Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Dominika a Fredy budú od 12.11.2015 nová chatárska dvojica na Zbojnickej chate
Dominika a Fredy budú od 12.11.2015 nová chatárska dvojica na Zbojnickej chate Zatvoriť

Rozhovor Dominika a Fredy: plastové misky zrušíme

Zbojnícka chata vo Veľkej Studenej doline vo Vysokých Tatrách bude mať od 12.11.2015 novú chatársku dvojicu. Vo výberovom konaní uspeli Dominika Dejczöová a Michal Brun (známy ako Fredy). Hoci nepochádzajú priamo z Tatier, obaja majú dlhoročné skúsenosti s prácou na Zamkovského chate. Aj preto sa dá očakávať, že nový vietor na Zbojníčke bude viať z tohto smeru. V tejto súvislosti sme im položili niekoľko otázok a máme z toho dojem, že vývoj na Zbojníčke bude skôr evolúcia ako revolúcia.

Odkial pochádzate a ako dlho ste v Tatrách?

Fredy: Ja pochádzam zo Žiliny a teraz som na Zamke asi štrnásť rokov. Robil som ešte na Brnčalke a sem-tam nosil na Rysy.

Dominika: Ja som z Piešťan a v Tatrách som teraz asi siedmy rok. A tiež základňa Zamka.

Akým outdoorovým športom sa venujete?

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

D: Hádaj (smiech). Lezenie, lyžovanie, turistika trošku, …

F: … skialp, jaskyňa na spetrenie trošku.

Ktorý šport je pre vás top?

D: Asi lezenie. V zime, v lete.

Máte nejaké pretekárske skúsenosti?

D: Len organizátorské.

Čo organizujete?

D: Ľadovo-filmový festival na Zamke.

Najkrajšie miesto v Tatrách?

D: Určite Prostredný hrot.

F: Pre mňa? Ja neviem. Nemám nejake špecifické, všade je tu pekne. Možno Čierna Javorová dolina.

Pustí vás Janka zo Zamky?

D: To jej bude asi trošku ľúto, ale podľa mňa sa teší a pustí nás. Ona nás podporuje.

Výberové konanie

Mali ste niekedy v živote predstavu, ze budete horskú chatu aj viesť?

F: Ale jasné, že mali. Boli sme minulý rok v konkurze na Térynku. Ja som bol predtým v konkurze na Térynku sám. No a teraz sme si dali Zbojníčku. Takže toto je už tretí pokus.

Čo podľa vás najviac zavážilo na tom, že ste dostali Zbojníčku?

D: Mali sme najlepšiu ponuku.

Myslíte, že išlo skôr o odborné skúsenosti alebo o výšku ponúkaného nájmu?

F: Nie, neboli to len peniaze. Zohľadnilo sa všetko. Skúsenosti. Plán rozvoja chaty. Oni (vlastníci, pozn. red.) to mali rozdelené do troch okruhov a my sme to museli rozviť, oni si to potom bodovali podľa všetkých faktorov.

D: Nedali sme najvyššiu ponuku na nájom, takže iba peniaze to neboli.

Nahradite dlhoročného chatára Eda Záhora, ktorý tiež na poslednú chvílu podal ponuku. Aké je to vyhrať proti Gazdovi?

D: Ja to neberiem ako vyhrať proti niekomu, ale skôr že to chceli majitelia oživť mladou krvou alebo skúsiť niečo nové. Hoci oni nevedia do čoho idú, pretože pozná nás síce Igor Koller ale nikdy predtým sme sa nestretli v pracovnom vzťahu. Preto si myslím, že naša ponuka a čo sme v nej uviedli zavážilo. Čo sa týka pocitu, to ešte len uvidíme. Teraz je to také – každý sa pýta a je okolo toho veľký rozruch.

F: No, každopádne príjemné to nie je. Však Gazda tam má svoje roky odkrútené a veľa pre tú chatu spravil. No čo, však nejak sa vieme dohodnúť. Na tom stretku bol úplne v pohode (1. 10. 2015 sa na Zbojníčke uskutočnilo stretnutie medzi pôvodným nájomcom a budúcim, pozn. red.).

Takže nehrozí niečo ako odchod p. Gantnera z Chaty pri Zelenom plese?

F: Nie, už sme sa dohodli, že to budé celé kóšer. Nevyrabuje celú chatu.

Máte už svoj team pokope? Nosiči, kuchyňa, všetko premyslené?

F: Áno, premyslené už máme. Ostanú nejakí starí a teraz na zimu to bude stačiť. Budeme sa musieť pretĺkať, šetriť. Asi nového nikoho zatiaľ.

D: Nových plánujeme až na jar alebo začiatkom leta, keď sa Tatry naplnia ľuďmi.

Chata

Zbojníčka je druhá najnovšia vysokohorská chata v Tatrách (bola nanovo postavená po požiari v r. 1998). Aké najväčšie technické výzvy vás tam čakajú?

F: Chceme zlepšiť vodovod, lebo v zime je to prečerpávanie vody z jedného plesa do druhého. Potom samozrejme ešte toalety vytuningovať. Aj keď tie sa už teraz prerábajú. V budúcnosti plánujeme aj zmeny v interiéri. Potom by sme ešte chceli rozšíriť jedáleň o terasu, ale to musí zohrať ja neviem čo všetko – musí to povoliť ochrana prírody, ŠL-TANAPu, KST, JAMES a treba mať na to prachy.

D: Terasa je dlhodbejšia vízia, krátkodobo sa chceme zamerať na tie vécka, vodovod – aby sme nemali problémy s vodou. Ďalej chceme vyriešiť elektriku, no to teraz ešte má čas.

F: Viac kolektorov, prípadne veternú turbínu.

Nejaká nová turbína príde aj na Zbojníčku?

F: No, príde. Ale veterná. Tam vodná nehrozí. Dalo by sa kdesi dole, ale káblov ťahať a jedno s druhým. Po zemi to ísť nemôže, lebo to niekoho zabije a kopať tam v tej žule je nezmysel. Kolektory chceme rozšíriť, lebo je tam len jeden pás.

D: Ale podľa mňa to stačí, lebo Gazda hovoril, že v lete nie je vôbec problém, všetko frčí. Ale tam je problém tie tri mesiace, keď na chatu nesvieti slnko. Takže toto treba nejako vyriešiť.

F: Vtedy sa ide iba na benzín.

Zásobovanie chaty bude vyzerať ako? Aj vrtulníkom alebo všetko len na chrbte?

F: Tak ako sa to robí všade. Pred zimou sa vrtulníkom vozí palivo a nejaké sudy. Pred sezónou sa zas lietajú sudy. Urobí sa zásoba a samozrejme sa aj nosí priebežne.

Zbojníčka je známa svojim tvrdým režimom. Žiadna zábava dlho do noci, po 22:00 povinná večierka. Plánujete toto zachovať alebo zmeniť?

D: Vo všetkom treba kompromis. Nebudeme to meniť úplne opačným smerom, ale pozmeníme to podľa všeobecnej nálady. Ak tam bude jedna partia, ktorá nebude rušiť ostatných ľudí, lebo tam budú iba oni, tak nevidím problém, aby neboli dovtedy, kým chcú. Ak však na chate budú spať ľudia, ktorí sa chystajú na ďalší deň na náročné túry, nenecháme iných hostí, aby ich rušili hlukom.

Plánujete dvíhať ceny, alebo to ostane na podobnej úrovni ako teraz?

D: Myslím, že je to celkom dobre nastavené na Zbojníčke. Nepamätám si samozrejme všetky ceny, ale chceme sa držať v podobnej hladine ako je napríklad Térynka. Teraz majú na Zbojníčke pivo za 2,90 € a ja si myslím, že to je dobrá cena. Čaj stojí tuším 1,40 € a tiež to nie je nejaké horibilné.

F: Zatial zostaneme pri starých cenách. Postupne uvidíme s čím sa dá ísť hore, dole sa asi nedá ísť.

Donesiete so sebou hore aj nejaký nový vietor do kuchyne?

D: Áno, určite budeme mať vývar! (smiech) Na ten sa najviac tešíme. To bude najväčšia zmena zatiaľ. V novembri, keď prevezmeme chatu, bude šetriaci režim. Veľa variť je aj zbytočné – radšej nech je menej ale čerstvého, ako mať kadejaké polotovary a dvadsať druhov v ponuke a nič poriadne. Uvidíme ako sa to bude dať. Uvidíme hlavne koľko bude hore ľudí. Keď nebude pre koho variť, tak načo budeme variť? Keď bude pre koho variť, uvaríme aj iné.

Tiež budete dávať polievky do plastovného riadu?

D+F: Určite áno! (smiech)

F: To chceme hneď zrušiť.

D: Tešíme sa na pekné misky. No musím povedať, že polievku si tam aj teraz treba dať napriek tomu plastu. Je tip-top!

Budúcnosť Ľadovo-filmového festivalu

Ľadovofilmový festival ostatne tak, ako doposiaľ?

D: Áno, zostane tu (na Zamke, pozn. redakcie).

F: Bez zmeny. Pomôžeme v tom samozrejme. Nebudem stavať ja celú vežu. Už mám náhradníka, tak mu to vysvetlím a on bude robiť vežu. A zorganizovať to zorganizujeme.

D: Začalo to tu, patrí to sem, tak to tu aj ostane.

F: Na Zbojníčke vymyslíme niečo nové, nejaký šachový turnaj. (smiech)

Tam mala smerovať aj moja ďalšia otázka – bude teda niečo nové na Zbojníčke?

F: Určite, chceme niečo nové. Zatiaľ o tom nerozmýsľame. Je to ešte ďaleko, no niečo isto hej.

D: Najprv sa musíme postaviť na nohy. Trošku si zaplávať v novej situácii a potom sa uvidí.

Rezervácie

Všimli sme si, že stará stránka je mimo prevádzku. Keby bude nová?

D: Začali sme to už riešiť. Dali sme tam zatiaľ aspoň kontakt, aby sa nám ľudia dovolali ohľadom rezervácií, keď tam už budeme my. Aby si to vedeli zarezervovať dopredu ale stránka samotná je zatiaľ v rekonštrukcii. Musíme vytvoriť obsah, musíme si nájsť niekoho, kto ho tam nahrá. Vymyslieť, ako to celé bude vyzerať. Nájsť nejakú šablónu. Proste celá stránka od začiatku.

S majiteľmi domény (KST, pozn. redakcie) som sa dohodla, že tento týždeň vymyslím obsah a posuniem im človeka, ktorý to tam bude dávať. Musím si k tomu sadnúť fakt na dlho, aby to bolo funkčné a aby to malo zmysel.

Ako budete riešiť ľudí, ktorí majú rezervácie na čas, po výmene?

D: Nie, nemajú.

F: Gazda má do konca októbra rezervácie a ostatných odmietol. Nie je tam nič. Ani Silvester ani Vianoce zatial nie su zabookované.

Vianoce a Silvester

Plánujete mať na udalosti ako Silvester a Vianoce celkovú ponuku aj so slávnostnou večerou? Gazda tieto udalosti nijako zvlášť neriešil, ubytovanie bolo, no zábava žiadna.

D: Čo ja viem, chodievali tam stáli hostia, ktorí práve tento kľud vyhľadávali.

Aj toto zachováte?

D: Nie, toto asi nie. Normálne slávnostná večera bude, o polnoci pozrieť sa na hviezdičky, žiaden ohňostroj ale možno nejaká prskavka. Dať si šampanské, podať si roky, pobozkať sa na čelo a buď odchod alebo keď sa ľudia budú chcieť zabávať, tak sa budú zabávať. A keď nie, tak nie. Je to na ľuďoch, akú atmosféru vytvoria. Aj na Zamke to tak vždy bolo. Keď sa ľudia chceli zabávať, tak sa zabávali a keď sa nechceli, tak sa nebavili. Proste to nechať na nich.

F: Ja roztancovávať nikoho nebudem

D: Ani ja už nie. (smiech)

Rozhovor bol autorizovaný, Dominika a Fredy v ňom nič nezmenili

Najnovšie