Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Fjällräven Keb Eco Shell bunda a nohavice

Zdá sa, že definitívne prišla jeseň a aj krátke babie leto odznelo. Do daždivých dní ako aj na zimu patria do batoha nepremokavé nohavice a bunda. Od značky Fjällräven sme síce zvyknutí najmä na všestranné outdoorové nohavice, no ani hardshellu sa nevyhýbajú. Okrem funkčnosti zdôrazňujú ekologické aspekty spojené s materiálmi a výrobou. Na úvod testovania vám nepremokavý set Keb Eco Shell predstavím.

Výrobca
Fjällräven
Model
Keb Eco Shell
Typ
hardshell bunda a nohavice
Materiály
Eco Shell – 100 % polyester vo všetkých vrstvách
Vodný stĺpec
30000 mm
Priedušnosť
26000 g / m2 / 24 h
Hmotnosť
520 g – bunda veľkosť S
560 g – nohavice veľkosť M
Farebné kombinácie
bunda: tehlovo oranžová, tmavozelená, čierna
nohavice: tmavozelená, čierna
Páči sa mi
pohodlný a dobre padnúci strih, kvalitné vypracovanie, farebná kombinácia, čistý dizajn s prepracovanými funkčnými detailami, tvar kapucne, manžeta na rukávoch, mäkký povrch v oblasti brady a zadnej časti krku, eko-faktor
Nepáči sa mi
nohavice mohli mať radšej vrecká na prednej strane stehien ako klasické Keb nohavice
Ostatné info
impregnácia bez použitia PFC
100 % recyklovateľnosť
vrchná tkanina je čiastočne z recyklovaného polyesteru
Infocena
470 € – bunda
420 € – nohavice
Hodnotenie
cena: 6 z 10
hmotnosť: 9 z 10
dizajn: 10 z 10
manipulácia: 8 z 10
rozmery: 9 z 10
materiály: 10 z 10
údržba: 10 z 10
cena/výkon: 8 z 10
detaily: 9 z 10
multifunkčnosť: 8 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 87 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Aktualizácia december 2017
Boli pridané skúsenosti z vyše 2-ročného používania v časti "Skúsenosti z terénu"

Ekologický materiál

Možno ste v médiách zachytili správu Greenpeace o objavení kontaminácie plnofluórovanými uhľovodíkmi (známe aj ako polyfluórkarbóny, skr. PFC) vo vzorkách vody a snehu zo Žabej Bielovodskej doliny vo Vysokých Tatrách. Spomedzi ôsmich horských oblastí po svete mala slovenská vzorka druhú najvyššiu kontamináciu. Viac o ekologickom probléme nájdete v správe Greenpeace alebo na stránke Detox Outdoor.

Pri impregnácii Eco Shell materiálu sa PFC nepoužíva, takže pokiaľ vám záleží na tom, aby vaša činnosť v horách zanechala čo najmenšiu ekologickú stopu, ste na správnej adrese. Týmto však eko-pýcha Fjällrävenu nekončí. Výrobca uvádza, že vo všetkých vrstvách materiálu používa výlučne polyester, čo po uplynutí životnosti produktu umožní jeho 100 % recykláciu. Zároveň pri výrobe najvrchnejšej vrstvy sa použila zmes, ktorej súčasťou je aj recyklovaný polyester.

Koniec ekologického okienka, poďme na bežné parametre. Deklarovaná výška vodného stĺpca Eco Shell laminátu je 30 000 mm a to je hodnota, ktorá uspokojí hádam každého. Bude zaujímave počas testu sledovať, ako sa bude chovať vrchná vrstva, keď nie je ošetrená úpravou DWR s PFC zložkou. Paropriepustnosť materiálu je 26 000 g/m²/24 h, čo je tiež dobrá hodnota. Netreba si však robiť ilúzie, fyzikálne limity nepustia a skutočný výkon v teréne je silne závislý od vonkajšej relatívnej vlhkosti a teploty vzduchu. Z mojich skúseností priedušné membránové oblečenie najlepšie funguje v suchej zime. Keď ste vo veľkom lejaku, buď ste mokrí od dažďa (premokavé oblečenie), alebo od vlastného potu (nepremokavé oblečenie), alebo sa nehýbete a je vám zima.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nepodarilo sa mi zistiť, či membrána funguje na mikroporéznom alebo hydrofilnom princípe.

Materiál je poddajný, nie je tuhý, mierne strečový a vnútorná strana je na trojvrstvý hardshell laminát celkom príjemná na dotyk. Nepatrí medzi ultraľahké, ale zas ani nie extra ťažké. Bunda je cca o 200 gramov ľahšia ako moja predošlá bunda (Marmot Spire), ktorá je výbavou podobná, len má navyše snežný golier.

Bunda

Strih bundy je reglánový a anatomicky tvarovaný. Je vhodný pre vyššie postavy. Pri mojich 186 cm nemám problém s dĺžkou bundy, rukávov a kapucne ani pri konfekčnej veľkosti S. Dĺžkovo je koncipovaná nie do pása ale asi do stredu zadku. Nie je teda taká dlhá ako parka. Spodný okraj bundy by mi vyhovoval trošku širší, no to bude spôsobené nekonfekčným charakterom mojej postavy.

Pozitívne hodnotím sťahovanie rukávu v oblasti zápästia, pretože rukáv je dostatočne veľký, aby ste pod neho pohodlne dostali aj väčšiu rukavicu, no zároveň sa dá dobre zatiahnuť aj okolo tenšej ruky (môj prípad) a páska pritom neodstáva, lebo na rukáve je dostatočne dlhý suchozipsový protikus.

Bunda má z vonkajšej strany dve veľké náprsné vrecká s vertikálnym zipsovaním. Na spodnom okraji je látka preložená tak, že pri vložení rozmernejšieho predmetu sa vrecko vyduje smerom von a netlačí. Vnútri každého vrecka je menšia kapsa z elastickej sieťoviny, ideálne napr. na mobil alebo GPS navigáciu. Je to dobré na udržanie poriadku vo vreckách. Na ľavom rukáve je malé vrecko, napríklad vhodné na nejakú drobnosť, prípadne na skipas. Vnútri je jedno náprsné vrecko zo sieťoviny taktiež s vertikálnym zipsom.

Zipsy s výnimkou centrálneho sú pogumované, vodeodolné s mierne tuhším chodom. Centrálny zips je klasického vzhľadu, no tiež by vodu nemal prepúšťať. Pod ním je rozmerná léga na zlepšenie ochrany proti vetru aj vode. Na spodnom okraji je z vnútornej strany cvok na zníženie zaťaženia konca zipsu, prípadne na to, aby bunda držala tvar aj keď sa zips otvorí odspodu – jazdec je totiž zdvojený.

Nohavice

Nohavice sú celorozopínacie s obojstrannými zipsami. Jednak sa vďaka tomu dá nastaviť správne vetranie a jednak je možné nohavice vyzliecť alebo obliecť bez vyzúvania sa. Strih je anatomický, no nie úplne priliehavý, aby bol priestor aj na zatepľovaciu vrstvu, nielen termoprádlo. Sed je skôr vyšší, no zadný diel nie je ďalej zvýšený a namiesto trakov je opasok v klasických pútkach. Spodný diel nohavíc tiež nie je zdvojený, z čoho vyplýva, že primárne určenie nohavíc výrobca nevidí pre zimné aktivity. Spodný diel má však háčik na fixovanie okraja nohavíc o šnúrovanie topánok a taktiež obvodové sťahovanie.

Na bokoch nájdeme na klasickom mieste vrecká zatvárané vodeodolným zipsom. Sú pomerne veľké a na spodnej časti sú riešené podobne ako na bunde. Pri vložení najrozmernejšieho predmetu vytŕčajú a netlačia na nohu. Vnútro vreciek je zo sieťoviny, preto sa dajú využiť aj na drobné odvetranie. Vrecká sú dobré, avšak pri modeli Keb by som ocenil skôr predné rozmerné vrecká na hornej časti stehien. Tie som si na látkových Keb nohaviciach mimoriadne obľúbil. Dokonca klasické vrecká by som oželel v prospech predných. Sú totiž dobre prístupné aj keď máte sedák, dajú sa do nich dobre odložiť rukavice, prípadne iné veci, pričom menej zavadzajú ako keď sú v bežnom bočnom vrecku.

Skúsenosti z terénu

Aktualizácia december 2017

Bunda Keb EcoShell je súčasťou mojej základnej výbavy už viac ako dva roky. Balím ju do batoha takmer na každú túru. Nosím ju na turistiku, skialp aj na bežné lyžovanie. Strihovo mi vyhovuje, najmä jej dlhšie rukávy a predĺžený zadný diel. Kapucňa je tiež fajn, jediný jej neduh je, že pod ňu nezmestím prilbu. No keďže bunda je stavaná skôr ako turistická univerzálna bunda, nedá sa jej to veľmi vyčítať. Kto by chcel EcoShell bundu zameranú na horolezectvo, môže sa pozrieť na novinky z radu Bergtagen.

Okrem daždivého počasia zvyknem bundu nosiť aj vo veternom počasí. Najmä v nižších teplotách je v nej veľmi pohodlne, neprehrievam sa a ani nadmerne nepotím. V tomto ohľade je to zatiaľ nejlepšia bunda, akú som doposiaľ mal. Taktiež vyzdvihujem mäkký poddajný materiál, ktorý je aj príjemný na dotyk. Vyhovuje mi riešenie manžiet, ktoré majú suchozipsové sťahovanie dostatočne dlhé na manipuláciu v rukaviciach, no zároveň je stavané aj na užšie ruky.

V daždi mám dojem, že vrchná tkanina mierne nasiakne vodou, najmä pod ramennými popruhmi batoha na pleciach, no doposiaľ sa mi ani raz nestalo, že by som bol pod bundou mokrý. Vody bunda nenatiahne veľa, lebo rýchlo vyschne. Napriek intezívnemu noseniu je vizuálne rovnaká, ako keď bola nová. Žiaden šev, či zips nepovolil a aj podlepenie švov drží bez náznaku odliepania. Jediný problém, ktorý sa počas používania dostavil, je polámaný mosadzný drôt držiaci tvar kapucne (viď foto). Neviem, ako sa to stalo, lebo v batohu nosím bundu zbalenú do kapucne. Asi som pri nejakej skialpovej túre potreboval bundu narýchlo nacpať do batoha a toto je výsledkom. Problém je viac vizuálny, ako funkčný – prvý raz som si to všimol pri prezeraní fotiek z túry.

Nohavice nosím výrazne zriedkavejšie ako bundu. Obliekam ich buď v zime, keď je "fekál" alebo prisilný vietor či zima na elastické skialpové nohavice. Mimo zimy ich nosím, len ak hrozí dlhotrvajúci dážď. Nemám k nim žiadne výhrady, no keď to je možné, preferujem klasické nohavice Keb. Jedinou výhradou je, ako som spomínal vyššie, že by som ocenil aj na týchto nohaviciach "keb-ovské" vrecká na stehnách.

Záver

Fjällräven EcoShell ako materiál hodnotím vysoko pozitívne. V medziach možností hardshellu je veľmi príjemný na nosenie a tiež priedušný. Nepremokavosť je samozrejmosť, s ktorou som počas testovania nemal žiadne problémy. Z testovanej dvojice som si viac obľúbil bundu Keb EcoShell, ktorá má pevné miesto v mojej základnej výbave na takmer každú túru.

Príjemným bonusom – pre niekoho dokonca hlavným kritériom – sú ekologické vlastnosti materiálu a možnosti jeho recyklácie po uplynutí živnosti.

Fotogaléria k článku

Najnovšie