Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Park miniatúr
Park miniatúr Zatvoriť

Extra Park miniatúr Podolie

Svet v malom, svet miniatúr, svet dokonalých línií, svet vo svete. Toľko a ešte mnoho prívlastkov si zaslúži jedinečné zoskupenie hradov, zámkov, kostolov, kostolíkov a pevností, ktoré ponúkaj nevšedný pohľad na jedinečné skvosty nášho bohatého kultúrneho dedičstva. A stačí tak málo na to, aby sa každý na chvíľu zastavil v úžase a pohľadom z vtáčej perspektívy, si vychutnal krásu, ktorou sa v minulosti hrdili slovenské mocné stavby, vytvorenú iba pomocou ľudského rozumu a šikovných rúk našich predkov.

Poloha
Podolie (Hlavná ulica 864)
GPS súradnice
šírka: 48.67387 ° SŠ
dĺžka: 17.76928 ° VD
» Mapa
Prevádzka
apríl - október (denné okrem pondelka od 9.00 do 17.00 h) a počas prádznin (denne okrem pondelka od 9.00 do 19.00 h)
Spojenie
Podolie (bus)
Dalšie info
parkminiatur.sk

Podolie je obec ležiaca v Trenčianskom kraji, v okrese Nové Mesto nad Váhom, medzi mestami Piešťany a Nové Mesto nad Váhom. Leží len niekoľko kilometrov od známych a slávnych hradov ako Čachtice a Beckov. Pri prehliadke spomenutých hradov sa človeku natíska otázka, ako tu ľudia v minulosti žili, ako kamenné kolosy postavili, no a v neposlednom rade, ako hrady v čase svojho vzniku vyzerali. Zo zachovaných dobových nákresov je možné ich vzhľad na papieri zrekonštruovať, čo však k predstave o tom ako vyzerali, veľa nenapovie.

Zmenšeniny

Dnes môžeme byť hrdí na to, že v obci Matúšovho kráľovstva - Podolie, vznikol unikátny park miniatúrnych budov postavených na základe dobových rekonštrukcií slovenských hradov, zámkov a vzácnych sakrálnych pamiatok. Modely z dreva, skál a betónu sú postavené podľa vedeckých rekonštrukcií v mierke 1 : 50 a sú umiestnené vo vonkajšom prostredí v areáli základnej školy. V súčasnosti sa tu nachádzajú modely hradu Branč, Červený kameň, Krupinskej vartovky, Živánskej veže, Holíčskeho zámku, Nového zámku v Banskej Štiavnici, Jelšavského hradu, hradu Revište, kostolíka v Klížskom Hradišti, Tvrdošínskeho dreveného kostolíka, hradu Šivetice, hradu Malá Lednica, hradu Tematín alebo hradu Čachtice. V budúcnosti sa v areáli Matúšovho kráľovstva ráta s postavením okolo 50 modelov slovenských, ale aj zahraničných pamiatok.

Každý model je označený názvom, prístup k nemu je zo všetkých strán a niektoré modely sú tak rozsiahle, že napriek dodržanej mierke 1 : 50 ich plošné rozmery dosahujú dĺžky 5 metrov a viac. Náš obdiv si zaslúži precízna práca autorov umeleckých diel, ktorí sa popasovali aj s najmenšími detailami. Návštevník má jedinečnú možnosť vidieť pamiatky dávnych čias aj z perspektívy vlastnej len vtákom a vidieť historické budovy nielen z boku, ale aj z výšky.

Prístup a vstup

Do obce Podolie sa pohodlne dostanete autom alebo autobusom priamo až k parku, v ktorom je dostatok bezplatných parkovacích miest. Cykloturistov privedie na bicykli do parku červená cyklotrasa Malokarpatskej cyklomagistrály. Peší turisti nájdu vstup do parku ľahko už len z toho dôvodu, že sa nachádza v strede obce. Vstup do parku je spoplatnený, nachádza sa tam predajňa suvenírov, detské ihrisko, trávnik na dobrý piknik a nechýbajú ani domáce zvieratká pre deti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Otváracie hodiny sú v apríli až októbri denne okrem pondelka od 9.00 do 17.00 hodiny. A cez letné prázdniny (júl až august) denne okrem pondelka od 9.00 do 19.00 hodiny. Pre vopred ohlásené skupiny je možné dohodnúť vstup aj mimo otváracích hodín.

Fotogaléria k článku

Najnovšie