Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok v sedle Regetovská voda (Przełęcz Regetowska)
Prístrešok v sedle Regetovská voda (Przełęcz Regetowska) Zatvoriť

Prístrešok Sedlo Regetovská voda (Przełęcz Regetowska)

Na trase Východokarpatskej magistrály, od Dukly na Minčol, nie je zrejme veľa možností, kde prespať alebo skryť sa pred nečasom. Okrem oborohov pri Dukle a Kráľovej studni blízko Minčola, možno poteší informácia o prístreškoch v okrese Bardejov.

Poloha
Nízke Beskydy - Ondavská vrchovina: sedlo Regetovska voda (Przełęcz Regetowska) a sedlo Blechnarka (Przełęcz Wysowska)
Nadmorská výška
645 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.43916 ° SŠ
dĺžka: 21.24702 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 ľudia (1 na podlahe, 1 na stole)
Prevádzka
trojsezónna (objekt bez stien)
Voda
pramenná oblasť potokov z oboch strán (bez upravenej studničky)
Dalšie info
drevené sedenie a murovaný krb v sedle Regetovská voda

Regetovská voda (Przełęcz Regetowska)

Prvý altánok sa nachádza priamo na červenej značke v sedle Regetovská voda (Przełęcz Regetowska). Má rozmery približne 3 x 4 m. Je vhodnejší na prespatie, keďže poskytuje zastrešený priestor na podlahe pre jedného ležiaceho človeka. Karimatka a spací vak sú nutnosťou. Prípadne aj na stole pojme ďalšiu osobu. Je to typický prístrešok bez bočných stien, ale keďže sa nachádza v lese, stromy čiastočne ochránia pred dažďom. Jeho výbavou je murovaný krb a plastový odpadkový kôš.

Blechnarka (Przełęcz Wysowska)

Druhý, podobný prístrešok (bez krbu) "Zacisze" (úkryt, doslova "zátišie") je v 1,5 hodiny vzdialenom sedle Blechnarka (Przełęcz Wysowska). Taktiež sa nachádza na trase červenej značky (Východokarpatská magistrála). Je približne dvakrát dlhší, ale rovnako široký s rozmermi asi 3 x 8 m. Na stoloch prespia tri osoby, ale je otázne či z neho nespadnú. Prípadne sa na prespatie dajú použiť predné lavice, ktoré vyzerajú byť širšie. Prístrešok je bez bočných stien, lesom čiastočné chránený zo zadnej strany. Predná strana je plne vystavená nepriaznivému počasiu. Pri oboch prístreškoch pomôže celta na prekrytie bočných stien.

Prítomnosť studničky som nezaznamenal ani pri jednom objekte. Obe sedlá sú pramennou oblasťou potokov Regetovská voda (Regetówka) resp. Poľského potoka, tak je možnosť nabrať vodu poniže z vodných tokov.

Poznámka:
Stálo by na zamyslenie, či by sa sedlové prístrešky bez stien, ktoré sa stavajú na odľahlých miestach, nemohli konštruovať inak. Aby sa v nich dalo núdzovo prespať. Postačilo by v sedlovej streche, aspoň do polovice jej šírky (alebo dĺžky) pribiť zopár lát, aby sa aspoň pre dve osoby vytvorilo kryté miesto v podkroví.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie