Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Profant
Profant Zatvoriť

Prístrešok Maringotka v sedle Profant

Horský hrebeň Slovenského rudohoria, ktorý úzkym chrbátom spája podcelky Spišsko-gemerského krasu, a to Muránsku planinu so Slovenským rajom, patrí k neznámym hrebeňovkám, aj keď ním prechádza modrá značka zo Stolice na Čuntavu. V prípade nepriaznivého počasia určite poteší možnosť uchýlenia sa v podstreší súkromnej chatky v sedle Profant na zelenej okružnej cyklotrase pod spomínaným hrebeňom.

Poloha
Slovenské rudohorie: pomedzie pohorí Spišsko-gemerský kras (Muránska planina) a Stolické vrchy - sedlo Profant
Nadmorská výška
1023 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.82454 ° SŠ
dĺžka: 20.18674 ° VD
» Mapa
Nocľah
voľne prístupné kryté podstrešie na spôsob verandy pre max. 10 ľudí s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
v blízkosti objektu nebol zistený zdroj vody
Spojenie
Červená Skala (vlak, bus) - dolina Stračaník (žltá a zelená cyklotrasa)
Dalšie info
Ide o súkromný objekt, tak je treba počítať s prítomnosťou majiteľov a nerobiť si plánovaný bivak!

Prístup

* zo sedla Telgártska priehybka (Rejdovská priehyba) po zelenej cyklotrase č. 5576 za cca 0.30 h,
* z Červenej Skaly (vlak, bus) po plánovanej žltej cyklotrase č. 8592 dolinou Stračaním cez Kuchárovú za cca 1 h,
* z Telgártu (vlak, bus) po plánovanej žltej cyklotrase č. 8592 poza vrch Homoľa za cca 1 h,
* z Chaty Rita na Čuntave po červenej (Cesta hrdinov SNP / E8) a modrej značke cez Trestník (Trsteník) a sedlo Telgártska priehybka (Rejdovská priehyba) po zelenej cyklotrase č. 5576 za cca 2.30 h,
* zo sedla Javorinka po červenej (Rudná magistrála) cez sedlo Šumiacka priehyba, sedlo Severná lúka (žltá značka) a cez sedlo Telgártska priehybka (Rejdovská priehyba) po zelenej cyklotrase č. 5576 za cca 3 h.

Objekt a nocľah

Na prvý pohľad objekt pôsobí ako salaš s maringotkou a drevenou prístavbou. No pri bližšom skúmaní zistíme, že plechová maringotka je "zaparkovaná takmer na pevno". Priestor pod vozom je zakrytý dreveným obkladom a drevená prístavba pri vstupe tvorí akoby predsieň na spôsob krytej verandy. Súkromná chatka je dobre uzamknutá, no okoloidúcemu pútnikovi podstrešie poskytne dostatočný úkryt pred nečasom. Podstrešie je okolo obité doskami do pása, čiže poskytuje závetrie. Podlaha je vysypaná kamennou drťou, takže si treba pribaliť izolačnú podložku a spací vak. V prístrešku je drevené sedenie (stôl a dve lavice). Strecha pôsobí kvalitne a nemala by pretekať. Pod strechou sa zmestí do 10 nocľažníkov. Chatka je obohnaná jednoduchým žrďovým plotom a v tesnej blízkosti sa nachádza suchý záchod (latrína).

Upozorňujem, že ide o súkromný objekt. Netreba si robiť plánovaný bivak, keďže možno počítať s prítomnosťou majiteľov!

Susedné objekty

V doline Stračaník (pod sedlom Profant) sa nachádzajú ďalšie tri objekty vhodné k úkrytu pred dažďom (k nocľahu nie). V lokalite pod Tatričkami (1 km pod Profantom) sa nachádza rozbitá lesná chatka, v ktorej je značný neporiadok a má porušenú statiku. Hneď poniže na okraji lúky Kuchárová sa nachádza udržiavaný lesný zrub, pri ktorom je drevený prístrešok, ale chata je oplotená a viditeľne často navštevovaná. Najbližšie k Červenej Skale v ústí doliny Stračaník do údolia Hrona stojí chátrajúca horáreň (alebo prevádzková budova lesnej škôlky), ktorá má preborený krov, pokrytý hnijúcim šindľom a je v žalostnom stave.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Zdroj vody som v okolí nehľadal, ale keďže ide o krasovú oblasť Spišsko-gemerského krasu (Muránska planina), tak bude po vodu potrebné zísť nižšie do dolín. Ak viete o prameni v blízkosti, napíšte do diskusie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie