Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zrub na Tureckom stole
Zrub na Tureckom stole Zatvoriť

Búda Zrub na Tureckom stole

Počas viacdňovej túlačky na Záhorí som v severnom výbežku Chvojnickej pahorkatiny prechádzal okolo zrubu. Nie je to žiaden luxus, svoje najlepšie časy má za sebou, ale minimálne sa dá využiť ako útočisko pred nepohodou či na núdzový nocľah.

Poloha
Chvojnická pahorkatina, severná časť - vrchol Turecký stôl nad Zlatníckou dolinou
Nadmorská výška
425 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.81411 ° SŠ
dĺžka: 17.29678 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 osôb s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna bez vykurovacieho telesa
Voda
bez prameňa

Poloha

Nachádza sa v severnom cípe Chvojnickej pahorkatiny vybiehajúcom až takmer ku Skalici. Zrub je obklopený riedkym lesom, nedá sa prehliadnuť, keďže značená cesta prechádza len pár metrov obďaleč. Cez plochý vrch Turecký stôl vedie červená Záhorácka magistrála (Skalica - Čupy) v krátkom súbehu s modrou TZT (Zlatnícka dolina - Maňašovská hora).

Prístup

- červená zo Skalice, 2:00 h,
- červená od TIM Čupy cez Krížnicu, 1:15 h,
- modrá zo Zlatníckej doliny, 0:30 h,
- žltá a červená zo Zlatníckej doliny, 0:55 h,
- žltá a červená z Koválovca, 1:35 h,
- žltá a modrá z Koválovca, 1:30 h.

Objekt

Drevený zrub je postavený z guľatiny, bez podmurovky priamo na zemi. Sedlová strecha je pokrytá lepenkou a vyzerá, že ešte čosi vydrží. Dverným otvorom (samotné dvere sú opreté za zrubom) sa vchádza do predsienky širokej asi 1,5 metra a z nej doľava do priestoru s rozmermi asi 4 x 3 m. Miestnosť má jediné okno s hrubšou mrežou a okenicou. Otvor v zadnej stene napovedá, že kedysi tu asi bola piecka. Podlaha je len z udupanej hliny, je na nej nafúkané lístie a pohodených zopár jutových vriec. Špáry stien nie sú nijako utesnené, takže vietor sa dnu dostane. Z predsienky vedie chatrný rebrík na povalu pokrytú jutovinou. Objekt by celkovo na nocľah prichýlil aj zo 10 osôb.

Okolie a voda

Vodný zdroj na okolí pravdepodobne nebude, vzhľadom na polohu na plochom kopci. Je možné, že sa nejaký prameň nachádza v okolí poľovníckej chaty Krížnica, vzdialenej asi 1 km po červenej smerom na Čupy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie