Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chatka a prístrešok nad Matúškovou
Chatka a prístrešok nad Matúškovou Zatvoriť

Prístrešok Nad Matúškovou

Počas túry Kysuckou vrchovinou som v lokalite Nad Matúškovou natrafil na chatku s prístreškom. Hoci do týchto končín zavíta veľmi málo turistov, môže sa hodiť informácia o existencii objektov, keďže sa dajú využiť ako útočisko pred nepohodou či na núdzový nocľah.

Poloha
Kysucká vrchovina: nad Matúškovou (pri zelenej značke)
Nadmorská výška
765 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.31994 ° SŠ
dĺžka: 18.88888 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 osôb, spacák a karimatka nutné
Prevádzka
trojsezónna bez vykurovacieho telesa
Voda
prameň priamo pri chatke
Dalšie info
vonkajšie ohniská, suchý záchod a drevené sedenie

Poloha

Nachádza sa v centrálnej časti pohoria, pod hlavným hrebeňom. Neďaleko prechádza zeleno značený turistický chodník, vedúci po jednej z bočných rázsoch. Pre prístup z červenej hrebeňovky sa treba od TIM Nad Matúškovou vybrať dolu kopcom po zelenej smerom na Žhľavný grúň. Po asi 400 m sa dostanete do plytkého sedielka s lavičkou a svätou schránkou. Doľava vedie spevnená cesta a asi po 50 metroch doprava nadol chodníček k chatke. Z opačnej strany sa do sedielka dostanete zelenou z doliny Povinského potoka (kedysi zelená viedla až z Kysuckého Nového Mesta).

Prístup

- zelená od TIM Povina, Jedľovina, 1:30 h,
- zelená od TIM Radôstka, Sobolčínovci 1:20 h,

k rázcestiu Nad Matúškovou sa dá dostať:
- zelená + červená od TIM Lodno, 1:25 h,
- zelená + červená zo Starej Bystrice, 2:00 h,
- červená z Krásna nad Kysucou, 3:45 h,
- modrá + červená z Lutíš, 3:05 h,
- modrá + červená od TIM Horný Vadičov, Kubaščíkovci, 3:15 h.

Objekt

Drevená chatka je postavená na betónovej podmurovke a je uzamknutá. Pozdĺž čelnej strany je krytá veranda s betónovou podlahou krytá plechovou strechou. Nie je veľmi priestranná, ale štyria potenciálni nocľažníci by sa pomestili. Oproti stojí drevený prístrešok s plechovou strechou. Pod ním je stôl s lavicami, v zadnej oddelenej časti dreváreň. Podlaha, ako aj okolie a chodníčky sú vysypané kamennou drťou. Tu by sa mohli zložiť ďalší dvaja. Keďže boky prístreška ani predsiene nie sú kryté, pri daždi bude vhodné zabezpečiť ich celtou alebo igelitom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie a voda

Pomerne výdatný prameň je vo svahu hneď pod prístreškom. Vedľa je ohnisko s lavičkou. Pár metrov vrstevnicovým chodníkom do lesa stojí latrína.

Treba len dúfať, že všetci návštevníci zanechajú miesto v takom stave, ako som ho našiel - absolútne bez odpadkov a iného neporiadku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie