Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad
Celkový pohľad Zatvoriť

Prístrešok Poľovnícka chatka na Babe

Pri relaxačno-rehabilitačnom pobyte v Dudinciach som rovno z izby v hoteli Rubín pozeral na nevysoký, zalesnený hrebeň, tiahnuci sa na severovýchod. Z mapy som vedel, že tu nie sú žiadne značky, a tak som sa rozhodol chrbát preskúmať po neznačených cestičkách. Medzi nevýraznými vrcholmi Baba – Babica – Bača, som našiel na lúčke vedľa poľnej cesty poľovnícku chatku. Minimálne cykloturistom by sa mohla hodiť ako úkryt pred nepriaznivým počasím či na prespanie.

Poloha
Krupinská planina: pri vrchu Baba (kóta 296 m)
Nadmorská výška
296 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.17401 ° SŠ
dĺžka: 18.92524 ° VD
» Mapa
Nocľah
8 ľudí na podlahe so spacákom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
bez prameňa
Spojenie
Dudince (bus) alebo Hontianske Tesáre (bus)
Dalšie info
vonkajšie ohnisko, latrína

Prístup

- z Dolných Rykynčíc (neznačene) od kostola cez riečku Krupinica po asfaltke hore k novému, veľkému domu s múrom okolo pozemku a tu odbočiť doľava, potom stále rovno a pri tretej lesnej odbočke doľava (6,25 km),
- z Plášťoviec (neznačene) od kostola ponad riečku Krupinica doľava, prejsť ponad Margitin jarok a stále rovno až na hrebeň a potom doľava k chatke (5,14 km),
- z Hontianskych Tesár (neznačene) ponad riečku Štiavnica do obce Dvorníky a asfaltkou na hrebeň, zabočiť doprava na poľnú cestu (4,66 km),
- z Terian (neznačene) od autobusovej zastávky ponad riečku Štiavnica k bývalej železničnej stanici a poľnou cestou od Šinkovho salaša hore na hrebeň, zabočiť doľava ku chatke (3,76 km),
- z Dudiniec (neznačene) od bývalej železničnej stanice do časti Merovce, asfaltkou cez chatovú osadu hore na hrebeň a doľava (3,55 km).

Objekt

Ide pravdepodobne o klasickú Unimo bunku, ku ktorej je z boku pomocou kovovej konštrukcie a troch podporných drevených stĺpov pristavené zastrešené posedenie. Strecha je kvalitná, z vlnitého plechu. Pod ňou sa nachádzajú štyri stoly s lavicami na sedenie a pri stene chatky je dokonca pohovka s epedami.

Podlaha je čiastočne vybetónovaná. Zmestí sa sem 8 nocľažníkov a nikto z nich nemusí spať na zemi. Zastrešené posedenie síce nemá žiadne bočné steny, ktoré by chránili v prípade dažďa spojeného s bočným vetrom, ale pre jeho veľkosť, asi 5 x 7 m, sa mi nechce veriť, že by sa nenašlo suché miesto.

Na lúke pred chatkou je malé ohnisko, za chatkou priam luxusná latrína. Dreva v okolitom agátovom lesíku je na ohník dosť. Aj keď sa tu nachádza smetný kôš, malo by byť samozrejmosťou, že si návštevníci svoje odpadky zoberú so sebou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Cestou k chatke či od nej som prameň alebo potok nenašiel. Na mape je zakreslený Margitin jarok, no je vzdialený asi 1,5 km. Tečúcu vodu som videl cestou od Tesárskej rokliny smerom k lesnej ceste po hrebeni. Voda by sa možno dala vypýtať od pastiera kráv pri slnečných paneloch, v mieste kde sa asfaltka z Dolných Rykynčíc do Dvorníkov na hrebeni prudko stáča doľava. Inak si ju treba nabrať vopred.

Fotogaléria k článku

Najnovšie