Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zrub pod Malou Babou horou
Zrub pod Malou Babou horou Zatvoriť

Búda Zrub Zadný Vonžovec pod Malou Babou horou

Nájsť miesto na prenocovanie alebo úkryt v blízkosti Babej hory nie je problém. Hneď pod vrcholom sa nachádzajú viaceré prístrešky. Ďalšou možnosťou, kde sa dá vhodne ukryť pred rozmarmi počasia alebo prespať je drevená búda pod vrcholom Malej Babej hory, umiestnená v prekrásnom lese plnom čučoriedok.

Poloha
Oravské Beskydy: na červenej TZT z Malej Babej hory k Slanej vode v lokalite Zadný Vonžovec
Nadmorská výška
1200 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.57191 ° SŠ
dĺžka: 19.48487 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 ľudí s podložkou v podkroví
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
5 minút chôdze po červenej značke smerom k Slanej vode - treba hľadať značku studničky na strome
Ostatné info
POZOR: Zrub je od leta 2019 nepoužiteľný pre preborenú a zrútenú strechu!
Dalšie info
ohnisko pred búdou

POZOR: Zrub je od leta 2019 nepoužiteľný pre preborenú a zrútenú strechu!

Poloha

Búda sa nachádza v nadmorskej výške približne 1200 metrov na červenej turistickej značke, vedúcej z vrcholu Malej Babej hory na Slanú Vodu pri Oravskej Polhore. Objekt je umiestnený na malej plošinke v lokalite Zadný Vonžovec v hustom smrekovom lese zarastenom papradím a čučoriedkami.

Objekt

Zrub má rozmery odhadom 4 x 3 metre a je postavený z dreva. Tvoria ho dve časti – spodná časť a priestor pod strechou, ktorý je na prenocovanie omnoho vhodnejší ako prízemie.

V interiéri spodnej časti je množstvo odpadu a špiny, ak by sa vypratal, určite by vedel poslúžiť nejednému turistovi. Vrchná časť je podstatne čistejšia a predstavuje vhodné miesto k prenocovaniu pre maximálne 6 ľudí. Akému účelu stavba slúži a komu patrí mi nie je zrejmé, ale zjavne stavba chradne a nikto sa k nej nehlási.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Predpokladám, že patrí lesníkom, pretože sa v nej nachádza pár lapačov na lykožrúty. Do podkrovnej časti sa dá dostať rebríkom, ktorý nie je v najlepšom stave a spodné dve priečky na ňom chýbajú. Takže pri výstupe do podkrovia treba byť opatrný! Strešná krytina je poškodená, tak treba počítať so zatekaním strechy počas dažďa cez početné škáry.

Voda

Pred búdou sa nachádza provizórne ohnisko obložené kamením. V bezprostrednej blízkosti som studničku alebo iný zdroj vody nevidel. Ale asi 5 minút chôdze po značke smerom z kopca sa nachádza studnička, ktorá je dobre vyznačená v teréne – stačí sledovať značky studničky na stromoch.

Fotogaléria k článku

Najnovšie