Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhľadňa na Slopove (autor foto: Tomáš Trstenský)
Rozhľadňa na Slopove (autor foto: Tomáš Trstenský) Zatvoriť

Správa Tri nové rozhľadne v Malohonte

Móda budovania turistických rozhľadní neobišla ani kraj nazývaný Malohont, pre mnohých vnímaný ako súčasť Gemera. Niekdajšia Malohontská stolica sa rozprestiera v údolí riek Rimava a Rimavica na strednom Slovensku prevažne v severnej časti okresov Rimavská Sobota a Poltár. V roku 2015 boli dokončené tri nové výhľadové veže pre širokú verejnosť.

Poloha
Slovenské rudohorie: Stolické vrchy a Revúcka vrchovina
Nadmorská výška
838 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.59549 ° SŠ
dĺžka: 19.84281 ° VD
» Mapa
Prevádzka
celoročná
Dalšie info
malohont.sk

Maginhrad

Príkladným umiestnením výhľadovej veže na zalesnenom vrchu je rozhľadňa na Maginhrade (430 m), kde neboli financie z europrojektu minuté zbytočne. Výsledkom práce Miestnej akčnej skupiny Malohont a projektu Spoločne sme na koni česko-slovenskej spolupráce v rámci Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka je štvorpodlažná celodrevená veža s kamennou podmurovkou v archeologickej lokalite Maginhrad. Bájnu pevnosť spomína vo svojej tvorbe Ján Botto a teraz majú turisti o dôvod navyše zavítať tam. Na vrch vedie zelená a žltá značka z obcí Nižný Skálnik, Malé Teriakovce, Horné Zahorany či Vyšná Pokoradz (mestská časť Rimavskej Soboty). Zároveň prebieha výstavba okružného náučného chodníka Po stopách Maginhradu, vychádzajúceho z Nižného Skálnika. Slávnostné otvorenie novej 16-metrovej dominanty Maginhradu sa uskutoční v sobotu 20. júna 2015. Viac informácií nájdete na pozvánke.

Slopovo

Prevažne odlesnený vrch Slopovo (850 m) ponúkal vynikajúce prirodzené výhľady. Krásnu panorámu Klenovskej doliny a veľkej časti Slovenského rudohoria (prevažne Stolické a Veporské vrchy plus Muránska planina) doplnila drevená rozhľadňa, ktorej dokončenie prebehne počas júna 2015. Chýba len ochranný náter a dorobiť drevené zábradlia na schodoch. Veža je umiestnená povyše rázcestia zelenej a žltej značky Slopovo-Laz, kde je najbližší prístup z horského priesmyku Chorepa (544 m) medzi Klenovcom a Kokavou nad Rimavicou. Malebnosť lazov na Slopove dopĺňa legendárna hojdačka na mohutnom buku smerom k vrcholu Pasiečky (vysielač) na zelenej značke.

Vŕšok

Nenápadnú kótu Vŕšok s výškou 466 m nad Rimavskou Baňou obsadila kovová konštrukcia menšej rozhľadne. Výhľadová plošina ponúka pohľad na západ, juh a východ na Rimavskú dolinu a Revúcku vrchovinu, lebo severu dominuje rázsocha Malého Sinčeka (604 m). Cez vrchol nevedie turistická značená trasa, ale pri pohľade z obce by na ňu nemal byť problém trafiť. Výstupová trasa vedie prevažne lúkami. Priestranstvo pod vežou dopĺňa drevená socha a štýlové drevené sedenie v podobe vyrezávaných hríbov.

Autor fotografií: Tomáš Trstenský

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie