Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Jeden z mnohých senníkov
Jeden z mnohých senníkov Zatvoriť

Búda Štelbašske šeňiky pod Bišarom

V najvýchodnejšej časti Levočských vrchov sú možnosti na nocovanie obmedzené. Miestne hory nie sú cieľom masovej turistiky. Napriek tomu chcem v krátkom článku priblížiť viacero senníkov nad šarišskou obcou Tichý Potok, ktoré sú na prenocovanie vhodné.

Poloha
Levočské vrchy: roztrúsene senníky po lúkach Lazurka tiež Ladzirka (Lazisko) pri červenej značke z Tichého Potoka na Bišar
Nadmorská výška
853 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.11998 ° SŠ
dĺžka: 20.78478 ° VD
» Mapa
Nocľah
v každom senníku približne 6 ľudí s vlastným spacákom a karimatkou
Prevádzka
celoročne prístupné (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň pri chate na polohe N49.11962° E20.78712°
Spojenie
Tichý Potok (bus) - Bišar (červená značka 1,5 h)
Dalšie info
pri jednom senníku čiastočne upravené ohnisko, GPS súradnica len orientačná, kedže objektov je viacero roztrúsených po okolí

Opravené senníky

Seništia nad Tichým Potokom (šarišsky: štelbašske šeňiky) slúžili kedysi miestnemu obyvateľstvu na skladovanie sena priamo na horách. Po lúkach ich bolo roztrúsených desiatky, mnohé sú však už len históriou. Stratili sa v porastoch liesky, iné podľahli zubu času. O záchranu aspoň zopár objektov, ktoré ostali celé, sa postaralo ešte pred rokmi Lesoochranárske zoskupenie VLK. V súčasnosti sú pre turistov najprístupnejšie a asi aj najzachovalejšie senníky na lúkach Lazurka alebo tiež Ladzirka (Lazisko) v okolí prírodnej rezervácie Bišar. Sú prístupné priamo z obce Tichý Potok (historický názov: Štelbach) po červenej značke.

Priamo v blízkosti značky sa nachádza hneď päť senníkov. Každý z nich má pôdorys približne 3 x 4 metre. Obvodové steny nie sú určené k ochrane pred vetrom, práve naopak, medzi jednotlivými brvnami sú veľké medzery na vetranie – kvôli pôvodnému účelu skladovania sena. Strechy sú drevené, čo síce ochráni pred priamym dažďom, ale pravdepodobne nie najspoľahlivejšie. Podlaha je len z udupanej hliny, prípadne so zvyškami sena. Takže izolačná podložka na spanie sa určite hodí, plus spací vak. Pri jednom senníku je čiastočne upravené vonkajšie ohnisko.

Voda

V blízkosti sa nachádza celkom výdatný prameň. Je potrebné vyjsť na lúčny hrebeň a pri pohľade na juhovýchod sa v lese črtá chata, pri ktorej je udržiavaný prameň. Približné súradnice sú N49.11962° E20.78712°.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie