Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Aiko Bode – manažér Fjällräven pre udržateľnosť
Aiko Bode – manažér Fjällräven pre udržateľnosť Zatvoriť

PR Aiko Bode: top funkčnosť a dlhá životnosť nestačí

Fjällräven vyrába funkčné, nadčasové, odolné a trvácne outdoorové vybavenie. Aiko Bode – manažér pre trvalú udržateľnosť – však hovorí, že to nestačí. Preto sa Fjällräven zameriava na znižovaie enviromentálnych dopadov počas celého životného cyklu svojich produktov od ich výroby až po recykláciu. Tento rok Fjällräven uvádza na trh hardshellový materiál Eco Shell, ktorý tieto hodnoty zhmotňuje.

Čo je udržateľnosť pre Fjällräven?

"Fjällräven považuje udržateľnosť za jednu zo svojich kľúčových hodnôt. Všetky naše produkty musia byť funkčné, nadčasové, odolné a taktiež musia byť vyrobené s čo najnižšou záťažou pre životné prostredie. Toto sme zakotvili ako stratégiu nášho prístupu k tvorbe produktov, ktorá nám pomáha sa správne rozhodovať. Výsledkom nášho postoja je aj to, že pri výrobe nepoužívame impregnácie s fluórkarbónmi."

Je dôležité hovoriť zákazníkom technologické detaily výroby?

"V mnohých prípadoch spôsob použitia predurčuje aké funkčné parametre musí mať bunda/nohavice/stan. Čím viac detailov poskytneme, tým lepšie možno využiť technické vlastnosti v prospech produktu a jeho používateľa. Veríme totiž, že keď si nájdete to správne vybavenie na vaše aktivity, budete s produktom najviac spokojný. Napríklad nepotrebujete pršiplášť na cestu do afrických saván, ale oblečenie odolné voči komárom a so základnou UV ochranou."

Prečo sú impregnácie s fluórkarbónmi škodlivé pre životné prostredie?

"Fluórkarbóny (angl. skr. PFC) sú skupina chemických látok, ktoré patria do väčšej rodiny fluórovaných chemikálií. Ide o široký rad zlúčenín, ktoré sú veľmi rôznorodé v zložení a enviromentálnych dopadoch. Niektoré fluórkarbóny sa môžu rozložiť a vytvoriť chemikálie s dlhými fluórovanými reťazcami ako PFOA alebo PFOS, ktoré sú považované za perzistentné organické látky so silnou schopnosťou akumulácie v organizme a toxickými účinkami. PFOS je zakázané EÚ legislatívou a preto bolo už vyradené z výrobných procesov odevného priemyslu.

Hlavné použitie fluórkarbónov v outdoorovom odvetví je v impregnáciách DWR, ktoré sa používajú na ošetrenie nepremokavých odevov a slúžia na odpudzovanie vody a olejov. Tieto vlastnosti sa dosahujú práve zlúčeninami s dlhými fluórovanými reťazcami.

Produkty, kde boli použité PFC impregnácie, zvyknú mať priradené označenie C + číslo. Vo všeobecnosti vyššie číslo znamená problematickejšiu chemikáliu, napr. C14 je horšie ako C8 a to je horšie ako C6. Niektoré značky ponúkajú akceptovateľnú DWR úpravu pri použití C8 alebo – s istými obmedzeniami – C6. Zároveň neveria, že existuje reálna alternatíva k C6."

Je oblečenie Fjällräven Keb Eco Shell z pohľadu zákazníka zelenšie a ekologickejšie? Ako?

"Oblečenie ušité z Keb Eco Shell je veľmi funkčné – je navrhnuté tak, aby ste ostali v suchu a aby prepúšťalo vlhkosť. Zároveň je veľmi odolné a trvácne, ako všetky naše produkty. Avšak to nestačí. Pri navrhovaní Keb Eco Shell bolo pre nás najväčšou výzvou vytvoriť taký produkt, ktorý bude najlepší možný aj z hľadiska udržateľnosti. Takto sme vytvorili nové riešenie z materiálov, ktoré čiastočne pochádzajú z recyklácie a všetky vrstvy pozostávajú z rovnakého materiálu, aby boli v budúcnosti plne recyklovateľné. Taktiež sme vybrali impregnáciu na báze vody bez obsahu fluórkarbónov."

Má bunda Keb Eco Shell jacket potenciál stať sa ikonou na trhu udržateľných outdoorových odevov?

"Rozhodne áno! Keďže Keb Eco Shell je materiál bez PFC impregnácie, s nadčasovým dizajnom a trvácnosťou, veríme, že to môže byť bunda, ktorú budú chcieť nosiť vaše deti aj vnúčatá."

Koľko ľudí pracovalo na vývoji Keb Eco Shell?

"Za vývojom každého nášho produktu je veľký tím. Naši dizajnéri prídu s ideou, ktorú tvorcovia strihov prekreslia do strihov. Nasledujú nákupcovia a produkčný tím, ktorý dohliada aby bol produkt vyrábaný v dobrých podmienkach a načas. Tím pre udržateľnosť všetkým poskytuje podporu v rozhodovaní na základe faktov a výskumu. K tomu máme aj tím profesionálnych outdoorových expertov, ktorí oblečenie testujú v teréne v širokom spektre podmienok."

Aiko Bode

Aiko Bode je biológ a historik s nemeckými koreňmi. Pracoval v oblasti trvalej udržateľnosti pre OSN, poisťovacie a inšpekčné organizácie. Aiko má rád cestovanie a venuje sa filmovaniu na klasické formáty 16mm a Super 8mm. Žil a pracoval v Keni a USA a teraz žije striedavo v Nemecku a Švédsku. Ako biológ miluje prírodu, chová korytnačky a nedávno sa vrátil z návštevy Tanzánie.

Vo Fenix Outdoor a Fjällraven zastáva pozíciu hlavného manažéra zodpovedného za trvalú udržateľnosť, kde sa venuje strategickému zosúlaďovaní enviromentálnych a sociálnych aspektov pre celú skupinu Fenix Group. Reprezentuje Fenix v medzinárodnych iniciatívach UN Global Compat a German Round Table on Codes of Conducts.

autor (text, foto): Fjällräven

Najnovšie