerovaný bivak na krytej verande chaty s vlastným spacákom a karimatkou pre 8 ľudí
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň pod Vonicou na zelenej značke
Kontakt
Slovenský poľovnícky zväz-Poľovnícke združenie Voniaca, 98061 Tisovec
Spojenie
Tisovec (vlak, bus) - Voniaca (zelená značka) > 2 h
Dalšie info
výhľadové bralo, senník-krmelec oproti chate

Tisovská Voniaca síce leží na území národnej prírodnej rezervácie Šarkanica, ale od roku 1946 tu stojí poľovnícka chata (rezervácia bola vyhlásená v roku 1984). Zrubový objekt vybudoval po 2. svetovej vojne Lovecký a ochranný spolok z Tisovca (dnes Poľovnícke združenie Voniaca) na lesnej čistine, ktorá sa vyznačuje vysokým zastúpením kveteny. Druhová pestrosť bylinného krytu dala meno horskej lúke, ktorá patrí medzi najkrajšie lokality prístupné turistickým chodníkom na Muránskej planine. Atraktivitu miesta umocňuje krásny výhľad z brala Voniacej na vrcholy Slovenského rudohoria – Šajba (Strelnica), Čremošná, Ostrá, Hradová, Kášter, Klenovský Vepor a Bánovo.

Tolerovaný bivak

Výhľadové bralo je obľúbeným cieľom poldenných vychádzok obyvateľov Tisovca a preto sa domáci príkladne starajú o lokalitu nielen pravidelným kosením lúky. K výhľadu patria neodmysliteľné drevené lavičky a stožiar so slovenskou vlajkou. V prípade dažďa či vetra je možné sa uchýliť na krytú priestrannú verandu chaty, kde je lavica na sedenie. V prípade núdze možno verandu použiť na núdzový nocľah (pre 8 ľudí), čo je neoficiálne tolerované, ak po sebe nezanecháte stopy. Na lúčine taktiež stojí senník na prikrmovanie zveri. Na bočnej stene zrubu je umiestnený informačný panel z roku 2012 o rastlinstve Voniacej a rovnomennom poľovnom spolku ako súčasť okružnej trasy z Tisovca s názvom "Za vôňami Voniacej s príchuťou histórie" na spôsob náučného chodníka. Chata bola v roku 2006 zrekonštruovaná.

Prístup

* z Pasiek (bus) cez Martinovu dolinu po žltej značke za cca 1.40 h,
* z Tisovca (vlak, bus) cez Ľavkovo po zelenej značke za cca 2 hodiny,
* zo sedla Dielik (bus) cez Paseky a Martinovu dolinu po žltej značke za cca 2 hodiny,
* zo sedla Nižná Kľaková (útulňa) cez Sivákovú a Ostricu po červenej (Rudná magistrála) a zelenej značke za cca 2.15 h,
* zo sedla Burda (útulňa) cez Sivákovú a Ostricu po červenej (Rudná magistrála) a zelenej značke za cca 3.30 h.

Voda

Najbližší zdroj vody je upravená drevená studnička pod Voniacou na zelenej značke, tesne pred najstrmším výstupom na Tisovskú Voniacu od Ľavkova (v smere od Tisovca), kde je na strome uvedené "posledná voda po Sivákovú". Studnička bola v rámci projektu "Za vôňami Voniacej s príchuťou histórie" opravená v roku 2012.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie